Keuzehulp laptops - FAQ

Inhoudsopgave

 1. Heb je op een laptop een ssd nodig?
 2. Kun je gamen op een laptop?
 3. Hoeveel opslagruimte heb ik nodig?
 4. Kun je een laptop upgraden?
 5. Kun je de accu in een laptop verwisselen?
 6. Kun je op een laptop foto’s bewerken?
 7. Wat is een usb-c-aansluiting?
 8. Is een mat of glanzend scherm beter?
 9. Waar moet je op letten bij het toetsenbord van een laptop?
 10. Hoe herken ik een goede wifi-adapter?
 11. Waar moet ik op letten bij de accu van een laptop?

Een laptop kopen doe je niet zomaar even, daar moet je goed over nadenken. Welke besturingssysteem wil je, welke aansluitingen heb je nodig, en in welke prijsklasse moet je denken? Wij hebben hieronder een lijstje met vragen (en natuurlijk de antwoorden) voor als je op zoek bent naar een nieuwe laptop.

Heb je op een laptop een ssd nodig?

Het antwoord op deze vraag is een overtuigende ja. Je kunt simpelweg niet meer zonder een ssd in je laptop. Een ssd zorgt echt voor een veel soepeler aanvoelende laptop. Gelukkig is de ssd inmiddels ook doorgedrongen naar de goedkopere laptops. We raden je aan om een ssd van minimaal 256 GB te kiezen, zie ook verderop in deze FAQ.

Kun je gamen op een laptop?

Serieus gamen kan net als op een desktop-pc alleen als de laptop behalve een krachtige processor ook een krachtige grafische kaart bevat. Veel gaminglaptops bevatten een grafische kaart van Nvidia, voor serieus gamen in full hd heb je minimaal een GeForce GTX 1060 nodig. Heb je wat minder eisen, dan kun je ook op een GTX 1050 Ti spellen draaien in full hd.

Hoeveel opslagruimte heb ik nodig?

Waar je vroeger niet genoeg opslagruimte kon hebben, is dat tegenwoordig met de opkomst van cloud- en streamingdiensten wel anders. Toch raden we je bij een Windows-laptop minimaal een opslagcapaciteit van 256 GB aan, een kleinere ssd van bijvoorbeeld 128 GB kan in de praktijk bijvoorbeeld bij het updaten van Windows tot problemen leiden. Wil je je laptops gebruiken om een uitgebreide foto- of filmverzameling op te slaan, dan heb je meer opslagcapaciteit nodig. Zorg er dan voor dat de ssd minimaal 256 GB is, de rest van de opslagcapaciteit kan eventueel verzorgd worden door een nog altijd goedkopere harde schijf. Een uitzondering op deze regels zijn Chromebooks, Chrome OS werkt grotendeels vanuit de cloud waardoor je met een opslagcapaciteit van 32 GB al prima kunt werken.

Kun je een laptop upgraden?

Waar je in het verleden doorgaans het werkgeheugen en de opslag kon verwisselen, is dat tegenwoordig eerder regel als uitzondering. Notebooks worden steeds dunner en het geheugen is vaak gesoldeerd. Ook de ssd is in sommige dunnere laptops gesoldeerd, maar doorgaans wordt er een verwisselbare m.2 ssd gebruikt. Controleer dit echter goed. De tijd dat je een goedkopere configuratie kon kopen om die later up te upgraden is echt voorbij.

Kun je de accu in een laptop verwisselen?

Jaren geleden toen de laptops een stuk dikker waren dan tegenwoordig kon je accu’s doorgaans eenvoudig verwisselen. De accu was dan onderop in een uitsparing geklikt en kon je er zo uithalen. Tegenwoordig is een accu volledig in de laptop geïntegreerd. Onderweg de accu verwisselen voor een vol exemplaar is hierdoor niet mogelijk. Soms is het wel mogelijk de accu te vervangen als hij is versleten, als je een vervangende accu kunt vinden.

Kun je op een laptop foto’s bewerken?

Voor foto- of videobewerking heb je een relatief krachtige laptop nodig met als richtlijn een Core i5-processor 8 GB ram en een ssd. Bewerk je regelmatig video’s, dan kan zelfs 16 GB ram handig zijn. Naast kracht is bij beeldbewerking ook de schermkwaliteit belangrijk. Zorg voor een laptop met een ips-paneel voor goede inkijkhoeken en kleurweergave. Uiteraard kun je ook een los beeldscherm aansluiten.

Wat is een usb-c-aansluiting?

Usb-c is de nieuwste standaard op het gebied van usb. De aansluiting is handig omdat het niet uitmaakt hoe je de stekker in de poort steekt. Steeds meer laptops zijn voorzien van een usb-c-aansluiting. Handig is dat deze aansluiting vaak net als op smartphones ook gebruikt wordt om de laptop op te laden. Helaas is usb-c slechts een aansluiting en kunnen er verschillende protocollen zoals usb 2.0, usb 3.1 Gen 1, usb 3.1 Gen 2, DisplayPort en Thunderbolt ondersteund worden. Doorgaans zal een usb-c-aansluiting minimaal usb 3.1 Gen 1 ondersteunen. Vaak kun je de usb-c-poort ook gebruiken om een beeldscherm via de DisplayPort-standaard aan te sluiten. De meest complete vorm van usb-c is een Thunderbolt 3-aansluiting. Deze biedt naast usb 3.1 Gen 2 en DisplayPort ook het razendsnelle Thunderbolt. Je vindt Thunderbolt 3 alleen terug op dure Windows-laptops of recente MacBook Pro-laptops. Het nadeel van usb-c is vooralsnog dat je doorgaans adapters of dongels nodig hebt om bijvoorbeeld hdmi of het normale usb aan te sluiten.

Is een mat of glanzend scherm beter?

Naast de afmeting en resolutie is het ook handig om te achterhalen of een scherm mat of glanzend is afgewerkt. Beide afwerkingen hebben hun eigen voor- en nadelen. Zo zien kleuren er op een glanzend scherm beter uit, terwijl kleuren op een mat scherm juist wat doffer ogen. Daar staat tegenover dat je bij een glanzend scherm logischerwijs eerder last hebt van spiegelingen in het beeld. Bij een mat scherm zorgt de afwerking ervoor dat je veel minder last hebt van lichtbronnen zoals tl-verlichting of de zon die in je scherm spiegelen. Wel moet de helderheid van het scherm hoog genoeg kunnen, want anders zul je ook op een mat scherm weinig zien.

Waar moet je op letten bij het toetsenbord van een laptop?

Waar het bij een toetsenbord om draait is uiteraard typecomfort. In het algemeen geldt dat het comfort bij goedkopere laptops doorgaans minder goed is dan bij duurdere exemplaren. Helaas is het steeds vaak zo, dat je ook op de duurdere en dunnere laptops een toetsenbord ziet dat veel mensen niet fijn vinden tikken. Voor lekker tikken vinden veel mensen het fijn als de toetsen duidelijk ingedrukt kunnen worden. Bij dunne laptops zijn toetsen vaak niet ver in te drukken, dit noemen we ook wel een geringe travel. Apples MacBook Pro is bijvoorbeeld een laptop waarvan het toetsenbord duidelijk minder travel heeft als de vorige generatie. Eigenlijk zou je het toetsenbord van een laptop eerst even in het echt moeten uitproberen voordat je de laptop aanschaft. Een eigenschap die in de praktijk echt handig is, ook als je blind kunt typen, is een verlicht toetsenbord. Ook blindtikkers kijken immers af en toe naar hun toetsenbord.

Hoe herken ik een goede wifi-adapter?

Doorgaans is het uit de specificaties niet direct duidelijk wat de specificaties van de gebruikte wifi-adapter precies zijn. Vaak geeft een fabrikant enkel aan welke wifi-standaarden ondersteunt worden, doorgaans in de vorm van 802.11a/b/g/n/ac. Let er in ieder geval op dat ac in de specificaties vermeldt wordt, dan weet je zeker dat zowel de 2,4- als de 5GHz-band ondersteunt wordt. Een belangrijke eigenschap van de netwerkkaart is daarnaast hoeveel antennes of datastromen er gebruikt worden. Meer antennes zorgen niet alleen voor een snellere verbinding, maar juist ook voor een stabieler en beter signaal. De goedkopere kaartjes hebben slechts één antenne terwijl de betere kaartjes twee antennes hebben. Probeer te achterhalen welke wifi-adapter gebruikt wordt. Je herkent kaartjes met één antenne aan de eigenschap 1x1 antenne of een maximale snelheid van 433 Mbit/s. Een kaartje met twee antennes heeft de eigenschap 2x2 antenne en een snelheid van minimaal 867 Mbit/s.

Waar moet ik op letten bij de accu van een laptop?

Fabrikanten geven in hun specificaties de capaciteit van de accu op. Je herkent de capaciteit van de accu aan de hoeveelheid wattuur, doorgaans uitgedrukt als Wh. Dat zegt op zich nog niet zo heel veel, maar bij vergelijkbare specificaties is een hogere accucapaciteit natuurlijk beter. Fabrikanten geven vaak ook een gebruiksduur in uren op, maar vaak is dit wel een beetje aan de optimistische kant. Je kunt daarom het beste zoeken naar reviews waarin de accuduur getest is. Let dus op deze eigenschap als je vergelijkbare laptops van verschillende merken met elkaar vergelijkt. Soms gebruikt een fabrikant binnen dezelfde serie notebooks verschillende accucapaciteiten. Je kunt dan uiteraard het beste kiezen voor een zo hoog mogelijke capaciteit. Let er dan wel op dat de specificaties van de laptop enigszins vergelijkbaar zijn. Een snellere processor maakt niet heel veel uit voor de accuduur, vooral de schermresolutie heeft veel invloed op de accuduur. Een 4k uhd-scherm verbruikt veel meer energie als een full hd-scherm waardoor een grotere accu simpelweg noodzakelijk is.