De Google-toolbar, iGoogle, verschillende filters en andere instellingen bemoeilijken het gebruik van de zoekmachine in Google. Wij leggen uit hoe u de internetdienst weer kunt gebruiken waarvoor hij bedoeld is: het vinden van informatie.

1. Startpagina

De uitgebreide startpagina van Google heet iGoogle. Op uw persoonlijke iGoogle-pagina kunt u informatie van internet samenvoegen, al dan niet opgeleukt met een thema. Hierdoor krijgt u in één keer alle gewenste informatie in hapklare brokken voorgeschoteld. Dat klinkt leuk, maar in de praktijk is de iGoogle-pagina onoverzichtelijk, reden om terug te verlangen naar de standaard Google-homepage. Die kan in Internet Explorer eenvoudig worden teruggehaald via het menu Extra, Internetopties. Ziet u het menu Extra niet, druk dan eerst op de linker alt-toets. Verander de standaard-homepage in http://www.google.com, zodat uw webbrowser weer start met de basiswebsite van Google. Als dit nu nog niet gebeurt, surft u naar Google, waar u op Klassieke startpagina klikt.

© PXimport

Stel http://www.google.com in als basis-homepage.

2. Toolbar verwijderen

Google Toolbar is de standaard-zoekbalk van Google. De mogelijk­heden van deze balk zijn steeds verder doorontwikkeld en uitgebreid. Hierdoor is de toolbar minder overzichtelijk geworden en bovendien neemt hij een centimeter van uw webbrowser in beslag. De zoek­machine Google kunt u eenvoudig integreren in het standaard-zoekvenster van Internet Explorer, rechtsboven in beeld. Hierdoor wordt de extra zoekbalk van Google overbodig. Klik rechtsboven in uw beeld op het pijltje dat naar beneden wijst (naast het vergrootglas). Kies Zoekmachines beheren, selecteer de Google-zoekmachine in de lijst en bevestig met de knop Als standaard instellen. Als Google niet in de lijst staat, selecteert u Meer zoekmachines zoeken om deze machine alsnog toe te voegen. De Google Toolbar kunt u nu uitschakelen via het menu Beeld, Werkbalken.

© PXimport

Stel Google in als standaard-zoekmachine van Internet Explorer en verwijder Google Toolbar.

3. Filters en taal

Het maakt niet uit of u naar www.google.com of www.google.nl surft, de zoekmachine opent standaard in het Nederlands. Soms gaat daarbij iets fout, waardoor de zoekmachine bijvoorbeeld resultaten toont uit Engeland (UK). Dit is eenvoudig te voorkomen. Surf naar Google en klik op Zoekinstellingen (of Search settings). Zorg ervoor dat Interfacetaal op Nederlands staat (Interface Language, Dutch). Bevestig met Voorkeuren opslaan (Safe preferences). Google kan zoekresultaten filteren op ‘extreem materiaal’. Deze filterinstelling is standaard geactiveerd. Als u liever ongecensureerd op internet surft, kunt hem uitschakelen. Open de zoekinstellingen en verander de instelling van het SafeSearch-filter in Filter mijn zoekresultaten niet. Als u het filter juist wilt activeren of aan wilt scherpen, hebt u de keuze uit Gebruik standaardfilter en Gebruik streng filter.

© PXimport

Verschijnt Google consequent in de Engelse taal? Verander de taalinstellingen handmatig naar Dutch.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten