Zo verwijder je McAfee van je Android

© PXimport

Zo verwijder je McAfee van je Android

Geplaatst: 6 maart 2016 - 08:00

Aangepast: 14 december 2022 - 12:09

Joris Peterse

Heel veel Androidtoestellen komen met beveiliging van McAfee voorgeïnstalleerd. Deze beveiliging is echter verre van noodzakelijk en belast je systeem daardoor onnodig. Zo verwijder je McAfee en andere overbodige security-apps van je toestel!

Sinds McAfee door Intel is overgenomen en steeds prominenter de naam Intel Security begint te dragen is er bijzonder veel geld beschikbaar gekomen voor het software-beveiligingsbedrijf. Veel geld gaat helaas ook naar het voorinstalleren van de securitysoftware op smartphones, tablets en pc's. Op de redactie komt haast geen nieuw apparaat meer voorbij zonder bloatware van McAfee. Lees ook: Is antivirus nu nog wel nodig?

Helaas is zo'n antivirus-app op Androidtoestellen ook nog eens overbodig. Security op Android is anders dan antivirus-tools installeren zoals we dat gewend zijn bij Windows. Tenzij je regelmatig en ongecontroleerd apps buiten de Google Play Store om installeert ben je beter af zonder deze app. Tijd om McAfee te verwijderen, voor een betere accuduur en snellere Android. Hetzelfde geldt natuurlijk ook als je de beveiligings-apps van Lookout, AVG, Avast! 360 Security of een andere antivirusmaker op je Android tegenkomt.

De normale manier

De conventionele manier om van McAfee af te komen werkt gelukkig in de meeste gevallen. Ga naar de Instellingen, kies Apps en vervolgens Alle Apps. In de lijst die verschijnt zoek je de antivirusapp op en kies je deze. Kies vervolgens Uitschakelen (of Verwijderen) en de app zal je systeem niet meer belasten of je lastigvallen.

 

© PXimport

Gelukkig kun je op dit toestel AVG eenvoudig verwijderen.

Deze methode is eenvoudig en in principe voldoende. Maar wanneer je de app uitschakelt blijft wel aanwezig op je toestel, voor het geval dat je 'm weer inschakelt. Ook komt het soms wel eens voor dat een app niet uitgeschakeld mag worden, de knop blijft lichtgrijs. In dat soort gevallen moet je agressiever te werk gaan, door eerst je toestel te rooten (in feite houdt dit in dat je administrator-rechten verkrijgt). Vervolgens kun je met de app Titanium Backup root de beveiligings-app bevriezen (wat hetzelfde doet als uitschakelen) of beter nog: helemaal van je systeem slingeren.

Galaxy S6 en S7

Op de Samsung Galaxy S6 zit McAfee nog wat geniepiger ingebakken. In plaats van in een eigen app zit het in dit geval ingebakken in de app Smart Manager, die naast een app-scanner wat overbodige schoonmaaktools aan boord heeft en een geheugenbooster die het systeem juist instabieler maakt. Het ergste is dat je deze Smart Manager niet mag verwijderen of uitschakelen, terwijl je er dus niks aan hebt. Aanvankelijk waren we opgelucht toen we de Galaxy S7 voor het eerst in handen kregen, de Smart Booster was geïnstalleerd, maar de McAfee-appscanner was afwezig. Helaas jubelde McAfee een paar dagen later dat ze je wel ongevraagd op je dure S7 komen te staan.

 

© PXimport

Smart Manager is een vervelende manier om antivirus in te verpakken.

Gelukkig kun je ook ingrijpen om de Smart Manager te deactiveren. Hiervoor moet je wel Package Disabler Pro uit de Play Store aanschaffen (€ 1,80). Package Disabler Pro werkt zonder root-toegang en kan niet alleen Smart Manager deactiveren, maar ook alle andere bloatware die op Samsung-toestellen voorkomt. Met de apps SD Maid en Greenify kun je vervolgens je opslag schoon houden en achtergrondprocessen in toon houden, zodat je de andere functies van Smart Manager op een betere manier hebt vervangen.

 

© PXimport

Package Disabler Pro verwijdert in een klap alle overbodige Samsung-apps.

Hoe wél te beveiligen?

Natuurlijk moet je je hoofd niet in het zand steken als het aankomt op beveiliging van je Android-toestel. Een antivirus-app mag dan wel overbodig zijn, wees altijd kritisch op de permissies die apps vragen. Een zaklamp heeft bijvoorbeeld geen toegang nodig tot je adresboek of locatie. Verleen apps ook niet zomaar root-toegang of toegang tot systeemonderdelen als apparaatbeheerders. Tenslotte is het aan te raden je apps alleen uit de Play Store te installeren, aangezien deze apps door Google worden gescand en gemonitord. Om er zeker van te zijn dat je niets raars installeert kun je de reacties, beoordelingen en natuurlijk de permissies nog even nalopen.

De grote bedreiging voor Androidtoestellen zijn niet zozeer de apps, maar het feit dat je een mobiel apparaat makkelijk verliest. Zorg er daarom voor dat je Android apparaatbeheer geactiveerd hebt, zodat je je toestel makkelijk terugvindt en op afstand bedient. Wacht hier natuurlijk niet mee totdat je je toestel daadwerkelijk bent verloren! Zorg er natuurlijk ook voor dat je toestel is vergrendeld met een wachtwoord of pincode en dat je een recente back-up hebt. Je foto's kun je bijvoorbeeld automatisch laten back-uppen met Google Foto's. Ook een VPN-verbinding is handig om je dataverkeer te beschermen tegen ongevraagde meekijkers.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten