Het is nog niet zo lang geleden dat we de hele dag bestanden naar onszelf aan het mailen waren, of met usb-sticks in de weer gingen. Tegenwoordig doen we alles gewoon via de cloud. Zo heb je altijd toegang tot je bestanden, waar je ook bent. Hier vind je alles wat je moet weten over je clouddiensten.

De beste clouddiensten

Clouddiensten zijn er in alle vormen en maten, en ze hebben elk hun eigen voordelen en eigenaardigheden. De bekendste clouddienst is Dropbox. Anders dan veel concurrenten zit Dropbox niet aan een bepaald besturingssysteem vast. Dat is anders bij bijvoorbeeld iCloud (geïntegreerd in het Apple-ecosysteem), Google Drive (van Google) of Microsoft's OneDrive.

En dan zijn er nog talloze kleinere, iets minder bekende diensten. Box bijvoorbeeld, dat zich meer op bedrijven richt. Of SpiderOak, dat privacy als belangrijkste wapenfeit heeft. Mega is een dienst van Kim Dotcom, een bekende internetondernemer. En Stack is een Nederlandse cloud die je maar liefst een terrabyte gratis opslagruimte geeft. Keuze genoeg, dus.

Beveiliging

Waar een grote hoeveelheid bestanden op één plek verzameld worden, is altijd het risico op gegevensdiefstal. In de cloud is dat nog gevaarlijker dan op een fysieke harde schijf, omdat de cloud altijd en vanuit elke plek bereikbaar is. Een extra beveiligingslaag is dan ook geen overbodige luxe. In dit artikel geven we je een uitgebreide uitleg hoe je dat kunt doen. Liever een makkelijke, snelle optie? Probeer dan Cryptomator eens.

Voor je écht belangrijke bestanden is alleen een kopie in de cloud niet genoeg. Er kan altijd iets gebeuren: je kunt de toegang tot je account verliezen, gehackt worden, of er kan iets fout gaan bij de dienst zelf. Een back-up elders is dan wel erg fijn. Maar de cloud is zelf ook een ideale plek om een back-up van bijvoorbeeld je pc-gegevens te bewaren. Gebruik zo veel mogelijk een fysieke kopie en een back-up in de cloud, dan ben je tegen alles beschermd.

dropox
Dropbox is waarschijnlijk de bekendste clouddienst van allemaal.

Bouw je eigen cloud

Voor de meeste mensen zullen de standaard diensten toereikend zijn. Wil je zelf wat knutselen? Dat kan natuurlijk ook. OwnCloud is bijvoorbeeld een dienst die je helemaal naar je eigen wensen kunt inrichten.

Wil je ook nog je eigen hardware aan je cloud knopen, dan wordt het helemaal leuk. Een NAS is bijvoorbeeld een ideale plek om je bestanden te hosten, en je kunt er ook gewoon Dropbox op draaien. En wat dacht je van een eigen cloud op je Raspberry Pi?

En nog veel meer

Dit is slechts een greep uit de dingen die je in de cloud kunt doen. Nog een paar voorbeeldjes dan: je kunt je muziek in de cloud bewaren, dat scheelt weer opslagruimte op je pc (handig als je een kleine SSD hebt). En zelfs streamen vanuit de cloud is mogelijk. Portable apps kun je draaien op een usb-stick, maar werken ook prima in de cloud. En zelfs je pc schoon houden kan op die manier, met CCleaner Cloud.