Keuzehulp digitale spiegelreflexcamera - FAQ

Inhoudsopgave

  1. Wat betekent DSLR?
  2. Is een spiegelreflexcamera beter dan een compactcamera?
  3. Wat is het verschil tussen camera’s met een fullframe-sensor en een APS-C-sensor?
  4. Hoe krijg ik een onscherpe achtergrond?
  5. Wat betekent diafragma?
  6. Wat betekent sluitertijd?
  7. Wat betekent de iso-waarde?
  8. Kun je ook filmen met een digitale spiegelreflexcamera?
  9. Hoeveel megapixel heb ik nodig?
  10. Wat is beter, JPEG of RAW?

Als je in de markt bent voor een digitale spiegelreflexcamera dan kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Welke is de beste en waar moet je op letten? Zit jij met een vraag over je DSLR? In deze FAQ vind je 'm vast terug!

Wat betekent DSLR?

Als je op zoek gaat naar een digitale spiegelreflexcamera komt de term ‘DSLR’ waarschijnlijk vaak voorbij. Dit is begrijpelijk, want het is in feite gewoon een afkorting voor digitale spiegelreflexcamera. DSLR betekent namelijk ‘Digital Single Lens Reflex’.

Is een spiegelreflexcamera beter dan een compactcamera?

In technisch opzicht is een digitale spiegelreflexcamera beter dan een compactcamera. Dit komt door de grotere sensor, de extra functionaliteiten en de mogelijkheid om van lens te kunnen wisselen. Dit geeft je een stuk meer vrijheid en flexibiliteit. Een digitale spiegelreflexcamera is echter ook een stuk groter en zwaarder, dus als je op zoek bent naar een kleine camera is een compactcamera weer in het voordeel.

Wat is het verschil tussen camera’s met een fullframe-sensor en een APS-C-sensor?

Het verschil tussen een APS-C-sensor en een fullframe-sensor komt neer op het (fysieke) formaat van de sensor. Fullframe wordt zo genoemd omdat het gelijk is aan de klassieke 35mm-film. Een APS-C-sensor is kleiner dan dat, waardoor je met zo’n sensor minder beeldinformatie kunt vangen en de scherptediepte minder is. Een camera met APS-C-sensor is vrijwel altijd betaalbaarder dan eentje met fullframe-sensor. Gebruik je een camera met APS-C-sensor, dan moet je rekening houden met een 1,5x cropfactor voor de lens die je gebruikt. Een 50mm wordt bijvoorbeeld een 75mm in dat geval. Diezelfde lens op een fullframe-camera, geeft ‘gewoon’ een brandpuntsafstand van 50mm.

Hoe krijg ik een onscherpe achtergrond?

Veel fotografen willen graag een onscherpe achtergrond in hun foto’s. Dit is ook de reden waarom veel mensen overstappen naar een digitale spiegelreflexcamera, want zo’n camera geeft je de mogelijkheid om die onscherpe achtergrond te creëren doordat er een grote sensor in zit. Denk er echter wel aan dat de gebruikte lens, je instellingen en je afstand tot het onderwerp ook belangrijk zijn in dat geval. Gebruik je een lichtsterke lens (bijvoorbeeld f/2.8, f/1.8 of f/1.4) en stel je (dichtbij) scherp op je onderwerp, dan is de gewenste onscherpe achtergrond geen enkel probleem.

Wat betekent diafragma?

Diafragma is een belangrijke technische term in de fotografie, weergegeven in een f-getal. Je kunt dat f-getal instellen op je camera, maar het diafragma zelfs zit in de lens. Dit getal, bijvoorbeeld f/2.8 of f/4, geeft aan hoe groot de lensopening is en hoeveel licht er dus door naar binnen kan vallen. Een klein getal betekent een grote opening, een lens die tot f/2.8 of zelfs f/1.8 of f/1.4 komt is daarom ‘lichtsterk’. Een kleinere opening is minder ‘lichtsterk’ en zorgt ervoor dat er minder licht op de sensor valt.

Wat betekent sluitertijd?

De naam zelf zegt het eigenlijk al, de term sluitertijd vertelt je hoe lang de sluiter precies openstaat en hoe lang er dus licht op je sensor valt. De sluitertijd is samen met het diafragma en de iso-waarde één van de belangrijkste technische termen in de fotografie. Een lange sluitertijd betekent veel licht, bijvoorbeeld voor het vastleggen van donkere scenes. Een korte sluitertijd is handig als je beweging wilt ‘bevriezen’, bijvoorbeeld in sportfotografie.

Wat betekent de iso-waarde?

De iso-waarde geeft de gevoeligheid van de sensor aan. Door het opschroeven van die waarde kun je foto’s lichter maken, bijvoorbeeld als de lichtomstandigheden moeilijk zijn. Zo kun je langer blijven fotograferen in de avond, schemer of binnenshuis. Verhogen van de iso-waarde heeft wel (nadelige) gevolgen voor je beeldkwaliteit, want een hoger iso-getal betekent doorgaans meer ruis (korrel) in je beeld. Dit kan afbreuk doen aan de scherpte van je beeld. Kies daarom altijd voor een zo laag mogelijke iso-waarde. Goed om te weten is dat camera’s steeds beter worden en het tegenwoordig mogelijk is om bij erg hoge iso-waarden (bijvoorbeeld 6400 of 12800) relatief ruisvrij te fotograferen.

Kun je ook filmen met een digitale spiegelreflexcamera?

Ja, met de meeste digitale spiegelreflexcamera’s kun je ook filmen. Digitale spiegelreflexcamera’s zijn daar zelfs erg geschikt voor, omdat je door de grote resolutie en de mogelijkheid om van lens te wisselen een prima platform als basis hebt. Ook zijn er allerlei accessoires verkrijgbaar om nog betere en gestabiliseerde beelden te maken. Een DSLR met een mooie lichtsterke lens is bovendien relatief betaalbaar, zeker als je zo’n camera vergelijkt met professionele filmcamera’s met lichtsterk glas.

Hoeveel megapixel heb ik nodig?

Voor normaal gebruik, inclusief het afdrukken van foto’s, is 20 megapixel of meer ruim voldoende. Enkel als je metersgrote afdrukken maakt die van dichtbij ook mooi scherp dienen te zijn is het aan te raden om voor een camera met een groot aantal megapixels te gaan. Het aantal megapixel heeft overigens niet per se invloed op de beeldkwaliteit, een digitale spiegelreflexcamera met 20 megapixel maakt veel mooiere beelden dan je telefooncamera, ook al heeft die misschien hetzelfde megapixel-aantal.

Wat is beter, JPEG of RAW?

Camera’s kunnen beelden maken in JPEG of in RAW, maar meestal ook tegelijk. RAW, de naam ‘ruw’ zegt het al, heeft als voordeel dat alle opgenomen beeldinformatie in één pakket zit. Als fotograaf moet je daar naderhand nog mee aan de slag om er een beeld van te maken op de computer. Dat betekent meer vrijheid, maar ook meer werk en vereiste (technische) kennis.

Een JPEG is in feite het resultaat van diezelfde handeling, maar dan uitgevoerd door je camera zelf. Een JPEG is een kant en klaar beeld, waarbij je zelf minder vrijheid hebt om het naar je hand te zetten. Bewerk je je foto’s nog achteraf, kies dan voor RAW. Doe je dat niet, schiet dan in JPEG. De veiligste optie is overigens om tegelijkertijd in zowel JPEG als RAW te werken, dan kun je achteraf nog kiezen welke bestanden je gaat gebruiken.