Zo stel je je clouddienst optimaal in

Door: richard-veenstra | 10 juli 2014 08:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Omdat een cloudoplossing een combinatie kan zijn van privé-opslag van je eigen documenten en het openbaar maken van foto's of documenten, moet je goed kijken naar de instellingen van bepaalde onderdelen.

De mogelijkheid om foto's van je iPhone of iPad direct te kopiëren naar je fotostream in iCloud is natuurlijk hartstikke handig, maar wees wel voorzichtig met sommige instellingen. Vanuit de app Foto's kun je bijvoorbeeld foto's delen met anderen. Als je de schuif achter Openbare website aanzet, kan iedereen met een koppeling jouw foto's zien. Wees je er ook van bewust dat foto's in je fotostream hier niet blijven staan, je hebt dertig dagen de tijd om ze bijvoorbeeld naar je pc te downloaden. Bij Google Drive moet je ook goed oppassen, bij het delen van een document kun je aangeven of het document privé of openbaar is. Lees ook: Welke clouddienst past bij jou?

Je wilt niet dat jouw administratie-document op Openbaar staat, zodat de hele wereld kan meelezen hoeveel jij aan boodschappen uitgeeft per maand. Standaard is het document echter altijd privé.

Pas op met de schuif achter Openbare website.

Veilig delen

Veel clouddiensten geven je de mogelijkheid om bestanden of mappen te delen met anderen. Je moet alleen wel het verschil weten tussen verschillende deel-opties. Bij sommige diensten is het delen erg veilig, bij andere diensten deel je een web-koppeling waardoor het bestand (of de map) door iedereen met die url te zien is. Met Dropbox kun je eenvoudig mappen veilig delen.

Zodra je de app van Dropbox voor je computer downloadt, zie je de Dropbox-map terug in Windows Verkenner of Finder. Je sleept bestanden naar een map en met de rechtermuisknop kun je meteen een map delen met iemand anders door op Share This Folder te klikken. Die andere persoon moet dan wel over een Dropbox-account beschikken en de inhoud van deze map gaat af van de 2 gigabyte die Dropbox per account gratis aanbiedt.

Kijk wel goed uit dat je het e-mailadres van de ontvanger goed schrijft, je wilt niet dat een onbekend persoon toegang krijgt tot een map met gevoelige informatie. Iedereen die je uitnodigt, kan bestanden in deze map verwijderen of bewerken.

Je kunt een andere Dropbox-gebruiker uitnodigen om samen een map te beheren.

Koppeling delen

Een andere optie is dat je een bepaald bestand met iemand deelt. Dit doe je door voor de optie Share Dropbox Link te kiezen. Iedereen die deze koppeling heeft, kan je bestand nu vanuit een browser raadplegen en eventueel downloaden.

Doe dit dus niet met gevoelige informatie, iedereen met deze web-koppeling kan je bestand bekijken of downloaden. Heb je per abuis een bestand gedeeld middels een koppeling, ga dan in je browser naar de gegenereerde koppeling en zorg dat je met je Dropbox-accountgegevens bent ingelogd. Klik op de drie bolletjes bovenin en kies voor Remove link, niemand kan nu nog je bestand inzien of downloaden. In Google Drive kun je een document delen vanuit de browser door bovenin op Delen te klikken.

Vervolgens kun je de koppeling delen via e-mail, Facebook, Twitter of Google+. Ook hierbij gaat het om een koppeling waarbij iedereen met de juiste url de inhoud kan inzien.

Kies voor Remove link als je niet meer wilt dat je bestand door Jan en alleman is te bekijken.

2 Reactie(s) op: Zo stel je je clouddienst optimaal in

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 juli 2014 23:53 Anoniem
  Nog simpeler: Kies voor remove Clouds….Ik lees hier voordurend kijk uit voor dit…kijk uit voor dat. Gewoon backups en opslag op eigen externe schijven en dan versturen naar vrienden/kennissen via mail of anderszins…Stukken veiliger dan alles online in handen van bedrijven die jouw gegevens misbruiken of verkopen. Waarom denken jullie dat ze dit aanbieden? Spioneren dat is het hele verhaal…weten wat de consument doet en laat en hem uitbuiten en inspelen op zijn gevoel van onzekerheid/veiligheid, het is wel gratis maar….als je een luttel bedrag betaalt ben je nog beter beschermd, bla, bla…en weer is een miljonair geboren door handel met jouw gegevens en zogenaamde geboden bescherming ik hou het liever zelf in de hand.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 juli 2014 10:21 Anoniem
  Gemak dient de mens…in ruil daarvoor weten we precies wat u doet. wanneer u het doet, en zelfs waar u het doet.
  Bedankt dat u gebruikt maakt van onze diensten, we hebben het beste met u voor…NOPE !
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.