De PlayStation 4, de Xbox One of de Nintendo Switch - welke console kun je het beste kopen? Dat hangt van veel verschillende factoren af, en als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, dien je ook nog rekening te houden met verschillende versies van dezelfde spelcomputer. Vervolgens wil je natuurlijk ook de allerbeste games in huis halen. Wij hebben alle informatie voor je op een rij gezet.

PlayStation 4 kopen - Altijd een veilige keuze

De PlayStation 4 is met recht de populairste spelcomputer op het moment. Er zijn er sinds de lancering in 2013 wereldwijd al meer dan 63 miljoen van verkocht. Waarom je er zelf eentje kunt overwegen? Omdat het aanbod aan games simpelweg enorm is. Er zijn al meer dan 1.600 spellen uitgebracht op Sony's spelcomputer. Het bedrijf heeft er ook een handje van om deals te sluiten met ontwikkelaars. Daarom komen bepaalde games of downloadbare uitbreidingen (DLC) regelmatig eerder uit op de PlayStation 4 dan op concurrerende consoles.

Doorgaans draaien games ook beter op de PlayStation 4 dan op de Xbox One, omdat de PlayStation 4 net wat krachtiger is wat betreft interne hardware. De console komt tevens goed tot zijn recht als mediaspeler. Naast dat je er apps als Netflix en Spotify op kunt zetten, speelt de spelcomputer ook blu-rays en dvd's af. Beide varianten ondersteunen HDR.

PlayStation 4 Slim of PlayStation 4 Pro?

Wanneer je een PlayStation 4 wilt kopen, heb je de keuze uit twee modellen: de Slim en de Pro. De PlayStation 4 Slim heeft dezelfde specificaties als de originele PlayStation 4, maar dan in een compactere behuizing. De PlayStation 4 Pro daarentegen heeft een snellere processor en meer werkgeheugen onder de motorkap. Daardoor kan deze versie games in een 4K-resolutie weergeven; de Slim is daar niet krachtig genoeg voor. De Pro komt dan ook het beste tot zijn recht bij bezitters van een 4K-tv. Beide consoles spelen dezelfde spellen af. Op de Pro zien ze er alleen vaak net wat beter uit, en draaien ze soepeler.

console kopen
De PlayStation 4 Slim (links) en de PlayStation 4 Pro (rechts).

De beste PlayStation 4-games

Heb je een PlayStation 4 gekocht en ben je nu nog op zoek naar games? Mis dan deze titels niet:

Horizon Zero Dawn

console kopen

Het is haast ongelooflijk hoe Guerrilla Games zoveel elementen uit games en andere vormen van media van de afgelopen decennia heeft gepakt en dat tot één coherent product heeft gesmeed. Horizon Zero Dawn biedt naast de wonderschone graphics en fijne besturing bovenal een spelwereld waarin we willen wonen en leven.

Lees de hele review.

Uncharted 4: A Thief's End

console kopen

Uncharted-fans krijgen exact wat ze verwachten: na Among Thieves de beste game in de serie en een afsluiter die zijn roots geen moment vergeet. Verwacht geen draconische maatregelen om de formule op zijn kop te zetten. A Thief’s End blijft trouw aan zijn voorgangers, en dat is helemaal niet erg.

Lees de hele review.

The Witcher 3: Wild Hunt

console kopen

Wanneer je begint aan The Witcher 3 word je meteen gegrepen, als een goede roman die je na de eerste bladzijde niet weg kan leggen. Het ontdekken van de prachtige wereld is voor velen al genoeg reden om zich te laten onderdompelen in dit avontuur. Tel hier nog de intrigerende dialogen, vette gevechten, briljante verhaalvertelling en een heerlijke sfeer bij op en je hebt één van de beste PS4-games te pakken.

Lees hier de hele review.

Houd voor een recente lijst met aanbevelingen dit artikel in de gaten: De 10 beste games voor de PlayStation 4.

Xbox One kopen - De comeback kid

De Xbox One kende nu niet bepaald een vliegende start. Microsofts opvolger voor de Xbox 360 werd in eerste instantie uitgebracht met de Kinect-camera, waarmee de console met je stem en gebaren te bedienen was. Dat bleek geen groot succes en voerde de kostprijs alleen maar op. Inmiddels wordt de Xbox One zonder Kinect verkocht en zet Microsoft alles op alles om je alsnog overstag te laten gaan. De spelcomputer heeft inmiddels veel moois te bieden. Zo is er de Xbox Game Pass, waarmee je voor een tientje per maand meer dan 100 Xbox-games kunt spelen. Een soort Netflix voor games dus. Ook krijg je bij veel spellen een extra versie voor op de pc er gratis bij, het zogeheten Play Anywhere-initiatief. Tegenwoordig kan de Xbox One tenslotte ook veel Xbox 360-games afspelen.

Xbox One, Xbox One S of Xbox One X?

Er zijn momenteel drie verschillende Xbox One-modellen op de markt. De originele Xbox One is nog steeds te koop, maar wordt zo langzamerhand uit de handel gehaald. De Xbox One S is ervoor in de plaats gekomen. Deze console is bijna de helft kleiner dan zijn voorganger, en heeft ondersteuning voor 4K-games, 4K-video en HDR. Dat geldt ook voor de Xbox One X, die net uit is en Microsofts antwoord is op de PlayStation 4 Pro van Sony. Het is verreweg de krachtigste spelcomputer van het moment, met de allerbeste interne hardware. Ook in dit geval spelen beide consoles dezelfde spellen af, maar ze zien er beter uit en spelen soepeler af op de X.

De Xbox One X (voor) en de Xbox One S (achter).

De beste Xbox One-games

Heb je een Xbox One gekocht en ben je nu nog op zoek naar games? Mis dan deze titels niet:

Gears of War 4

console kopen

Gears of War 4 is als een best-of van alle Gears of War-games tot nu toe. Dat is een gemeend compliment richting The Coalition, dat de essentie van de Gears of War-licentie met zijn debuut direct te pakken heeft. Dit vierde deel herinnert ons eraan dat de cover-based-shooter nog altijd bestaansrecht heeft.

Lees de hele review.

Forza Motorsport 7

console kopen

Forza Motorsport 7 werkt mee aan een reeks fantastische maanden voor het racegenre: het is een geraffineerde, uitgebreide en uitmuntende game, zij het zonder de racestandaard te verleggen. Het is een uitstekende racegame, ongeacht of je nu op de technisch achterhaalde Xbox One speelt of juist op de Xbox One X.

Lees hier de hele review.

Cuphead

console kopen

Moeilijk, maar nooit oneerlijk. De knappe koppen van Studio MDHR hebben een duivelse maar geniale game gemaakt met een unieke stijl die je moet zien om te geloven. Hoe je Cuphead ook speelt, het is eigenlijk altijd frustrerend. Tot dat moment dat je die baas naar het hiernamaals helpt en uit je stoel springt van vreugde.

Lees hier de hele review.

Houd voor een recente lijst met aanbevelingen dit artikel in de gaten: De 10 beste games voor de Xbox One.

PlayStation 4 of Xbox One?

Welke console het beste bij je past, hangt tegenwoordig voornamelijk af van de games die je wilt spelen. Niet elke PlayStation 4-game komt naar de Xbox One of vice versa. Ook van belang is of je online wilt spelen met vrienden of familie. Als al je vrienden de nieuwste Call of Duty op de Xbox One spelen, dan kun je niet meedoen als je dezelfde game op de PlayStation 4 speelt. Voor beide consoles gelden overigens maandelijkse abonnementskosten om online te kunnen spelen. Filmfanaten kunnen de Xbox One S of Xbox One X overwegen vanwege de ingebouwde ultra-hd-bluray-speler. Deze spelcomputers spelen 4K-schijfjes af, de PlayStation 4 niet. Nee, zelfs niet de Pro.

Nintendo Switch kopen - Leuk voor thuis én onderweg

Nintendo probeert met de Switch niet te concurreren met Sony en Microsoft. Dat deze spelcomputer op een processor draait die eigenlijk voor smartphones en tablets is ontworpen, zegt genoeg over het verschil in paardenkracht. Voor de meest realistische graphics hoef je het bij de Switch niet te zoeken, en toch vliegt de console over de toonbank. Hoe dat kan? Vanwege het unieke ontwerp. Je kunt de spelcomputer aansluiten op je tv, maar je kunt er ook onderweg op spelen. Je haalt de console dan uit z'n houder, klikt de controllers aan de zijkanten vast, en spelen maar. De Switch is zodoende een perfecte spelcomputer voor gamers die vaak in de trein zitten of thuis de tv moeten delen met anderen.

De Switch is heel flexibel inzetbaar. Zo kun je het tablet-gedeelte ook rechtop zetten en de zijkanten loskoppelen om zodoende multiplayer-games te spelen, waar en wanneer je maar wilt. De console is nog maar net op de markt, dus het aanbod spellen is nog niet zo heel groot. Het onverwachte succes van de console zet ontwikkelaars wel aan om te investeren in nieuwe games, waarvan er telkens meer uitkomen. Online spelen is nu nog gratis, maar volgend jaar introduceert Nintendo tevens maandelijkse tarieven.

Omdat de spelcomputer nog zo nieuw is, zijn er nog geen verschillende versies. Het enige waar je rekening mee kunt houden, is de kleur van de controllers - de zogeheten Joy-Con.

Switch-games zijn op allerlei manieren te spelen.

De beste Nintendo Switch-games

Heb je een Xbox One gekocht en ben je nu nog op zoek naar games? Mis dan deze titels niet:

Super Mario Odyssey

console kopen

Super Mario Odyssey is een feest voor Mario-fans en minstens zo leuk voor gamers die voor het eerst aan de slag gaan met Nintendo’s mascotte. De game puilt uit van de content en combineert alle sterke elementen uit de langlopende reeks tot een coherent geheel. Sinds het Nintendo 64-tijdperk hebben we niet meer zo’n volle, kwalitatief hoogstaande driedimensionale platformgame kunnen spelen.

Lees de hele review.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

console kopen

Zoals de The Legend of Zelda-games van vroeger een ongekend gevoel van schaal en avontuur gaven, doet Breath of the Wild dat in 2017 weer. Deze nieuwe versie van Hyrule is een wereld om verliefd op te worden. De game houdt nooit je hand vast, maar laat je volledig jouw eigen ding doen. En wat je ook doet: het is altijd leuk.

Lees de hele review.

Mario Kart 8 Deluxe

console kopen

Dit is de mooiste, meest uitgebreide Mario Kart ooit en dus een essentiële aankoop voor elke fan. De diversiteit in de parcoursen is bewonderenswaardig. De in totaal 48 tracks putten uit de jarenlange historie en spelwerelden van verschillende Nintendo-games en dat zorgt ervoor dat er echt voor ieder wat wils is. Ongeacht je ervaring met Mario Kart biedt deze game jarenlang (multiplayer)plezier.

Lees de hele review.

Houd voor een recente lijst met aanbevelingen dit artikel in de gaten: De 10 beste games voor de Nintendo Switch.