PowerPoint: laat de presentatie voor zichzelf spreken

© PXimport

PowerPoint: laat de presentatie voor zichzelf spreken

Geplaatst: 27 maart 2020 - 09:15

Aangepast: 25 november 2022 - 08:39

Joris Peterse

Het is de meest gebruikte en meest verafschuwde presentatietool: PowerPoint. Niemand zit te wachten op een slideshow met dia’s die de presentator van het scherm voorleest, aan elkaar geregen door kitscherige overgangseffecten die net iets te lang duren. Gelukkig heeft Microsoft’s PowerPoint meer in zijn mars, zodat ook jij een professionele presentatie kunt geven. Hoe je te werk gaat, lees je in de basiscursus PowerPoint van de Tech Academy, die nu tijdelijk gratis verkrijgbaar is.

Voordat je PowerPoint opstart om een presentatie in elkaar te zetten, is het belangrijk om eerst nog even te kijken naar de inhoud van het verhaal dat je wilt vertellen. Ongeacht hoe blits je PowerPoint-bestand er uit ziet, een goede presentatie staat of valt met een duidelijk verhaal. Zorg er dus voor dat je de materie eigen maakt. Wanneer je alle details weet kom je een stuk zelfverzekerder over, en kun je vragen of onduidelijkheden van de volgers overtuigend verduidelijken. Denk ook na over de volgorde van je presentatie. Dat wil niet zeggen dat je hele teksten uit je hoofd moet leren, maar stapsgewijs je verhaal vertelt met de kennis die je in huis hebt. Je PowerPoint-slideshow is bedoeld om je verhaal kracht bij te zetten, niet als je persoonlijke voorleesbord. Daar kun je notities voor gebruiken, die alleen jij als presentator te zien krijgt. Eén van de meest onderbelichte functies van PowerPoint.

Ook kun je hand-outs voor je volgers opmaken, zodat ze essentiële informatie, zoals exacte cijfers direct bij de hand hebben. Dat biedt voor jou als presentator meteen het voordeel dat je je niet hoeft te richten op het uit je hoofd leren van die cijfers, maar op de inhoud van het verhaal zelf. Hoe je hand-outs opmaakt legt de basiscursus PowerPoint je piekfijn uit.

De online Basiscursus PowerPoint is tijdelijk gratis te volgen via de site van Tech Academy.

3D in Powerpoint

© PXimport

Professionele presentatie

Wanneer je het verhaal goed voor ogen hebt, ben je eigenlijk al halverwege. En dan heb je PowerPoint nog niet eens gestart. Houd er rekening mee dat overdaad schaadt. Wees dus subtiel in kleuren, achtergronden en overgangseffecten. Het leidt alleen maar af van je verhaal en voedt (geheel terecht) de aangetaste reputatie van PowerPoint. Je hebt ook oneindig veel dia’s tot je beschikking, maak daar gerust gebruik van. Waarom meerdere plaatjes of grafieken in één dia gebruiken, terwijl het overzichtelijker is overal één dia voor te reserveren? Op deze manier kun je er ook makkelijk een grapje in verwerken (als de inhoud van je presentatie dat toelaat), wat je kijkers weer even op scherp zet.

Je hebt veel mogelijkheden om een dia tot in de puntjes op te maken – en wat natuurlijk ook professioneel overkomt is dat een stijl (achtergrond, lettergrootte en -type) wordt doorgetrokken over alle dia’s van je presentatie. Los van afbeeldingen, grafieken en tabellen kun je er ook video in verwerken. Het staat een beetje slordig bijvoorbeeld een YouTube-link in de presentatie te plaatsen en hierop te klikken. Dan kun je beter de video even van YouTube downloaden en in de presentatie verwerken. Let voordat je begint aan de presentatie ook even op of het geluid werkt, zodat je niet tijdens je presentatie er achter komt dat je toegevoegde video waardeloos is omdat niemand wat hoort.

Basiscursus PowerPoint

De online basiscursus PowerPoint die de Tech Academy biedt is nu tijdelijk gratis verkrijgbaar, je betaalt er dus geen € 29,95 voor. Hetzelfde geldt voor de andere online basiscursussen over Microsoft Office, zoals de basiscursus Outlook en de basiscursus Word.

Tech Academy: basiscursus PowerPoint

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten