Leren programmeren in Python

© PXimport

Leren programmeren in Python

Geplaatst: 5 maart 2020 - 06:58

Aangepast: 25 november 2022 - 08:37

Joris Peterse

Programmeren is een vaardigheid die tegenwoordig niet te onderschatten is. Wie graag wilt leren programmeren, kan met de scripttaal Python goed uit de voeten. Of je nu web-applicaties, wiskundige modellen of scripts voor de Raspberry Pi wilt programmeren: naast andere programmeertalen als Java, PHP, C++ en Ruby is Python wellicht de beste programmeertaal die de balans vindt tussen toegankelijkheid en veelzijdigheid.

Toegankelijkheid is de grote troef van programmeertaal Python. Leesbaarheid en overzichtelijkheid staan centraal in Python, waardoor je niet snel verdwaald raakt in ingewikkelde code. Python is bovendien open source, wat aan de wieg staat van de populariteit van de programmeertaal. Kom je er zelf niet uit, dan zijn er veel bronnen voorhanden. Van fora waarop programmeurs elkaar bijstaan tot sites waar je gehele blokken code kunt overnemen. Het is niet voor niks dat Python belangrijk is geweest voor bijvoorbeeld Google, Wikipedia en NASA.

Leren programmeren in Python-18821780

© PXimport

Wat kun je programmeren met Python?

Python wordt vaak ingezet als een scripttaal, waarin binnen een site of applicatie ingewikkelde berekeningen gedaan kunnen worden. Als een soort geavanceerde rekenmachine. Hierdoor wordt Python vaak gebruikt binnen software, webapplicaties of zelfs in je browser. Het doet er ook niet toe op wat voor apparaat je Python-code draait. Dit kan je Raspberry Pi zijn, een webserver, of gewoon je pc. Voor bijvoorbeeld voor ontwikkelingen op het gebied van AI (artificiële intelligentie) kan de code-kern ook op Python gebaseerd zijn. Wat aangeeft hoe veelzijdig Python is.

Wat heb je nodig voor Python?

Het maakt niet uit op wat voor besturingssysteem je graag werkt. Programmeren in Python kan gewoon op Windows, Linux of je Mac. Sinds 2008 wordt er gewerkt met Python 3, dat versie 2 heeft vervangen. Vanaf 2020 wordt Python 2 officieel niet meer ondersteund, verwacht hier al beginner echter geen problemen mee. Alleen bij ingewikkelde berekeningen kan overgenomen oude code misschien niet helemaal correct meer werken.

Voordat je kunt beginnen met programmeren dien je de laatste versie van Python te installeren, op het moment van schrijven is dat Python 3.8.2. Naast Windows, Linux en Mac OS, kan dat in veel andere omgevingen. Van iOS tot Solaris. Na de installatie kun je in het opdrachtprompt of het terminalvenster verifiëren of Python op het systeem draait door python -- version uit te voeren. Je krijgt dan het versienummer te zien van je installatie. Door exit() uit te voeren verlaat je de omgeving weer.

Programmeren in Python is leuk, maar de opdrachtprompt of terminal zijn niet ontwikkeld als programmeeromgeving. Je dient dus, naast Python, ook een ontwikkelomgeving te installeren. Hierin kun je overzichtelijk met je code werken. Bekende programma’s zijn Komodo, NetBeans (ook geschikt voor andere programmeertalen) of Wing. Het toegankelijkst is echter Thonny, een lichtgewicht programmaatje voor Windows, Mac en Linux.

Starten met Python

Interesse om te starten met Python? Check. Python op je systeem? Check. Ontwikkelomgeving klaar voor de start? Check! Nu kun je beginnen met het daadwerkelijke programmeren. Maar waar begin je. Het is niet aan te bevelen om direct te starten met die site of Raspberry Pi-tool die je in gedachte hebt, maar te beginnen met de basics om zo de werking van Python onder de knie te krijgen. Daarvoor zijn veel bronnen te raadplegen. Zo zijn er YouTube-tutorials beschikbaar en sites die je op weg helpen. Ook heb je op effbot.org een enorme database voorhanden met kant-en-klare code die je kunt oppikken om in je eigen project te verwerken.

Tech Academy: leren programmeren in Python

De drempel om te starten met programmeren voelt wellicht wat hoog. Een scherm vol code ziet er niet uitnodigend uit en de eerste stapjes zijn lastig. Waarna je eenmaal de basics onder de knie hebt, pik je snel nieuwe dingen op in Python en leer je algemene programmeer-vaardigheden die op veel andere manieren van pas komen. Om je op weg te helpen met deze eerste stapjes biedt de Tech Academy een cursus programmeren in Python aan. Hiermee heb je op een overzichtelijke manier veel materiaal voorhanden, van praktijkvoorbeelden tot documentatie en heldere video’s.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten