Loopt je iPhone vast? Dit is de oplossing

Door: redactie-computertotaal | 30 december 2015 15:35

How To

Een vastgelopen iPhone kan bij veel mensen het zweet doen uitbreken. Er zijn een paar methodes om je telefoon weer aan de praat te krijgen.

Ondanks het geavanceerde besturingssysteem en de afstemming van de software en hardware, blijft de iPhone gewoon een computer. Dat betekent dat het apparaat af en toe vastloopt, het scherm niet meer reageert of er andere ongewenste dingen gebeuren. Af en toe uitzetten en weer aanzetten kan daarom geen kwaad. Lees ook: Help: mijn reservekopie wordt niet gemaakt, wat nu?

Zachte reset

Als je iPhone niet meer reageert op het touchscreen, zul je een andere oplossing moeten gebruiken. Schakel de iPhone eerst uit door de aan/uit-knop ingedrukt te houden totdat er een schuif in beeld komt. Schuif deze van links naar rechts om de iPhone uit te schakelen. Schakel hem daarna in met de aan/uit-knop.

Harde reset

Je telefoon reageert niet altijd op deze actie. Als hij echt vastgelopen is, kun je gebruikmaken van een harde reset. Druk de aan/uit-knop en de home-knop tegelijkertijd in, totdat je iPhone uitschakelt en je het Apple-logo in beeld ziet. Je telefoon start nu vanzelf weer op. Deze harde reset verhelpt in de meeste gevallen je probleem.

Fabrieksinstellingen

Als niets meer wil werken, is het terugzetten naar de fabrieksinstellingen de enige oplossing. Deze rigoureuze optie wist alle data en instellingen van je device, dus gebruik dit echt als niets anders meer werkt - en hoop dat je zo slim was om een back-up te maken (zie hieronder).

Om je iPhone terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, zorg je dat hij voor minstens 50 procent is opgeladen of aan het opladen is. Ga naar Instellingen, klik op het tabblad Algemeen en ga naar Stel opnieuw in. Druk op Wis alle instellingen en bevestig je keuze, eventueel met je pincode. Je telefoon wordt nu helemaal opnieuw ingesteld.

Back-up

Om te voorkomen dat je belangrijke bestanden, foto's en apps kwijtraakt, is het raadzaam regelmatig een back-up van je toestel te maken. Het is een beetje mosterd na de maaltijd als je iPhone echt niets meer wil doen, maar als je op tijd een reservekopie hebt gemaakt, kan je dat een hoop ellende schelen.

De makkelijkste manier om een back-up van je iPhone (of iPad) te maken, is via iTunes. Volg daarvoor het stappenplan dat MacWorld heeft gemaakt. Zo weet je zeker dat je belangrijke bestanden veilig zijn, zelf als je iPhone het begeeft.

7 Reactie(s) op: Loopt je iPhone vast? Dit is de oplossing

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 8 mei 2015 16:47 darknessblade
  de simpelse methode is:
  in de prullenbak en android gebruiken

  hiervoor is veel meer hulp dan de geniusbar die alleen geld wil innen dmv onwetende ICRAP gebruikers
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 december 2015 12:22 Mandy
  darknessblade kan geen iPhone betalen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 december 2015 16:39 darknessblade
  mandy, het is eerder dat ik geen ICRAP hoef,

  je zit vast aan ios moet upgraden/een nieuwe nemen waneer de support weg is.
  daarnaast kan je er geen sd kaart in stoppen, gedownloade muziek kan er ook al bijna niet op,

  voor de rest is het apparaat heel erg gelimiteerd, in wat het kan.

  android daarintegen, kan je bekand alles op, als je het apparaat root, heb je meer rechten waarmee je bv: de reclames weg kan slopen.

  en daarintegen ondersteunen bijna alle telefoons nu OTG, waarmee je erop meer kan zetten via een usb-stick.

  ikzelf heb nu de jiayu s3 advanced:

  deze heeft minimaal 2x zo'n goede specs als een huidige iphone.
  en ondersteund 2 sim kaarten en nog eens 1 sd kaart,
  heeft 801.11AC wifi. FHD scherm, NFC, en nog veel meer nice dingen/functies.

  prijs 250 euro (verzekerd verzenden, dus zonder inport kosten)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 december 2015 23:57 Anoniem
  @Mandy, goed argument! Darknessblade snapt het tenminste. iPhones zijn dikke crap…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 januari 2016 14:45 Anoniem
  ik ben al bijna 2 jaar overgestapt van Samsung op iphone (5s) en ik moet zeggen dat de iphone een stuk gebruiksvriendelijker is dan android. Mijn Samsung telefoon liep om de haverklap vast, werd echt mega traag naarmate hij voller zat en mijn Iphone blijft lekker snel. Plus dat het me altijd opvalt hoe Samsung gebruikers zich zo lekker druk kunnen maken om het feit dat iemand een Iphone gebruikt en vervolgends happen :') over die SD kaart trouwens: in de nieuwe generatie Samsuns S6 kan ook geen SD kaart. Gedownloade muziek? geen probleem kan je gewoon importeren op Itunes. Gelimmiteerd? ligt er maar net aan wat je precies wilt doen. en uiteindelijk Android en Iphone hebben beide de UNIX kern. (Rooten noem je bij een Iphone Jailbreaken en dan kan je er gewoon illegale apps op zetten, al snap ik niet dat je niet even 0,99 euro aan die hardwerkende ontwikkelaar gunt.) full hd scherm zit er ook gewoon en tegenwoordig heb je gewoon zeer aantrekkelijke deals bij providers waardoor kosten ook te doen zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 januari 2016 13:40 Anoniem
  Ok, dit is wel hilarisch.
  iPhone loopt vast. Reageert niet op soft reset. Reageert ook niet op hard reset. Nou, ga dan maar eens naar instellingen, algemeen en stel opnieuw in!!

  Veel success….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 oktober 2018 22:19 Doubledutch
  Ben toch zo benieuwd hoe je een iphone via de instellingen kunt resetten als deze is vastgelopen…! Echt een handige tip!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.