Keuzehulp consoles - FAQ

Inhoudsopgave

  1. Wat heb ik nodig om online te kunnen gamen?
  2. Welke accessoires heb ik nodig?
  3. Hoeveel ruimte op de harde schijf heb ik nodig?
  4. Kan ik oude games spelen op mijn nieuwe console?
  5. Kan ik games uit een andere regio spelen?
  6. Op welke consoles kan ik Fortnite spelen?
  7. Heb ik een 4K-tv nodig om te gamen op PS4 of Xbox One?
  8. Heeft elke console Netflix en YouTube?
  9. Op welke consoles kan ik Blu-Rays kijken?

Vroeger speelde je games op je pc, en dat kan natuurlijk nog steeds, maar er zijn inmiddels ook apparaten bijgekomen die een stuk goedkoper zijn, en waarmee je toch in de hoogste kwaliteit kunt gamen. Zit jij met een vraag over je console? In deze FAQ vind je 'm vast terug!

Wat heb ik nodig om online te kunnen gamen?

Allereerst is een (stabiele) internetverbinding zeker aan te raden. De beste keuze is om via de kabel te gamen, want dan is je verbinding het meest stabiel. Online gamen op je WiFi-verbinding kan ook, maar dan is de kans op een verstoorde game-ervaring (lag) aanzienlijk groter. Van de drie consoles heeft alleen de Nintendo Switch geen standaard LAN-poort op de console zitten. Nintendo verkoopt wel los LAN-adapters die op de dock kunnen worden aagensloten. Verder is een abonnement op een van de onlinediensten van PlayStation, Xbox of Nintendo nodig om online te gamen: PlayStation Plus, Xbox Live of Nintendo Switch Online.

Welke accessoires heb ik nodig?

Elke gameconsole vraagt weer andere accessoires om het speelgemak te verbeteren. De PlayStation 4 en Xbox One worden geleverd met één bijpassende controller. Denk erom dat de aanschaf van een tweede controller noodzakelijk is voor het spelen van multiplayer-games.

Accessoires als headsets en racesturen kunnen een extra mogelijkheid bieden om een bepaalde game leuker te maken om te spelen. Let op dat de PlayStation VR-bril een vereiste accessoire is voor sommige Virtual Reality-games.

Voor het spelen met de Nintendo Switch kunnen extra Joy-Cons of een Pro Controller aangeschaft worden om met meerdere mensen te spelen. Een extra geheugenkaart is ook nodig om al je Nintendo Switch-games te kunnen downloaden en te spelen.

Hoeveel ruimte op de harde schijf heb ik nodig?

Elke game vraagt weer een andere hoeveelheid opslag op de harde schijf van je console. De Nintendo Switch komt met een standaard opslagcapaciteit van 32 GB. Grote (downloadbare) games als The Legend of Zelda: Breath of the Wild nemen al snel bijna 14 GB in op je geheugen. Het is dus van belang om een extra (losse) geheugenkaart te kopen voor meer capaciteit.

Bij de PlayStation 4- en Xbox One-consoles is de standaard aangeboden opslagcapaciteit van 500 GB genoeg om grote games als Red Dead Redemption 2 te spelen die minstens 107 GB aan ruimte nodig hebben om te installeren. Ook kunnen er PlayStation 4- en Xbox One-consoles worden aangeschaft met een groter opslag van 1 of 2 TB.

Kan ik oude games spelen op mijn nieuwe console?

In de meeste gevallen kunnen je geen games van eerdere consoles spelen op je nieuwe console. Games van de PlayStation 3 kunnen bijvoorbeeld niet gespeeld worden op de PlayStation 4 en vice versa.

Voor Xbox One-games geldt hetzelfde, al biedt Microsoft wel de optie om originele Xbox- en Xbox 360-games te spelen met de gratis Backwards Compatability-optie. Met behulp van een internetverbinding, kun je zowel fysieke- als digitale Xbox-games op je huidige Xbox One-console spelen. Dit geldt alleen voor games die worden aangeboden door Microsoft.

Bij de Nintendo Switch kun je voorlopig alleen oude NES-games spelen die worden aangeboden via de Nintendo Switch Online-service. Andere eerdere Nintendo-games kunnen niet afgespeeld worden op de Nintendo Switch-console.

Kan ik games uit een andere regio spelen?

Zowel fysieke als digitale PlayStation-games kunnen vanuit elke regio gekocht en gespeeld worden op de PlayStation 4. Daarentegen kun je geen DVD- en Blu-Ray-discs afspelen uit een andere regio op je PlayStation 4-console. Ook PlayStation Network-codes en dlc-uitbreidingen moeten overeenkomen met de regio waar ze gekocht en gebruikt gaan worden.

Alle Xbox One-games kunnen vanuit elke regio worden gekocht en afgespeeld worden. Daarentegen kun je geen DVD- en Blu-Ray-discs afspelen uit een andere regio.

Nintendo Switch-games kun je vanuit elke regio kopen en spelen. Bepaalde games zijn wel geblokkeerd voor sommige regio’s, maar met je Nintendo Switch kun je meerdere accounts aanmaken waarbij je de huidige regio kan aanpassen.

Op welke consoles kan ik Fortnite spelen?

Fortnite: Battle Royale van Epic Games is gratis te spelen op de volgende game-consoles:

PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

Hiernaast is de game ook beschikbaar op PC en mobiele telefoons. Gamers op alle platforms kunnen met elkaar multiplayer spelen dankzij universele cross-play.

Heb ik een 4K-tv nodig om te gamen op PS4 of Xbox One?

Nee, een 4K-tv is geen vereiste om PS4 of Xbox One-games te spelen. Wel wordt bij de Xbox One X en de PlayStation in combinatie met games als Red Dead Redemption 2, Spider-Man of God of War de beeldresolutie van de games aanzienlijk beter met een 4K-TV.

Heeft elke console Netflix en YouTube?

Nee. Alleen de Nintendo Switch heeft geen Netflix-app. Alle consoles hebben wel YouTube in de digitale winkels staan. De PlayStation 4 Pro en Xbox One X hebben op Netflix ook een 4K-functie, maar je Netflix abonnement is wel afhankelijk van de mogelijkheid om films en series in 4K te streamen. Met het duurste abonnement (zo’n 14 euro per maand), kijk je vrijwel alle content op Netflix in 4K op PlayStation 4 Pro en Xbox One X.

Op welke consoles kan ik Blu-Rays kijken?

Op PlayStation 4 en Xbox One kan je Blu-Ray-schijfjes afspelen. De Nintendo Switch heeft deze functie niet, want die console werkt met cartridgesin plaats van discs. Let bij Xbox One wel op dat je eerst de Blu-Ray-app installeert, anders kan je geen Blu-Ray’s bekijken. Een groot verschil tussen de Xbox One X en de PlayStation 4 Pro is dat laatstgenoemde geen 4K Ultra HD-schijfjes af kan spelen. De Xbox One X kan dat wel.