Keuzehulp consoles

Inhoudsopgave

  1. Wat kan je met een gameconsole?
  2. Welke consoles zijn er wat zijn de verschillen?
  3. Exclusieve games
  4. Online gamen en andere diensten
  5. Gamen in 4K met PS4 Pro en Xbox One X
  6. Virtual Reality

Consoles zijn de perfecte manier om te gamen op je televisie. De Xbox One, Playstation 4 en Nintendo Switch bieden zo ieder hun eigen voordelen. Weet je nog niet zo goed welke je nu moet aanschaffen? Lees dan onze keuzehulp voor tips en kies de beste spelcomputer.

Scheidingslijn

Wat kan je met een gameconsole?

Een gameconsole is een apparaat waarop videogames gespeeld kan worden. Dit apparaat kan aangesloten worden op een televisie en kan naast videospelletjes ook andere soorten media afspelen, zoals YouTube en Netflix. Bij het aanschaffen van een gameconsole wordt in de meeste gevallen de console, één controller, benodigde kabels voor de verbinding met televisie en stroomnetwerk en een handleiding inbegrepen. In sommige gevallen zijn er ook bundels beschikbaar waarbij er naast de console ook een game wordt inbegrepen. Naast fysieke games kunnen games ook digitaal worden gekocht op de console. Hier is echter wel een internetverbinding voor benodigd.

Scheidingslijn

Welke consoles zijn er wat zijn de verschillen?

Tegenwoordig zijn er drie gameconsoles die het vaakst worden gekocht, namelijk de Xbox One van Microsoft, de PlayStation 4 van Sony en de Nintendo Switch. Elk van deze consoles hebben andere technische specificaties en andere games. Fysieke games kunnen alleen gespeeld worden op de console die staat aangewezen op de game. Toch zijn er veel games die, zowel digitaal als fysiek, beschikbaar zijn op meerdere gameconsoles. Xbox One- en PlayStation 4-games kunnen in de meeste gevallen in een hogere resolutie gespeeld worden dan games op de Nintendo Switch. Echter kan er op de Nintendo Switch, naast op de televisie, ook onderweg gespeeld worden.

Scheidingslijn

Exclusieve games

Elke gameconsole heeft exclusieve games die niet op andere consoles te spelen zijn. Zo kan er op de Xbox One alleen games gespeeld worden, zoals Halo, Gears of War en Forza Horizon. De PlayStation 4 bezit exclusieve games, zoals The Last of Us, God of War en Marvel’s Spider-Man. Op de Nintendo Switch zijn Super Mario Odyssey, The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Mario Kart 8 Deluxe exclusief verkrijgbaar. Deze exclusieve games zijn zowel fysiek als digitaal verkrijgbaar. Echter zijn andere populaire games als Fortnite gratis digitaal verkrijgbaar op alledrie de gameconsoles.

Scheidingslijn

Online gamen en andere diensten

Op ieder van de drie gameconsoles kunnen ook online games gespeeld worden. Hiermee wordt bedoeld dat spelers met andere spelers van over de hele wereld dezelfde game gelijktijdig kunnen spelen. Om dit te kunnen doen is er naast de gameconsole ook een internetverbinding vereist. Daarnaast moet voor de bijbehorende console digitaal een abonnement worden afgesloten die spelers toegang biedt tot het online spelen van games. Uiteraard kunnen spelers er altijd voor kiezen om alleen of offline te spelen. Zo kost een jaarabonnement online spelen op de Xbox One en PlayStation 4 60 euro en op de Nintendo Switch 20 euro.

Scheidingslijn

Gamen in 4K met PS4 Pro en Xbox One X

Met de normale PS4 en Xbox One geniet je van alle games is 1080p, maar wil je alles in 4K ervaren, dan heb je een PS4 Pro of een Xbox One X nodig. Deze consoles zijn veel krachtigere varianten op hun originele modellen en maken gebruik van de hogere 4K-resolutie en high-dynamic-range-functie (HDR) van je 4K-televisie. Zo zijn er voor zowel PS4 Pro en Xbox One X zogenaamde ‘enhanced’ games die met de technologieën van de krachtige consoles zijn ontwikkeld. Bij sommige van deze games kan je kiezen voor een soepelere framerate, of een hogere resolutie. Het is uiteraard afhankelijk van je eigen voorkeur waar je voor kiest.

Scheidingslijn

Virtual Reality

Waarschijnlijk ben je als gamer gewend om je spellen te ervaren op je televisie, maar Virtual Reality tilt die ervaring wellicht naar een hoger niveau, want een VR-bril plaatst je letterlijk in de game. Om je het gevoel te geven dat je middenin een game zit, gebruikt VR onder meer stereoscopische schermen, een techniek die beelden in lichtjes verschillende hoeken aan je ogen laat zien. Je hersenen voegen die beelden vervolgens samen, waardoor diepte gecreëerd wordt. De meeste VR-headsets zijn geschikt voor PC, zoals de Oculus Rift en de HTC Vive, maar alleen PlayStation heeft ook een eigen VR-systeem: PlayStation VR.