Top 5 beveiligingstips voor smartphones en tablets

© PXimport

Top 5 beveiligingstips voor smartphones en tablets

Geplaatst: 9 mei 2016 - 06:54

Aangepast: 14 december 2022 - 14:54

Partnerredactie

Inmiddels heeft Iedereen heeft een smartphone en vrijwel iedereen een tablet. Toch neemt maar een klein deel de tijd om zijn of haar toestel goed te beveiligen en dat terwijl mobiele apparaten boordevol voor criminelen interessante data staan. In slechts 15 minuten kunt u met de volgende 5 beveiligingstips uw mobiele apparaat optimaal beveiligen.

Lees alle artikelen over veiligheid in ons dossier Mobile security. Ben je op zoek naar een goede beveligingssuite? Die vind je bij Norton by Symantec.

1. Beveilig de ontgrendeling

Een groot deel van de smartphones en tablets is met een simpele veeg over het scherm te ontgrendelen. Bij veel andere toestellen is een eenvoudig af te kijken toegangscode van slechts 4 cijfers ingesteld. Deze lage drempel maakt ze erg aantrekkelijk van dieven die vervolgens vrijwel ongehinderd toegang hebben tot uw persoonlijke gegevens.

Hebt u een toestel dat voorzien van is van biometrische beveiliging - zoals een vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning – schakel dit onderdeel dan in. Gebruik in alle andere gevallen een toegangscode van minimaal 8 cijfers/letters of een ingewikkeld patroon. Ontgrendelen is net als pinnen: zorg ervoor dat anderen niet kunnen meekijken.

Media has no description

© PXimport

2. Versleutel de opslag

Op de nieuwste generatie mobiele apparaten wordt data standaard versleuteld opgeslagen. Hiermee zijn de gegevens op het interne geheugen of geheugenkaartjes voor criminelen vrijwel onleesbaar. Daarnaast is het vaak mogelijk om in te stellen dat gegevens op het toestel na een aantal verkeerde ontgrendelingspogingen automatisch worden gewist. Check welke mogelijkheden uw toestel en zorg ervoor dat uw data beveiligd is.

Media has no description

© PXimport

3. Maak automatisch backups

Bij Android kunnen automatisch backups worden gemaakt naar Google Drive, onder iOS gebeurt dit naar iCloud en bij Windows Phone is hiervoor OneDrive het medium bij uitstek. En zaken als foto’s, documenten en video’s kunnen eventueel ook automatisch naar andere opslagdiensten zoals Dropbox worden weggeschreven. Controleer of uw mobiele apparaat standaard periodiek backups maakt. Hiermee voorkomt u dataverlies bij diefstal of ongeluk en kunt u wanneer u een nieuw toestel aanschaft weer snel verder.

Media has no description

© PXimport

4. Schakel zoeken, vergrendelen en wissen op afstand in

Een smartphone of tablet verliezen is erg genoeg maar u zult zich pas echt zorgen maken wanneer u deze niet meer kunt terugvinden. Gelukkig is het in veel gevallen mogelijk om via de webbrowser op afstand een toestel te lokaliseren en deze eventueel te vergrendelen of te wissen. In sommige gevallen dient u daarvoor eerst een aantal zaken in te stellen. Er zijn ook handige mobiele beveiligingsoplossingen zoals Norton Mobile Security (iOS/Android) waarmee dit automatisch voor u geregeld wordt.

Media has no description

© PXimport

5. Installeer updates en patches (onmiddellijk)

Zorg er niet alleen voor dat u mobiele apparaat liefst dagelijks checkt of er nieuwe updates of patches beschikbaar zijn, maar installeer deze ook onmiddellijk wanneer dit inderdaad het geval is. Het afgelopen jaar werd een record aantal kwetsbaarheden in mobiele besturingssystemen en apps gevonden. Het feit dat uw mobiele apparaat een aantal minuten niet is te gebruiken wanneer de software wordt bijgewerkt is een kleine prijs vergeleken met de risico’s die u loopt wanneer u het updaten uitstelt. Uit cijfers blijkt telkens dat gebruikers die hun toestel niet hebben bijgewerkt vaker slachtoffer zijn van malware, ransomware en datadiefstal.

Media has no description

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten