Keuzehulp koptelefoons - FAQ

Inhoudsopgave

  1. Welke soorten koptelefoons zijn er?
  2. Hoe sluit je een koptelefoon aan?
  3. Waar kan je koptelefoons op aansluiten?
  4. Wat zijn de voordelen van een draadloze koptelefoon?
  5. Wat zijn nadelen aan een draadloze koptelefoon?
  6. Wat is aptX, AAC en LDAC?
  7. Hoe koppel je een draadloze koptelefoon?
  8. Wat is ruisonderdrukking/noise cancelling?
  9. Draadloze oordopjes: doen?
  10. Is een gaming-koptelefoon een goede optie?

Muziek wordt alleen maar beter met een goede koptelefoon. Bedraad, draadloos of met noise cancelling? Je kan het zo gek niet bedenken. Zit jij met een vraag over een koptelefoon? In deze FAQ vind je 'm vast terug!

Welke soorten koptelefoons zijn er?

Verschillende soorten koptelefoons zijn over het algemeen van elkaar te onderscheiden door hun pasvorm. We spreken globaal over in-ear, on-ear en over-ear headsets. In-ear kennen we ook wel als oordopjes; de speakertjes zitten in je oren. Bij een on-ear model rust de klankkast op je oren en bij over-ear worden je oren helemaal ingepakt door oorschelpen, van kunststof of van leer. Welke soort het beste bij je past, kun je alleen zelf bepalen. Oordopjes zijn vaak de goedkoopste oplossing en ze nemen de minste ruimte in beslag. Op het gebied van audiokwaliteit moet je er rekening mee houden dat de lage tonen - dus de bas - vaak minder sterk naar voren komen. Een over-ear model produceert meestal het beste geluid, maar kan log zijn om mee te nemen. On-ear-koptelefoons zitten er tussenin. Ze zijn lichter dan over-ears en klinken beter dan oordoppen. Niet iedereen is echter even te spreken over het draagcomfort van dit soort headsets, die na verloop van tijd pijn aan de oren kunnen doen. Daar drukken ze immers tegenaan. Tot slot sta je bij alle drie de gevallen nog stil bij de vraag 'met draad of draadloos'. Daarover verderop meer.

Hoe sluit je een koptelefoon aan?

Vrijwel alle koptelefoons die je met een kabel aansluit, zijn voorzien van een 3,5 mm-aansluiting. Deze stekker wordt ook wel een 'jack' of 'jack plug' genoemd. Vaak herken je ze aan de groene, horizontale streepjes rond de uitgang van de plug. Sommige headsets hebben twee stekkers. De groene is dan voor de muziek die je hoort, de roze is voor je microfoon. Ook zijn er koptelefoons die je via usb aansluit. Meestal zijn die voor gaming bedoeld, je sluit ze daarmee bijvoorbeeld eenvoudig aan op een spelcomputer. Heb je een draadloze koptelefoon gekocht, dan loopt de verbinding via bluetooth. Het apparaat waarop je de headset wil aansluiten, moet dan een bluetooth-ontvanger bezitten.

Waar kan je koptelefoons op aansluiten?

Koptelefoons zijn op tal van elektronische apparaten aan te sluiten, zolang er een headset-ingang op zit. Denk dan aan laptops, tablets, televisies, speakers, consoles, platenspelers, home cinema-systemen, et cetera. En natuurlijk op smartphones. Maar daar hoort tegenwoordig een kanttekening bij. De nieuwste modellen hebben namelijk lang niet altijd een koptelefoon-ingang meer. Je kunt er dan alleen draadloze koptelefoons en oordopjes op aansluiten. Dit euvel is te verhelpen door te investeren in een verloopstukje. Bijvoorbeeld een adapter die een 3,5 mm-stekker omzet in een usb-c-aansluiting. Of in het geval van recente iPhones: 3,5 mm naar Lightning.

Wat zijn de voordelen van een draadloze koptelefoon?

Het grote voordeel van wireless koptelefoons is dat er geen sprake meer is van een draad. Want kabels raken constant in de war en als je niet oppast, blijf je er ergens mee achter steken. Je zal niet de eerste zijn waarbij een telefoon of laptop op de grond klettert omdat je was vergeten dat je er aan vast zat. Daarnaast moet je in de buurt blijven van je gekoppelde device - snoeren hebben immers een maximale lengte, in het geval van koptelefoons vaak aan de korte krant. Met een draadloze koptelefoon ervaar je veel meer vrijheid. Zo lang je ongeveer binnen tien meter van je afspeelapparaat blijft, kun je overal luisteren waar je wil. Daar zorgt bluetooth voor.

Wat zijn nadelen aan een draadloze koptelefoon?

Het belangrijkste nadeel aan een draadloze koptelefoon is dat deze afhankelijk is van zijn interne accu. Dat betekent dat je het apparaat om de zoveel tijd dient op te laden. Maar hoe vaak? Dat verschilt per type headset. Bij de specificaties wordt altijd de maximale luistertijd genoemd. Deze benaderingen komen over het algemeen heel aardig in de buurt van de praktijk. Daarnaast luister je natuurlijk niet continu. Stel een headset heeft een accuduur van 32 uur, maar je luistert hooguit twee uur per dag. Dan hoeft je koptelefoon maar (ongeveer) eens in de twee weken aan de lader. Tot slot: audiopuristen zullen je vertellen dat de kwaliteit van muziek via bluetooth onderdoet aan audio via een kabel. Hoewel dat theoretisch juist is, heb je er wel een érg getraind oor voor nodig om het verschil te horen. Verschil in geluidskwaliteit moet je eerder zoeken in verschillende prijsklassen bijvoorbeeld, of de aanwezigheid van bepaalde codecs. Lees daar in de volgende vraag meer over.

Wat is aptX, AAC en LDAC?

In de specificaties van draadloze koptelefoons kun je de termen aptX, AAC of LDAC tegenkomen. Alle drie zijn dit extra codecs bovenop de normale SBC-codec die bluetooth standaard gebruikt. Een alternatieve codec zorgt voor een betere geluidskwaliteit, maar dezelfde betere codec moet door zowel de headset als je bronapparaat ondersteund worden. LDAC kom je vooralsnog enkel tegen op Sony-apparaten. Je zou daarvan kunnen profiteren als je bijvoorbeeld een Sony-koptelefoon op een Sony-smartphone aansluit.

Hoe koppel je een draadloze koptelefoon?

Het proces van het koppelen van een draadloze koptelefoon is op papier vaak hetzelfde, maar verschilt in de praktijk subtiel per model en het apparaat waaraan je het wilt koppelen. Over het algemeen werkt het als volgt. Eerst zet je het bronapparaat in de koppelstand. Daarna zorg je ervoor dat je headset zijn bluetooth-signaal gaat uitzenden. Meestal doe je dat door de aan-knop voor langere tijd ingedrukt te houden. Soms is er ook sprake van een aparte bluetooth-knop. Nu kunnen de twee apparaten elkaar herkennen en worden ze als het goed is met elkaar verbonden. In de handleiding van je koptelefoon lees je hoe dit precies voor jouw type werkt. Eenmaal gekoppeld kun je in veel gevallen ook een mobiele app downloaden. Die toont dan onder andere de huidige accustatus en biedt een equalizer aan. Ook dit verschilt per merk.

Wat is ruisonderdrukking/noise cancelling?

De duurdere koptelefoons zijn vaak voorzien van ruisonderdrukking, wat je wellicht beter kent onder de Engelse term noise cancelling. Er is dan sprake van een chip die een tegengeluid produceert, zodat storende geluiden van buitenaf worden onderdrukt. Als je goed luistert, hoor je dan ook een soort ruis zodra er geen muziek speelt. Ruisonderdrukking werkt het beste tegen geluiden die een constante toon aanhouden. Denk dan aan het gezoem van een vliegtuig of het geroezemoes in een trein. Je kunt je hiermee dus heerlijk afsluiten van de buitenwereld en helemaal opgaan in de muziek. Let wel op als je deelneemt in het verkeer. Als je geen auto's meer hoort aankomen, vraag je om problemen! Tegenwoordig zijn er trouwens ook koptelefoons die júist geluid doorlaten, er wordt dan gesproken van een 'ambient' modus. Je hoeft je koptelefoon dan niet af te zetten als mensen tegen je praten. Of je kunt blijven luisteren terwijl je een pakketje verwacht, want je hoort de deurbel dan alsnog.

Draadloze oordopjes: doen?

Wat voor koptelefoons geldt, geldt ook voor oordopjes- je kunt ze namelijk draadloos krijgen. In verschillende gradaties zelf. Bij de bekendste vorm is er alsnog sprake van een snoertje, maar dat loopt niet van je doppen naar (bijvoorbeeld) je telefoon. Je draagt deze dopjes als een band om je nek. Ideaal voor tijdens het sporten. De nieuwste trend op dit gebied zijn compleet draadloze dopjes. Nog meer vrijheid, blijheid. Maar hier zitten nog wel wat haken en ogen aan. Omdat ze nergens aan vastzitten, is het extra belangrijk dat de pasvorm perfect is. Anders vallen ze uit je oren en ben je ze mogelijk kwijt. De geluidskwaliteit per merk is verder heel wisselend. De beste dopjes op dit gebied zijn van Bose en Jaybird, maar daar hangen ook behoorlijke prijskaartjes aan. Het is aan jezelf of je de meerprijs gerechtvaardigd vindt. Overigens worden draadloze oordopjes geregeld geleverd met een handig opbergdoosje, waarin je ze ook kunt opladen. Desnoods zonder stopcontact in de buurt, want deze doosjes hebben een interne accu. Vergelijkbaar met een powerbank, dus.

Is een gaming-koptelefoon een goede optie?

Een deel van de koptelefoonmarkt is volledig gericht op gaming. Je herkent deze headsets vaak aan hun bijzondere uiterlijk, dikwijls met gekleurde led-verlichting uitgerust. Met een gaming-koptelefoon kun je doorgaans prima muziek luisteren, hoewel het geluidsbeeld daar niet zo specifiek op afgestemd is als bij reguliere modellen. Vrijwel altijd heeft een gaming-headset ook een microfoon, om mee te communiceren met je vrienden tijdens het online gamen. Duurdere varianten hebben microfoons met ruisonderdrukking, zodat alleen je stem helder naar voren komt. Een andere zaak om op te letten is de ondersteuning voor surround sound, 5.1 of zelfs 7.1. Dit heeft met name in shooters meerwaarde, je hoort dan precies waar de vijanden vandaan komen en de kogels vliegen je levensecht om de oren. Games moeten dit overigens zelf ook ondersteunen.