© PXimport

De 5 beste speakers van 2015

Geplaatst: 17 december 2015 - 10:00

Aangepast: 14 december 2022 - 15:05

Redactie Computer!Totaal

Wil je je huiskamer van goede muziek voorzien? Dan is een (bluetooth-)speaker een goede optie. Ook dit jaar hebben we er weer veel voor je getest. Dit zijn de 5 beste speakers van 2015.

Denon HEOS 1

Getest op donderdag 13 augustus 2015

In mijn eerdere review van de Denon HEOS 5 merkte ik al op dat Denon goed gekeken heeft naar het assortiment van Sonos. Het lijkt mij in ieder geval overduidelijk dat de HEOS 1 Denons antwoord op Sonos' PLAY:1 is. Niet alleen de naamgeving is vrijwel hetzelfde, ook het rechtopstaande ontwerp komt overeen. Dat is niet voor niets: net als de PLAY:1 is de HEOS 1 een mono-luidspreker die is opgebouwd uit een woofer en tweeter die ieder door een eigen versterker worden aangestuurd. Lees ook: Denon HEOS 5 - Sterke concurrent voor Sonos

De Denon HEOS 1 heeft een kunststof behuizing die aan de voorkant is voorzien een metalen rooster. Op de bovenkant is de volumebediening geplaatst terwijl je op de achterkant de aansluitingen bestaande uit een netwerkaansluiting, usb-poort en lijningang vindt. De luidspreker heeft een afmeting van 18,9 x 12,9 x 12,8 centimeter en weegt 1,9 kilogram.

© PXimport

Je bedient de HEOS 1 (hier met optionele accu) met de prima app.

De HEOS 1 is Denons antwoord op Sonos' PLAY:1 en een erg interessante toevoeging aan Denons assortiment. De luidspreker klinkt prima en is een goede optie om in te stappen in streaming audio. Vergelijk je hem met zijn - in mijn ogen - directe concurrent Sonos PLAY:1, dan is hij qua geluidskwaliteit net zo goed. Wel is hij net iets duurder, al scheelt het niet zo heel veel meer sinds Sonos zijn prijs heeft verhoogd naar 229 euro. Denon biedt wat meer mogelijkheden: een geluidsingang, een usb-poort en de mogelijkheid tot een accu. Voor Spotify-gebruikers is de ondersteuning voor Spotify Direct de grootste meerwaarde. Je kunt de muziek bedienen vanuit de Spotify-app, iets dat bij Sonos niet kan.

Lees hier de volledige review van de Denon HEOS 1.

Libratone Loop

Getest op woensdag 4 februari 2015

De grote ronde Libratone Loop is op twee manieren in huis te plaatsen, namelijk staand of hangend aan de muur. Beide situaties zijn mogelijk, gezien er zowel een standaard als een 'wall mount' wordt meegeleverd. Dit maakt de Libratone Loop in de eerste instantie zeer flexibel. Het simpele, maar stijlvolle ontwerp past daarnaast bij vele interieurs.

De speaker is onder dat bijzondere hoesje uitgerust met twee bandluidsprekers, een 4-inch subwoofer en een passieve radiator, een extra luidspreker die niet door een versterker wordt aangestuurd. Dat zijn veel luidsprekers op zo'n klein apparaat! De Libratone moet daar wel mee om kunnen gaan. Bij heel wat draadloze speakers treedt er ruis of geluidsvervorming op als je het volume wat hoger zet. Dat lijkt geen probleem voor de Libratone Loop. De klanken komen heel helder uit de speaker en eventuele 'scherpe randjes' in muziek verdwijnen door het wollen hoesje. De bas had wel iets lager gemogen, maar dat is meer een persoonlijke voorkeur.

© PXimport

Het hoesje van wol doet de muziek goed, maar zal niet iedereen aanspreken.

Hoewel het instellen van de luidspreker niet helemaal probleemloos gaat en het hoesje van wol niet iedereen zal aanspreken, is de Libratone Loop een prima speaker. Muziek klinkt erg helder en door een uitgebreide app kun je zelfs nog wat aanpassingen doorvoeren. Je moet even diep in de portemonnee graven, maar uiteindelijk zal je veel plezier beleven aan de Libratone Loop.

De volledige review van de Libratone Loop vind je hier.

Raumfeld Stereo M

Getest op dinsdag 17 februari 2015

Het hifi-systeem van Raumfeld (onderdeel van Teufel) is fors geprijsd, voor hetzelfde geld heb je zo'n twee Sonos-systemen. Maar is binnen de lijn van Raumfeld-speakers valt het nog onder de nog duurdere Stereo L. Voor die 900 euro krijg je twee indrukwekkende speakers van 42 x 21 x 27 centimeter, ook het gewicht is niet niks: 10,5 en 11,5 kilo. Het verschil in gewicht zit 'm in het feit dat één van de speakers de netwerkonderdelen heeft ingebouwd. De lichtere speaker wordt met een kabeltje verbonden aan zijn zwaardere metgezel.

© PXimport

De speakers zijn groot, zwaar... en mooi.

Ik baal van de Raumfeld Stereo M. Nu de testperiode achter de rug is, zit ik met een beteuterd gezicht op de bank als ik de Sonos aan zet. Ik had nooit wat aan te merken op de geluidskwaliteit, totdat de Stereo M liet horen wat ook mogelijk is. De Sonos-vermoeidheid blijkt dus pas toe te slaan na de uitprobeerfase, ondanks dat er wel degelijk punten van kritiek zijn, zoals de gebrekkige afspeelbronnen en het ontbreken van pc-software. Maar is de geweldige geluidskwaliteit wel 900 euro waard? Dat is iets persoonlijks natuurlijk.

Bekijk hier de volledige review van de Raumfeld Stereo M.

Philips BT5580B

Getest op donderdag 12 februari 2015

Uiteindelijk moet je de keuze voor het kopen van een speaker laten afhangen van de geluidskwaliteit. Zeker in deze prijscategorie mag je dit zwaar laten wegen. Gelukkig scoort de Philips BT5580B hier een stuk beter op dan op design. Een veelgehoord probleem bij kleinere bluetooth-speakers is dat deze de lage tonen niet goed weer kunnen geven. Dit is logisch, want de speaker heeft slechts een heel beperkte klankkast. Deze lompe Philips speaker heeft hier alle ruimte voor en dat resulteert ook in een stuk betere geluidskwaliteit dan bij kleinere bluetooth-speakers.

 

© PXimport

De Philips BT5580 is vrij lomp.

Het belangrijkste punt bij het kopen van een speaker is uiteraard de geluidskwaliteit. Dat is dus dik in orde bij deze Philips BT5580B. Toch scoort hij op andere punten geen voldoendes. De afwerking valt tegen, hij is groot en lomp en je hebt een aparte adapter nodig om de speaker op te laden. Heb je dat ervoor over en ben je niet van plan om deze speaker veel te verplaatsen? Dan is hij zeker het overwegen waard. Maar echt een draagbare bluetooth-speaker is de BT5580B niet te noemen.

De volledige review van de Pilips BT5580B kun je hier lezen.

Edifier R12U

Getest op woensdag 9 december 2015

Met de komst van al die bluetooth-speakers vergeten we bijna dat er ook gewoon nog simpele bedrade speakers te koop zijn. De Edifier R12U is een goed voorbeeld van kleine, bedrade speakers voor een hele leuke prijs.

 

© PXimport

De Edifier R12U heeft een lekker simpel design, zonder poespas.

Wat kun je verwachten van speakers van 14 euro? Niet zoveel. Wat dat betreft overteffen deze speakers ook echt alle verwachtingen. Het geluid is erg goed, tot een bepaald volume. Ga daar niet overheen, want dan duurt het niet lang voor je de stukjes speaker van de vloer mag rapen omdat je hem hebt opgeblazen. Toch is het volume hard zat en biedt het zeker een betere geluidservaring dan je gewend bent van je laptop. Voor 14 euro kan je hier dus zeker geen buil aan vallen.

Lees hier de volledige review van de Edifier R12U.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten