Zoekmachinetest

Door: Koen Vervloesem | 21 juni 2012 11:28

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

We kunnen ons geen internet meer voorstellen zonder zoekmachines. Google is al jaren heer en meester, maar heeft inmiddels een dubieuze reputatie opgebouwd wat betreft onze persoonsgegevens. Een mooi moment om Google links te laten liggen? Yahoo! en Bing staan al jaren vrij tevergeefs te trappelen om de fakkel over te nemen, maar ook enkele minder bekende zoekmachines zijn interessant. Wij vergeleken ze met elkaar.

Op het eerste gezicht lijkt een vergelijkende test van zoekmachines wat zinloos. Het woord 'googelen' is in het Groene Boekje opgenomen en is synoniem geworden voor 'zoeken op internet'. Als dat geen bewijs is van de dominantie van Google. En inderdaad, we zijn er zeker van dat de overgrote meerderheid van onze lezers Google gebruikt voor zijn dagelijkse zoektochten op internet. De zoekmachine toont dan ook uitstekende en actuele zoekresultaten en laat daarmee zijn concurrenten ver achter zich.

Toch loont het de moeite om eens naar wat alternatieven uit te kijken. Zo bestaat Yahoo! al sinds 1995 en kwam Microsoft in 2009 met zijn eigen zoekmachine Bing. Daarnaast zijn er ook wat nieuwere en minder bekende zoekmachines die toch redelijk goed kunnen optornen tegen hun grote concurrenten. Ze zijn interessant als u zich zorgen maakt om de toenemende greep op uw persoonsgegevens door Google. Daarom bekijken we in deze vergelijking ook Ixquick, dat overigens van Nederlandse bodem is, en DuckDuckGo.

DuckDuckGo

DuckDuckGo is de vreemde eend in de bijt. Deze zoekmachine is jong, kleinschalig en heeft opvallend goede zoekresultaten en interessante privacy-eigenschappen. De ontwikkelaar heeft externe investeerders aangetrokken en wordt voor een deel bekostigd door een tekstadvertentie boven de zoekresultaten. Opvallend is dat er in vergelijking met andere zoekmachines veel minder advertenties getoond worden. Dit kan DuckDuckGo onder andere omdat het ook zogeheten affiliate-codes toevoegt aan links naar ecommerce-websites in de zoekresultaten, zodat het een percentage krijgt van uw aankopen bij Amazon, eBay enzovoort.

DuckDuckGo is een hybride zoekmachine en gebruikt niet alleen zoekresultaten van zoekmachines zoals Yahoo!, websites zoals Wiki-pedia en bronnen zoals berekeningswebsite Wolfram Alpha, maar vult deze ook aan met eigen resultaten. De zoekmachine gaat ook niet voor kwantiteit zoals grote concurrent Google, maar richt zich op het tonen van relevante en kwaliteitsvolle informatie. Zo worden zogenoemde 'content mills' gefilterd, die duizenden artikelen per dag produceren, enkel met de bedoeling om zo hoog mogelijk in de zoekresultaten van Google te komen. Ook webpagina's met een overdadig aantal advertenties worden gefilterd. In de praktijk blijkt dat DuckDuckGo inderdaad minder rommel toont in de zoekresultaten, maar bekende websites zoals Wikipedia, Amazon, Wolfram Alpha, nieuwssites en allerlei encyclopedieën, komen daardoor onevenredig vaak in de resultaten voor.

De zero-click info boxes van DuckDuckGo geven u onmiddellijk antwoord op uw vraag.

Muisklikbesparing

Bij bekende termen krijgt u bovenaan in de zoekresultaten een zogenaamde zero-click infobox te zien. Hierin staat een korte uitleg van de term, vaak uit Wikipedia. Rechts krijgt u gerelateerde zoektermen te zien, waarop u kunt klikken voor de nieuwe zoekactie. Blijft u met de muis op een zoekresultaat hangen, dan verschijnt er een link More results, klik hierop voor meer resultaten met dezelfde zoekterm in hetzelfde domein. U hoeft in DuckDuckGo niet door te klikken naar de volgende pagina met zoekresultaten: als u naar beneden scrolt, laadt de zoekmachine automatisch de volgende resultaten in en toont ze.

DuckDuckGo ondersteunt ook meer dan duizend zogenaamde 'bangs': korte trefwoorden voorafgegaan door een uitroepteken. Dit zijn snelkoppelingen naar zoeksites van andere websites. Als u bijvoorbeeld onmiddellijk op Wikipedia wilt zoeken, typt u !wiki gevolgd door de zoekterm. Naast de bangs verstaat de zoekmachine ook berekeningen, omzettingen, data, tijdstippen en allerlei feiten die beantwoord worden door Wolfram Alpha. DuckDuckGo ondersteunt ook de bekendste zoekoperatoren van Google, evenals handige zaken zoals r:nl om resultaten uit Nederland te bevoordelen en r:none om alle regio's gelijkwaardig te behandelen.

Privacy is een pluspunt van DuckDuckGo. Op dit vlak gaat de zoekmachine veel verder dan zijn concurrenten. Zoekt u bovendien in de https-versie van DuckDuckGo, dan wordt u automatisch doorgestuurd naar de https-versie van een website, tenminste bij bekende web­sites zoals Amazon, Wikipedia en Facebook.

Met de zogenaamde 'bangs' kunt u in DuckDuckGo snel specifieke websites doorzoeken.

Kleine tekortkomingen

Extra onderdelen om naar specifieke types inhoud te zoeken, zoals afbeeldingen of nieuwsberichten, heeft DuckDuckGo niet. Hoewel u met de bang !images wel op Google Images zoekt. Als u een adres ingeeft, zou DuckDuckGo een kaart moeten tonen (via OpenStreetMap), maar dat is ons enkel gelukt bij Amerikaanse adressen. U kunt hiervoor wel de bang !m gebruiken voor Google Maps. DuckDuckGo ondersteunt (nog) geen autocomplete. Sorteren op datum kan wel, maar slechts in een rudimentaire vorm. Een pagina uit de cache tonen kan ook niet, maar !cache om de Google Cache te gebruiken werkt wel. Kortom, de bangs maken heel wat tekortkomingen goed.

DuckDuckGo

Oordeel 7/10

Pluspunten

Beperkt aantal advertenties

Waarborgt uw privacy

Meer dan duizend 'bangs'

Minpunten

Geen andere zoekdiensten

1 Reactie(s) op: Zoekmachinetest

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 december 2013 21:19 wiekje
  Inderdaad een vreemde eend in de bijt (leuke woordspeling;-)) Denk dat we nog veel kunnen gaan horen van deze zoekmachines, merk alleen wel dat het seotechnisch lastiger is om hoger te komen in google omdat ze daar veel minder mee bezig zijn. Mijn website scoort bijvoorbeeld heel slecht daar in vergelijking met google.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.