Word: meer dan een digitale typemachine

© PXimport

Word: meer dan een digitale typemachine

Geplaatst: 30 maart 2020 - 07:45

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Joris Peterse

Waarschijnlijk gebruiken de meesten Word, zoals dit artikel tot stand is gekomen: je klikt op het blauwe icoontje met de witte W, vervolgens op Leeg Document en je begint te tikken. Dat maakt Word enerzijds zo toegankelijk, maar het is bijna zonde te noemen. Word is namelijk veelzijdiger dan je verwacht. In de basiscursus Word van te Tech Academy leer je meer over de mogelijkheden van de tekstverwerker.

Wellicht is Office (samen met Excel en misschien Outlook) wel het meestgebruikte programma uit Microsoft’s Office-pakket. Word brengt je veel mogelijkheden, van simpele aantekeningen tot een wetenschappelijke paper. Alleen het schrijven, dat moet je zelf doen. Hoewel de rode kringeltjes onder typefouten een van de meest onmisbare functies van Word is.

Sjablonen

Je bent misschien geneigd na het openen van Word direct op Leeg Document te drukken, om op een digitaal wit velletje direct te beginnen met typen. Maar naast de optie voor een leeg document zie je andere sjablonen. Het werkt inspirerend, om te zien hoe veelzijdig Word daadwerkelijk is. Je kunt eenvoudig een kant-en-klaar sjabloon kiezen voor bijvoorbeeld een CV, jaarverslag, allerlei verschillende soorten brieven en noem maar op. Wanneer je een sjabloon hebt gekozen kun je de opmaak natuurlijk naar wens afstellen, zodat anderen niet direct zien dat je een Wordsjabloon hebt gekozen. Hoewel een sjabloon natuurlijk minder herkenbaar is dan een Wordart-element uit vervlogen Office-tijden.

Wanneer je in een document werkt, met een sjabloon of niet. Kun je in het lint (bij het tabje Start) bij de Stijlen eenvoudig Koppen, citaten en andere tekst met een speciale opmaak kiezen. Dit wordt automatisch in de stijl van je sjabloon toegevoegd en als je je sjabloonopmaak wijzigt, veranderen de stijlen gewoon automatisch mee. Bovendien, wanneer je netjes titels en koppen verwerkt in het document, is een inhoudsopgave (en paginering) binnen een paar klikjes gemaakt. En ook hier weer, wanneer er wijzigingen worden doorgevoerd, verandert alles automatisch mee. Valt een kopje met alinea door het wijzigen van een typefoutje net op een andere pagina? Dan wordt dat automatisch in de inhoudsopgave gewijzigd. Uiteraard leer je in de basiscursus Word van de Tech Academy alles over werken met sjablonen, stijlen en een passende inhoudsopgave. Voor wie wetenschappelijke papers maakt kan zelfs bronvermeldingen en verwijzingen correct toevoegen aan het document.

De online Basiscursus Word is tijdelijk gratis te volgen via de site van Tech Academy.

Velden koppelen

© PXimport

Andere elementen toevoegen

De kans zit er natuurlijk dik in dat je document uit meer bestaat dan alleen woorden, ondanks dat de programmanaam Word anders zou suggereren. Je kunt gelukkig veel elementen toevoegen, zoals afbeeldingen, grafieken, tabellen en zelfs volledige illustraties die je in Word maakt. Maar eventueel kun je ook gegevens uit Excel halen. Deze functies vind je in het lint onder het tabje Invoegen, of het tabje Tekenen als je een digitale tekening wilt toevoegen. Onder het tabblad Invoegen heb je de knop Tabel, die je makkelijk een overzichtelijke tabel laat maken. Een onmisbare functie. Bovendien kun je de tabel tot in de kleinste details opmaken.

Het nadeel van elementen toevoegen is dat de opmaak van het document vaak een rommeltje wordt. Sommige onderdelen passen net niet op een pagina of duwen net even teveel alinea’s van de huidige pagina. Bovendien kan de opmaak er op jouw systeem goed uit zien, je weet nooit hoe het er op een ander apparaat uit komt te zien. Misschien dat een ander het .docxbestand wel opent op een Mac, of op een andere pc met LibreOffice (een gratis alternatief voor Office). Om er zeker van te zijn dat je document op ieder apparaat er hetzelfde uit ziet, kun je het document het beste als PDF-bestand op te slaan. Druk hiervoor op Bestand en kies Exporteren. Bij een PDF-bestand is de opmaak altijd hetzelfde, ongeacht het apparaat of software.

Basiscursus Word

Hoe veelzijdig Word is, daarvan krijg je een globale indruk als je door de tabbladen in het Lint bladert. Echt toegankelijk is dat niet. Wil je zelf effectiever aan de slag met Word, dan biedt de Tech Academy een online basiscursus Word aan. Deze cursus kost je geen € 19,95, maar is tijdelijk gratis verkrijgbaar.

Tech Academy: Microsoft Office Word

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten