Keuzehulp smartbands - FAQ

Inhoudsopgave

  1. Wat is het verschil tussen een smartband en smartwatch
  2. Wat kan een smartband met bluetooth?
  3. Wat kan een smartband met gps?
  4. Wat kan een smartband met een nfc-chip?
  5. Wat kan een smartband met een barometrische hoogtemeter?
  6. Is mijn smartphone compatibel met de smartband?
  7. Hoe werkt de hartslagmeter?
  8. Hoe lang gaat de batterij mee?
  9. Kun je met een smartband zwemmen?
  10. Kun je met een smartband bellen of sms’en?

Hoe klein het apparaatje ook is, een doorsnee smartband heeft heel wat functies in huis. Wat heb je bijvoorbeeld aan een bluetoothmodule, gps-chip en (externe) hartslagmeter? In deze FAQ lees je het antwoord en behandelen we nog veel meer veelgestelde vragen.

Wat is het verschil tussen een smartband en smartwatch

Naast smartbands bestaan er ook zogeheten smartwatches die eveneens allerlei zaken kunnen meten. Een belangrijk verschil is dat een smartwatch áltijd in verbinding staat met een smartphone. Eigenlijk fungeert dit apparaat dus als doorgeefluik van de smartphone. Verschillende mobiele apps zijn in staat om informatie op een gekoppelde smartwatch weer te geven, zoals het weer, sportuitslagen en het laatste nieuws. Je kunt er daarnaast mee bellen en agenda-afspraken mee toevoegen. In tegenstelling tot een smartwatch werkt een smartband zelfstandig, al zijn er ook genoeg producten die je via bluetooth aan een iPhone of Android-toestel kunt koppelen. Een smartband richt zich voornamelijk op de sportieve prestaties, terwijl een smartwatch ook allerlei andere functies kent. Overigens bestaat er geen harde grens tussen smartbands en smartwatches, dus de functies kunnen met elkaar overlappen.

Wat kan een smartband met bluetooth?

Een smartband met een bluetoothmodule communiceert via een draadloze verbinding met een smartphone. Dat is handig voor het geval je bepaalde gegevens met de smartphone wilt synchroniseren. Wellicht heb je bijvoorbeeld een stappenteller-app en wil je deze data vanaf de smartband overzetten. Verder verschijnt er informatie afkomstig van de smartphone mogelijk op het smartbandscherm.

Wat kan een smartband met gps?

Via gps staat de smartband in verbinding met satellieten in de ruimte, waardoor de armband je geografische locatie kan bepalen. Simpel gezegd weet de smartband dus precies waar je bent. Via de aanwezige gps-chip berekent het apparaat onder meer de afgelegde afstand en de actuele snelheid. Bij veel producten kun je achteraf de route uitlezen. Hiervoor dien je de smartband doorgaans aan een smartphone, tablet of computer te koppelen.

Wat kan een smartband met een nfc-chip?

Via een nfc-chip koppel je de smartband vliegensvlug aan een smartphone. Je hoeft het mobiele toestel namelijk alleen maar in de buurt te houden, waarna er een bluetoothverbinding tussen beide apparaten ontstaat. Sommige smartbands gebruiken een nfc-chip daarnaast voor het doen van betalingen bij een draadloos betaalautomaat. De duurdere modellen van Fitbit en Garmin ondersteunen momenteel zo’n betaalfunctie.

Wat kan een smartband met een barometrische hoogtemeter?

Aan de hand van de aanwezige luchtdruk meet een barometrische hoogtemeter de actuele hoogte in meters. Deze functie is met name interessant voor wie veel hoogtemeters maakt, zoals wandelaars en fietsers in het midden- en hooggebergte. Na afloop van de tocht zie je hoeveel meters je hebt geklommen.

Is mijn smartphone compatibel met de smartband?

Heeft een smartband een bluetoothmodule ingebouwd, dan kun je de meeste iPhones en Android-apparaten koppelen. Mogelijk verschilt bij uitgebreide activity trackers de functionaliteit per toestel. In dat geval bekijk je op de website van de fabrikant welke opties er voor jouw smartphone van toepassing zijn. Sowieso is het raadzaam om altijd de laatste versie van iOS of Android te gebruiken.

Hoe werkt de hartslagmeter?

Een smartband doe je om de pols, dus logischerwijs meet het apparaat je hartslag via dit lichaamsdeel. Vanwege hevig transpireren tijdens intensieve sportsessies is deze meting niet altijd even accuraat. Om die reden ontwikkelen sommige fabrikanten van smartbands een zogeheten borstband. Die meet de hartslag uiterst nauwkeurig en geeft de gegevens vervolgens door aan een gekoppelde smartband. Doorgaans is zo’n losse hartslagmeter als extra accessoire verkrijgbaar.

Hoe lang gaat de batterij mee?

De batterijduur verschilt per product. Zo houden smartbands met een klein display het over het algemeen langer vol dan sportarmbanden met een fors scherm. Uitgebreide modellen met een bluetoothmodule en gps-chip vereisen bovendien extra energie van de accu. Fabrikanten geven doorgaans een indicatie van de maximale accuduur. Zo gaat de Charge 3 volgens Fitbit zo’n zeven dagen mee. Voor het opladen gebruik je in de meeste gevallen de meegeleverde oplaadkabel met een usb-connector.

Kun je met een smartband zwemmen?

Vaak wel, maar check voor de zekerheid wel even de specificaties. Smartbands van de betere merken zijn over het algemeen waterdicht. Let op tot welke diepte je kunt gaan. Luxe smartbands ondersteunen soms wel een diepte tot vijftig meter, waardoor ze ook geschikt zijn voor duikers.

Kun je met een smartband bellen of sms’en?

Meestal niet. Op smartbands die gekoppeld zijn aan een smartphone verschijnen er wel vaak inkomende oproepen op het scherm. Na een trilsignaal zie je dan het nummer of de naam van de contactpersoon in het display, waarna je al dan niet besluit om het telefoontje met de smartphone te beantwoorden. Enkele activity trackers bieden via een ingebouwde microfoon overigens wel de mogelijkheid om een telefoongesprek te voeren, waarbij de smartphone in je zak blijft. Verder laten sommige smartbands inkomende sms’jes, WhatsApp-berichten en e-mails zien.