Keuzehulp MacBooks - FAQ

Inhoudsopgave

  1. Kun je op een MacBook Windows gebruiken?
  2. Kun je gamen op een MacBook?
  3. Wat is het vlindertoetsenbord?
  4. Wat is AppleCare+?
  5. Kun je een MacBook upgraden?
  6. Heeft een MacBook een koptelefoonpoort?
  7. Hoeveel opslagruimte heb ik nodig?
  8. Hoeveel werkgeheugen (ram) heb ik nodig?
  9. Wat kun je met de Touch Bar?
  10. Wat is het verschil tussen een Nederlands en een Amerikaans toetsenbord?

Een MacBook (daar bedoelen we alle modellen mee) is doorgaans een behoorlijke aanschaf, alleen met de juiste informatie vind je het voor jou beste model. Wij hebben de belangrijkste vragen en overwegingen voor je verzameld.

Kun je op een MacBook Windows gebruiken?

Hoewel veel software voor macOS beschikbaar is, geldt dat helaas niet voor alle programma’s. We kunnen er soms niet omheen: Windows heeft een veel groter marktaandeel. Gelukkig zijn er manieren om Windows en daarmee de software toch op je MacBook te gebruiken. De bekendste daarvan is Apples eigen Boot Camp waarmee je een MacBook geschikt maakt voor dualboot. Je installeert Windows naast macOS en kunt bij het opstarten kiezen tussen de besturingssystemen. Om Boot Camp te gebruiken heb je wel een eigen licentie van Windows 10 nodig.

Een andere manier om Windows(programma’s) te gebruiken is virtualisatie waarbij je Windows als virtuele machine in macOS gebruikt. Handige programma’s om dat te doen zijn Parallels en VMWare Fusion waar je wel voor moet betalen. Hiermee kun je Windows-programma’s direct vanuit macOS starten waarbij de virtuele machine onderhuids wordt aangeroepen. Net als bij Boot Camp heb je bij virtualisatie een licentie van Windows 10 nodig.

Kun je gamen op een MacBook?

Uiteraard kun je op een MacBook net als op iedere laptop spellen spelen. Een beperking daarbij is wel dat de spellen geschikt moeten zijn voor macOS. Op onlinewinkels zoals Steam en in de in macOS ingebouwde App Store vind je gelukkig steeds meer (bekende) spellen die geschikt zijn voor macOS. Hoewel daar ook A-titels tussen zitten, moet je beseffen dat MacBooks nooit echte gamemonsters zijn. De meeste varianten hebben geen aparte grafische kaart en zijn voorzien van geïntegreerde Intel-graphics. Dit betekent dat 3d-beelden in een lagere kwaliteit worden weergegeven. Ook de Radeon Pro 550X en 560X die je terugvindt in de standaardconfiguraties van de 15 inch MacBook Pro zijn voor gaming nog steeds geen heel indrukwekkende kaarten. Kortom: je kunt best gamen op een Apple laptop, maar als het je primair om (A-)gaming te doen is kun je beter een andere laptop kopen.

Wat is het vlindertoetsenbord?

In 2015 introduceerde Apple met de MacBook een nieuw type toetsenbord, het vlindertoetsenbord of butterfly keyboard. Dit type toetsenbord was nodig omdat Apple de MacBook zo dun had gemaakt dat het tot dan toe gebruikte toetsenbord met schaarmechanisme niet paste. Het vlindertoetsenbord viel op door zijn geringe travel en luide geluid. Het vlindertoetsenbord voelt met zijn korte harde toetsaanslag duidelijk anders dan de oudere toetsenborden. Niet alle gebruikers vinden de vlindertoetsenborden prettig. Ook bleken de vlindertoetsenborden gevoelig te zijn voor vuil waardoor een kruimel een toets kan blokkeren. Inmiddels wordt het vlindertoetsenbord op alle MacBooks toegepast. Wel heeft Apple het originele vlindertoetsenbord al snel verbeterd door het stiller te maken. De nieuwste MacBooks zijn voorzien van een derde generatie vlindertoetsenbord dat extra bescherming biedt tegen kruimels en ander vuil. Op MacBooks met een ouder type vlindertoetsenbord biedt Apple een verlengde garantie voor het toetsenbord.

Wat is AppleCare+?

AppleCare+ is het verlengde garantieplan van Apple. Uiteraard heb je wanneer je een MacBook koopt garantie. Via je verkoper heb je doorgaans twee jaar garantie terwijl je direct via Apple 1 jaar fabrieksgarantie hebt. Koop je direct bij Apple, dan heb je via Apple twee jaar garantie. Je kunt bij Apple de fabrieksgarantie uitbreiden naar drie jaar met AppleCare+. Je hebt dan drie jaar garantie via Apple, ook als je de MacBook via een andere winkel hebt gekocht. Bovendien beschermt AppleCare+ je ook tegen twee ongelukjes zoals vallen. Wel betaal je dan een eigen risico.

Kun je een MacBook upgraden?

De tijd dat je een basisvariant van een MacBook (Pro) kon kopen en deze later zelf kon upgraden is helaas voorbij. Apple zet sterk in op het uitbrengen van steeds dunnere notebooks. Hierdoor is er geen ruimte meer voor verwisselbare componenten als werkgeheugen of opslag. Zowel het werkgeheugen als de ssd zijn op het moederbord gesoldeerd. Bij sommige modellen is de ssd uitgevoerd als losse module, maar die zijn altijd Apple-specifiek en daardoor in de praktijk eigenlijk ook niet te vervangen.

Heeft een MacBook een koptelefoonpoort?

Gelukkig wel: alle varianten van de MacBook zijn voorzien van de vertrouwde koptelefoonpoort. Hoewel Apple door zijn iPhones bekend staat als bedrijf dat de 3,5mm-koptelefoonpoort vaarwel zei, is dat op de laptops gelukkig niet het geval.

Hoeveel opslagruimte heb ik nodig?

Hoewel een laptop door het toenemende gebruik van clouddiensten minder lokale opslagruimte nodig heeft, raden we toch aan om minimaal voor een 256 GB ssd te kiezen. Helaas zijn de instapconfiguraties van de MacBook Air en MacBook Pro voorzien van een 128 GB ssd. Hoewel dat voor de alledaagse werkzaamheden op zich genoeg is, kun je in de problemen komen als je de MacBook wilt gebruiken voor bijvoorbeeld beeldbewerking. Tevens is het bij moderne Apple laptops onmogelijk om de opslag later uit te breiden, dus denk goed na wat je nu én over enige tijd nodig hebt.

Hoeveel werkgeheugen (ram) heb ik nodig?

De meeste MacBooks zijn in de standaardconfiguraties voorzien van 8 GB ram. Dat is niet voor niets, want voor alledaagse taken heb je genoeg aan 8 GB. Ben je van plan om serieus foto’s of video’s te bewerken, kies dan voor 16 GB ram. Het is dan ook niet voor niets dat de krachtige 15inch-uitvoering van de MacBook Pro standaard voorzien is van 16 GB. Die machine kun je trouwens ook met 32 GB krijgen, maar dat is zelfs voor videobewerking overkill. Ook als je van plan bent de MacBook langere tijd te gebruiken is een upgrade naar 16 GB misschien zinvol. Achteraf upgraden is er namelijk niet bij.

Wat kun je met de Touch Bar?

Op de 13 inch MacBook Pro met Touch Bar en de 15 inch MacBook Pro vind je boven het toetsenbord de Touch Bar. Dit is een smal aanraakscherm dat de rij functietoetsen vervangt. De Touch Bar biedt contextafhankelijke knoppen die per programma verschillen. Zo heb je altijd handige functies in beeld. In Pages krijg je bijvoorbeeld knoppen om tekst vet of schuin te maken en stijlen toe te passen. In Safari zie je je favorieten en thumbnails van de tabbladen waarmee je kunt wisselen tussen de tabbladen. De Touch Bar vervangt ook de normale functietoetsen. Zo worden in de standaardweergave worden altijd knoppen voor de volumeregeling en schermhelderheid getoond. Fraai, maar in de praktijk kan Touch Bar toch minder gebruikt worden. Want kijk jij heel de tijd naar je toetsenbord? Zeker blindtypers zullen minder aan Touch Bar hebben.

Wat is het verschil tussen een Nederlands en een Amerikaans toetsenbord?

Wanneer je een MacBook in Nederland koopt, dan krijg je bij Apple een ‘echt’ Nederlands toetsenbord dat waarschijnlijk niet de indeling heeft die je gewend bent. Wanneer je een MacBook bij een winkel koop zul je daar mee moeten leven. Bestel je je MacBook echter online bij Apple zelf, dan heb je de keuze uit drie verschillende QWERTY-toetsenbordindelingen: Nederlands, Internationaal Engels of US. Daarnaast kun je bij sommige MacBooks ook kiezen voor Arabisch, Turks Duits of Frans. Belangrijk, want standaard krijgt je waarschijnlijk niet het toetsenbord dat je gewend bent. De standaardindeling Nederlands heeft een smalle staande Enter en een toets met een plus/minteken en paragraafteken links van de cijfertoets 1. Het in Nederland gebruikelijke toetsenbord dat door veel andere laptopfabrikanten gebruikt wordt heeft een liggende Enter en een toets met accent grave en tilde naast de 1. Wil je deze indeling hebben? Kies dan voor de indeling US. Dit US-toetsenbord heeft nog een voordeel: de namen van speciale toetsen als Control, Option en Command zijn voluit geschreven. Het enige nadeel van een US-toetsenbord is dat er geen euroteken op de 2 gedrukt staat, maar is uiteraard wel te typen. De indeling Internationaal Engels raden we af. Je krijgt dan een Nederlands toetsenbord zonder euroteken. Wil je achteraf een los toetsenbord kopen bij je Mac? Alle genoemde indelingen zijn in de Apple Store verkrijgbaar als Apple Magic Keyboard.