Keuzehulp smartwatch

Inhoudsopgave

  1. Wat kun je met een smartwatch?
  2. Apple Watch
  3. Fitbit smartwatch
  4. Wear OS
  5. Samsung smartwatch
  6. Smartwatch voor kinderen

Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld: smartwatches. Deze polsassistenten vertellen je natuurlijk veel meer dan alleen de actuele tijd en datum. In combinatie met je smartphone is een smartwatch ook een ideaal apparaat om meldingen te tonen, gezondheidsgegevens te laten zien of zelfs om contactloos mee te betalen.

Wat kun je met een smartwatch?

Een smartwatch is in feite een verlengstuk van je smartphone. Los van het weergeven van de tijd, kun je hem gebruiken om je notificaties te bekijken zoals je agenda en whatsappjes. Je kunt zelfs direct reageren via spraakherkenning of voorgeprogrammeerde antwoorden. De spraakherkenning kun je eveneens gebruiken om de spraakassistenten Google Assistent en Siri te bedienen. Een smartwatch is echter vooral leuk als gezondheidscoach, dankzij een ingebouwde stappenteller en (meestal) een harstlagmeter kun je nauwkeurig nagaan hoe (vaak) je beweegt en wat de impact daarvan is. Bovendien hebben veel smartwatches ook een ingebouwde GPS, zodat je je route - of dat nou hardlopen, wielrennen of wandelen is - nauwkeurig in kaart brengt. Deze GPS kun je overigens ook gebruiken om te navigeren met Google Maps, want natuurlijk heb je ook gewoon een appwinkel waar je allerlei handige apps vandaan haalt. Van vliegmaatschappijen, tot parkeren, 9292 en boodschappenlijstjes. Er is vanalles te krijgen.

Apple Watch

De bekendste smartwatch is die van Apple. De meeste smarwatches proberen er uit te zien als een gewoon horloge, met een ronde vorm. De Apple Watch probeert dat niet eens en is een vierkant blokje om je pols, met een horloge-achtig kroonsteentje. Dat dan weer wel. Intussen zijn er al vier generaties van de Apple Watch, die allemaal nagenoeg hetzelfde ogen. Daardoor is de Apple Watch intussen erg herkenbaar geworden. Apple heeft zelf door dat gezondheid het belangrijkste onderdeel van een smartwatch is en heeft daarom de Apple Watch enorm geavanceerd gemaakt: zo is er valdetectie, zo is de hartslagmeter binnenkort in staat hartfilmpjes te maken en is er valdetectie, die automatisch hulpverleners inschakelt wanneer je valt en stil blijft liggen. Een functie die overigens niet makkelijk om de tuin te leiden valt.

Fitbit smartwatch

Wie juist het sportieve prioriteit geeft, kan ook voor een Fitbit-smartwatch kiezen. Hoewel Fitbit meer bekend is geworden om zijn sportieve polsbandjes, maakt het bedrijf ook smartwatches die erg lijken op de Apple Watch. Een Fitbit smartwatch is een echte sportcoach om je pols, die je helpt meer te bewegen en meer uit je oefeningen te halen. Natuurlijk is er een hartslagmeter, kun je je routes vastleggen met GPS en zien wat je zoal verbrandt - en inneemt. Maar sinds kort is Fitbit Pay ook in Nederland beschikbaar. Zo kun je tijdens je hardlooptocht even een flesje drinken halen, zonder dat je je portemonnee nodig hebt.

Wear OS

Google heeft Wear OS ontwikkeld, dat eerst Android Wear heette. Dit is een mobiel besturingssysteem voor smartwatches, vergelijkbaar met het eigen Android. Veel fabrikanten zoals Fossil, Huawei, Ticwatch, Diesel, Tag Heuer en andere maken gebruik van Google’s smartwatch-platform. Veel smartwatches met Wear OS zien er ook uit als échte horloges met ronde schermpjes. Natuurlijk heeft de ingebouwde Google Assistent een prominente plek gekregen, zodat je het schermpje nauwelijks aan hoeft te raken en is de Play Store aanwezig voor allerlei apps.

Samsung smartwatch

De mooiste smartwatches komen zonder twijfel uit de stal van Samsung, eerst onder de naam Samsung Gear, tegenwoordig heten de smartwatches Galaxy Watch. Niet alleen zijn ze voorzien van een fraai aanraakscherm, ook de ring rondom het scherm werkt uitermate slim. Door de ring te draaien kun je de smartwatch bedienen. Dat kan overigens traditioneel ook gewoon via het touchscreen. Samsung stopt zijn smartwatches bomvol functionaliteit, van sport tot het bedienen van media en een zo rijk mogelijk gevulde applicatiewinkel. Ook wil Samsung de mogelijkheden van z’n smartwatch voor iedereen beschikbaar maken, het maakt daarom niet uit of je een iPhone, Samsung Galaxy smartphone of een andere smartphone hebt. De Galaxy Watch kan ermee overweg.

Smartwatch voor kinderen

De meeste smartwatches zijn voor sportieve- en gezondheidsdoeleinden, het bijhouden van je agenda, reizen, enzovoort. Maar ook voor kinderen zijn er smartwatches beschikbaar. Zo’n kindersmartwatch is eigenlijk juist voor de ouders: via de ingebouwde GPS kun je precies zien waar de smartwatch (en dus het kind) zich bevindt. Ook is er vaak een SOS-knop die de kinderen kunnen gebruiken in geval van nood en is het mogelijk berichtjes en spraakoproepen te starten met de drager van het horloge. Handig, terwijl je kind zelf de blits kan maken op het schoolplein.