Zo synchroniseer je e-mails op al je apparaten

Door: Maikel Dijkhuizen | 11 juni 2014 12:06

How To

Uiteraard ontvang je graag je mail op alle apparaten, zoals een pc, notebook, tablet en smartphone. Via een webmaildienst als Gmail of Outlook.com is dat een fluitje van een cent, omdat je enkel bij het juiste webadres hoeft in te loggen. Bij e-mailadressen van je internetprovider werkt het anders.

01 POP3 of IMAP?

Het is belangrijk dat je bij de internetprovider nagaat welk protocol de e-mailserver ondersteunt. Wanneer dat namelijk alleen POP3 is, kun je met het apparaat uitsluitend de berichten van de server downloaden en lokaal opslaan. Zodra je de berichten via dit protocol naar je pc downloadt, zijn de mailtjes niet meer op de server aanwezig. Lees ook: 15 tips voor je draadloze netwerk.

Andere apparaten kunnen dus niet meer de e-mailberichten ophalen die je pc al heeft bewaard. Om die reden is POP3 ongeschikt voor het synchroniseren van e-mail. Een beter alternatief is IMAP. Hiermee bekijk je met een e-mailprogramma eenvoudig alle berichten, terwijl de e-mails evengoed nog op de server blijven staan. Dat betekent dat verschillende apparaten de e-mailserver kunnen aanspreken om berichten te openen. Wijzigingen die je bijvoorbeeld op de pc uitvoert, zijn ook meteen zichtbaar op andere gekoppelde apparaten.

Hierdoor hoef je een e-mailbericht nooit tweemaal te wissen. Houd er overigens wel rekening mee dat lang niet alle internetproviders IMAP ondersteunen. XS4ALL, KPN, Telfort en Online.nl kunnen in ieder geval prima met dit protocol overweg.

Wanneer je provider IMAP accepteert, synchroniseer je gemakkelijk e-mails tussen apparaten.

02 IMAP-gegevens invoeren

Om een e-mailaccount op basis van het IMAP-protocol te configureren, heb je verschillende gegevens nodig. Met een e-mailadres, wachtwoord, uitgaande mailserver, inkomende mailserver en poortnummers configureer je probleemloos ieder apparaat. Deze informatie vind je doorgaans op de website van je provider. Vaak is het niet eens nodig om de mailservers handmatig in te voeren, omdat het e-mailprogramma deze gegevens op eigen houtje ophaalt.

Dit gaat helaas ook nog weleens fout, dus controleer altijd zelf de instellingen. Je gebruikt bijvoorbeeld Thunderbird of MS Outlook om e-mail via het IMAP-protocol op te halen. Ook smartphones en tablets hebben altijd een mail-app waarmee je e-mail op basis van dit protocol kunt lezen.

Controleer altijd of de voorgestelde inkomende en uitgaande mailservers kloppen.