Virus op je Android-apparaat? Dit moet je doen!

© PXimport

Virus op je Android-apparaat? Dit moet je doen!

Geplaatst: 30 juni 2016 - 06:34

Aangepast: 24 november 2022 - 12:01

Redactie ID.nl

Als je alleen maar Android-apps installeert die in de officiële Google Play Store worden aangeboden, is de kans klein dat je met een virus te maken krijgt. Toch kan het gebeuren dat je smartphone of tablet geïnfecteerd raakt. Er zijn verschillende manieren om dat op te lossen.

Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken, zijn er ook advertenties en pop-ups die doen alsof je een virus hebt, terwijl dit helemaal niet het geval is. De ontwikkelaars van dergelijke ads en pop-ups hopen hiermee te bereiken dat je een bepaalde app aanschaft om dit zogenaamde "virus" te verwijderen. Dit is vaak helemaal niet nodig. Lees ook: 5 dingen die je moet weten over Android N.

Beveiligingsinstelling

Om ervoor te zorgen dat je niet per ongeluk apps van buiten Google Play installeert, kun je een beveiligingsinstelling inschakelen. Ga naar Instellingen. Druk onder Persoonlijk op Beveiliging. Schakel hier Onbekende bronnen uit.

Als je weleens apps van buiten Google Play geïnstalleerd hebt, je apparaat functioneert niet helemaal naar behoren, of als je om een andere reden vermoedt dat je Android-apparaat een virus heeft, kun je het volgende doen.

Fabrieksinstellingen

Er zijn een heleboel antivirus-apps voor Android beschikbaar. Dergelijke virusscanners kunnen echter ook vals-positieve resultaten opleveren, waardoor je denkt dat je een virus hebt terwijl dit niet zo is. Bovendien is het beter om geen antivirus-app te installeren.

Verwijder de app die verantwoordelijk is voor het virus. Als dit niet lukt, of als je niet weet welke app het virus heeft aangeleverd, kun je altijd de fabrieksinstellingen herstellen. Op deze manier ben je het virus zeker kwijt, maar tegelijkertijd ook alles wat niet geback-upt is.

Virus verwijderen

Het is vaak ook mogelijk om het virus te verwijderen zonder de fabrieksinstellingen te herstellen. Start je apparaat op in de veilige modus. Op deze manier worden er geen apps van derden geladen, zodat de geïnfecteerde app niet actief zal zijn. De veilige modus inschakelen werkt niet op alle Android-apparaten hetzelfde, dus controleer online hoe jouw model in de veilige modus gezet kan worden. Als je apparaat zich in de veilige modus bevindt, wordt dit links onderaan het scherm weergegeven.

Ga vervolgens naar Instellingen > Apps en druk op het tabblad Downloads. Zoek in deze lijst naar de app die je wilt verwijderen. Weet je niet om welke app het gaat, controleer dan of er dingen in de lijst staan die er verdacht uitzien of die je niet herkent.

Druk op het item dat je niet kent om de informatiepagina van de app te openen. Druk vervolgens op Verwijderen. Meestal is dit voldoende om het virus kwijt te raken.

Beheerdersrechten intrekken

Het kan voorkomen dat het virus zichzelf de status van apparaatbeheerder heeft gegeven, waardoor de knop Verwijderen grijs is en dus niet ingedrukt kan worden. Als dit het geval is, moet je naar Instellingen > Beveiliging > Apparaatbeheerders gaan. Je krijgt nu een lijst te zien met alle apps die de status van apparaatbeheerder hebben. Haal het vinkje weg bij de app die je wilt te verwijderen en ga in het volgende scherm akkoord met het deactiveren van de app om de beheerdersstatus in te trekken.

Als je vervolgens teruggaat naar Instellingen > Apps > Downloads zou het nu wel mogelijk moeten zijn om de app te verwijderen. Start je apparaat opnieuw op om de veilige modus te verlaten, en je bent van het virus af.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten