Dell Wyse Cloud Connect - Een Android-pc in je broekzak

© PXimport

Dell Wyse Cloud Connect - Een Android-pc in je broekzak

Geplaatst: 19 mei 2014 - 12:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:39

Elmar Rekers

Met de Wyse Cloud Connect introduceert Dell een hdmi-dongle die ieder beeldscherm weet om te toveren tot een Android-pc. Wij gingen met het schappelijk geprijsde apparaatje aan de slag om te onderzoeken voor wie een zakelijke Android-pc op zakformaat nou precies handig is.

Laat ik beginnen met te stellen dat de Wyse Cloud Connect van Dell niet voor iedereen is weggelegd. Het apparaatje kent namelijk een zeer zakelijke insteek, hoewel je dat in eerste instantie misschien niet direct achter een Android-device zou zoeken. Gebruikers krijgen dankzij de dongle toegang tot een virtuele desktop-omgeving, waarbij een systeembeheerder precies kan bepalen met welke applicaties, beveiligingen en diensten dit gepaard gaat.

Een forse stick

De Cloud Connect heeft nou niet bepaald de 'wow'-factor als je deze uit de doos haalt. Het is een simpel en zakelijk ogende hdmi-dongle - precies wat het ook pretendeert te zijn dus. Een soort uit de kluiten gewassen usb-stick, met aan het uiteinde een hdmi-connector. Omdat het nogal een forse stick is, zal deze niet bij iedere tv makkelijk in de hdmi-ingang gestoken kunnen worden. Gelukkig levert Dell een hdmi-verlengkabeltje mee, waardoor je dus vrijwel altijd bij de hdmi poort kunt komen.

Wil je met de Wyse Cloud Connect aan de slag, dan heeft dit wel wat voeten in de aarde. Zo kan je geen account aanvragen op een algemeen e-mailadres als dat van Gmail of Outlook, en duurt het 24 tot 48 uur voordat Dell je inloggegevens toestuurt om je te kunnen aanmelden bij de Wyse PocketCloud-service.

 

© PXimport

Steek de dongle in een beeldscherm en je hebt je persoonlijke Android-pc.

Heb je alle inloggegevens binnen, dan kan je de dongle in een tv of monitor steken en deze van stroom voorzien met de meegeleverde usb-kabel (of ouderwets via het stopcontact). De Wyse Cloud Connect start automatisch op, en heb je eenmaal een muis en toetsenbord via bluetooth gekoppeld dan zit je binnen no-time in de werkomgeving. Er is overigens ook een mini-usb ingang aanwezig, welke in noodgevallen gebruikt kan worden om een muis of toetsenbord aan te sluiten. Heb je deze niet bij de hand, dan is er ook nog de optie om de Cloud Connector Controller-app te downloaden voor iOS of Android, welke je ook als toetsenbord kunt gebruiken. Handig is ook dat er een microSD-kaartlezer op de hdmi-dongle aanwezig is, waardoor je het geheugen van 8 GB eenvoudig kunt uitbreiden dus.

PocketCloud

De virtuele desktopsessies lopen via softwaretoepassingen als PocketCloud, VMware en Horizon View. Wat de gebruiker (bijvoorbeeld een werknemer) precies op de Cloud Connect kan doen, ligt volledig in handen van de beheerder van de managementool. Binnen dit programma kan precies worden aangeven welke apps een gebruiker mag gebruiken of welke restricties deze krijgt opgelegd. Daarbij is het ook mogelijk om op afstand Android-apps toe te wijzen aan de Cloud Connect. Zodoende zou een systeembeheerder iedere werknemer dus van een belangrijke app kunnen voorzien.

 

© PXimport

De Wyse Cloud Connect van Dell is vooral interessant voor zakelijke gebruikers, of binnen het onderwijs.

Een groot voordeel van Android als onderliggende basis, is dat er in theorie verschrikkelijk veel apps via de Play Store beschikbaar zijn. We zeggen hier 'in theorie' omdat tijdens onze test bleek dat lang niet alle apps te installeren zijn. Dit omdat veel apps afhankelijk zijn van een touchscreen, en dit bij veel gebruikers van de Wyse Cloud Connect niet beschikbaar zal zijn.

De Cloud Connect is geen gigantische Android-krachtpatser, maar de dualcore-processor zorgt er (samen met de 1GB aan RAM) voor dat de lichte apps zonder hapering gebruikt kunnen worden. De grafische kant van deze chip biedt daarbij de optie tot een full hd-weergave, al merk je bij zwaardere taken wel dat er wat haperingen optreden. Qua internetverbinding is de dongle volledig afhankelijk van wifi, er is dus geen optie om een simkaartje in het apparaat te steken.

Een vertrouwde omgeving

Eenmaal opgestart en ingelogd, beland je in de welbekende Android-omgeving. Op het startscherm kan je dus je favoriete apps plaatsen, en alle instellingen en Google-functies vind je op dezelfde plek als bij de meeste Android-smartphones. Het is dan ook even wennen om met een muisaanwijzer door Android te navigeren, iets dat je normaal natuurlijk met snelle aanrakingen en swipe-bewegingen doet. Het gaat allemaal wat minder intuïtief, maar het werkt prima.

Dankzij de Cloud Connect wordt mogelijk om op je tv gebruik te maken van zaken als de Chrome-browser, YouTube en het rijke aanbod van de Play Store. Niet alle apps worden echter ondersteund, wat een beetje jammer is. Zo kregen we het bijvoorbeeld niet voor elkaar Netflix te installeren. Gelukkig zijn het Dells eigen toegevoegde zakelijke applicaties die dit tot een interessant product maken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om je werk-pc op afstand te benaderen via PocketCloud. Ideaal natuurlijk wanneer je buiten kantoor toegang wilt tot je pc.

Cloud Client Manager

De Cloud Client Manager is de portal vanwaar je alle regels, toepassingen en restricties voor de Cloud Connect kunt regelen. Als je hier online op inlogt, kom je in een overzichtelijk dashboard terecht waarbinnen je onder meer gebruikersgroepen kunt aanmaken, apps kunt uitzetten, berichten aan gebruikers kunt verzenden en alle aangesloten apparaten kunt beheren.

 

© PXimport

Qua design doet de Cloud Connect weinig bijzonders.

Conclusie

Het mag duidelijk zijn, de Dell Wyse Cloud Connect is niet bedoeld voor privégebruik. Zoek je een dongle die je in staat stelt om eenvoudig Netflix te kijken en op internet te surfen, dan ben je waarschijnlijk beter af bij de spotgoedkope Chromecast. Ben je echter (bijvoorbeeld voor een kleine onderneming) op zoek naar een betaalbare oplossing voor mobiele werkplekken? Dan zal de Cloud Connect wel eens precies kunnen zijn waar je naar op zoek bent. Het blijft echter wel onhandig dat je voor deze mobiele Android-pc toch altijd ook een bluetooth toetsenbord en muis met je mee moet slepen.

7,0

Ons oordeel

Pluspunten

Goede beveiliging

Betaalbaar

Uitgebreide managementtools

Zakformaat

Minpunten

Traag

Niet alle apps werken

Conclusie

Dell Wyse Cloud Connect ----------------------- **Prijs:** € 105,- **Besturingssysteem:** Android 4.1 **Processor:** Multi Core Cortex-A9 ARM **Connectiviteit:** Bluetooth 3.0, wifi 802.11 a/b/g/n (Dual Band) **Aansluitingen:** Micro-usb, mini-usb, hdmi (MHL) **Opslag:** 8 GB (uitbreidbaar met microSD-kaart) **RAM:** 1 GB RAM **Afmetingen:** 95 X 35 X 15 mm...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten