Alles over Excel: grafieken, administratie, formules en meer

Door: Joris Peterse | 03 maart 2020 10:03

Tech Academy

Van alle Office-programma’s is Excel misschien wel een van de meest waardevolle en veelzijdige. Of je nu een schema maakt, grafieken, administratie, kalender, schema, huishoudboekje of ander werkblad, Excel is hét programma. Goede beheersing van Excel helpt je niet alleen in het huishouden, maar maakt je ook onmisbaar op het werk of op de vereniging. Dankzij de Tech Academy cursusbundel Excel in praktijk leer je alle belangrijke vaardigheden.

De mogelijkheden van Excel zijn zo groot dat je het Office-programma voor meer doelen in kunt zetten dan je verwacht. Je kunt je gehele huishoudboekje of administratie bijhouden, de meest ingewikkelde gegevens automatisch weer laten geven in grafieken, planningen maken... Er zijn zelfs mensen die Excel gebruiken om te tekenen.

Cellen opmaken in Excel

De kunstwerken die gemaakt zijn in het bovenstaande filmpje worden voornamelijk gemaakt met opgemaakte cellen en grafieklijnen. Natuurlijk zijn deze niet in Excel verwerkt voor artistieke doeleinden, maar om je spreadsheet mee op te maken. Door bijvoorbeeld kolommen grijs en wit weer te geven is het makkelijker gegevens opzoeken. Maar natuurlijk kun je ook de inhoud van een cel opmaken, bijvoorbeeld door de waardes (tekst, getallen). Bijvoorbeeld met Terugloop, waardoor de waarde in de tabel blijft, de inhoud van cellen samenvoegen of gecentreerd weer te geven. Dit doe je door de cellen te selecteren die je wilt opmaken en in het lint de opmaakopties te kiezen. Je kunt ook op de rechtermuisknop drukken en via Celeigenschappen de boel naar wens in te richten.

Excel formules

Hoe gegevens worden weergegeven in de cellen, dat is natuurlijk niet waar je Excel voor inzet. Door formules in de rekenbladen toe te passen kun je bijvoorbeeld je spreadsheet inzetten voor je administratie of huishoudboekje, door bijvoorbeeld waardes in specifieke kolommen automatisch op te laten tellen. Je kunt via de rechtermuisknop de optie Gegevens ophalen uit tabel of bereik selecteren of via de eerder genoemde Celeigenschappen formules toepassen. Tevens tref je in het Lint het tabje Formules. Er zijn talloze formules die je kunt toepassen, wij hebben de onmisbare Excel-formules voor je op een rijtje gezet.

Grafieken maken in Excel

De data die je uit Excel haalt kun je overzichtelijk laten weergeven in tabellen, grafieken en diagrammen. Deze maak je aan door in het Lint het tabje Invoegen te selecteren. Hier vind je alle opties terug. Van tijdlijnen, tot kolommen en grafieken. In ons artikel Grafieken maken in Excel lees je hoe je grafiek helemaal naar wens opmaakt.

Excel in de praktijk

Om Excel goed te kunnen doorgronden volstaat een kort artikeltje niet. Om echt alle mogelijkheden goed te kunnen benutten biedt de Tech Academy de cursus Excel in de praktijk aan. Niet alleen komen deze vaardigheden voor jezelf goed van pas, een beetje goede Excel-kennis misstaat op geen enkel CV en maakt je al snel onmisbaar op veel werkplekken. Of dat nu op kantoor is, de administratie van de voetbalvereniging of voor het organiseren van een evenement.

Tech Academy Excel

0 Reactie(s) op: Alles over Excel: grafieken, administratie, formules en meer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.