Zo verander je je wachtwoord op Windows 10

Door: Wesley Akkerman | 12 april 2020 09:21

Wachtwoord Windows 10 aanpassen
How To

Meestal kies je een keer een wachtwoord uit voor je Windows 10-account op het apparaat dat je dagelijks gebruikt, dat je verder niet meer hoeft aan te passen. Datzelfde geldt voor een ingestelde pincode. Maar er kan altijd een reden zijn waarom je je wachtwoord of pincode toch moet aanpassen. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet.

Let wel: als je je wachtwoord verandert van het online account dat je hebt gekoppeld aan je Windows 10-profiel, dan verandert het wachtwoord van dat profiel ook. Gebruik je met dat account dus ook bijvoorbeeld Outlook, Xbox of een andere Microsoft-dienst, dan moet je er rekening mee houden dat het nieuwe wachtwoord in de toekomst ook daar voor geldt.

We hebben een prachtig online cursus gemaakt voor Windows 10. Tezamen met een 180 pagina’s tellend boek, kom je alles te weten over dit besturingsysteem. Met extra oefenvragen om je kennis te toetsen en duidelijke videotutorials waar de geavanceerde onderdelen van Windows 10 nog eens extra voor je worden uitgelegd.

Windows 10-wachtwoord veranderen

Ga hiervoor naar Instellingen en Accounts. Links zie je in het menu aanmeldingsopties staan. Onder ‘Bepaal hoe u zich wilt aanmelden bij uw apparaat’ klik je op Wachtwoord. Dan verschijnt er een knop genaamd Wijzingen in beeld. Eerst moet je je oude wachtwoord invullen en vervolgens maak je een nieuwe aan. Mocht je toch gehecht zijn aan je oude wachtwoord, dan heb je pech: die kun je namelijk niet meer gebruiken (uit veiligheidsoverwegingen).

De bovenstaande stappen gelden ook voor wanneer je een lokaal Windows 10-account gebruikt op Windows 10. Het voordeel hiervan is dat het wachtwoord voor je andere (online) accounts niet veranderen.

Wachtwoord Windows 10 aanpassen

Pincode veranderen

In het scherm van Aanmeldingsopties kun je ook de pincode van Windows Hello aanpassen. Twee plekken boven de knop voor het aanpassen van je wachtwoord zie je de optie staan, genaamd Windows Hello pincode. Als je daarop klikt en vervolgens op Wijzingen drukt, dan dien je eerst je oude pincode in te voeren. Daarna mag je een nieuwe combinatie bedenken. Als extra mogelijkheid heb je de optie om letters en symbolen toe te voegen, zodat ook de pincode meer lijkt op een wachtwoord. Hiermee kun je het mensen mogelijk moeilijker maken die willen binnenkomen.

Als je kiest voor het aanpassen of gebruiken van een pincode, dan hoef je je wachtwoord niet te veranderen. Maar het kan geen kwaad dit periodiek te doen, zeker als het gekoppeld is aan je online Microsoft-account.

Wachtwoord Windows 10 aanpassen

Wachtwoord veranderen vanuit loginscherm

Wat nou als je je wachtwoord vergeten bent en je je account niet meer in komt? Dan kun je vanuit het inlogscherm een code naar een alternatief e-mailadres laten sturen door onder het inlogvenster op de knop te drukken. Als het goed is heb je dit al eens ingesteld. En dat is nodig, want anders kun je het eerder ingestelde e-mailadres niet bevestigen. De code die je opgestuurd krijgt dien je dan over te nemen, zodat je daarna toegang krijgt tot je eigen account.

Heb je een lokaal account? Dan heb je eerder al eens beveiligingsvragen ingesteld waar je nu antwoord op moet geven. Doe je dat correct, dan krijg je vanzelf weer toegang tot je account.

0 Reactie(s) op: Zo verander je je wachtwoord op Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.