Keuzehulp smartwatch - FAQ

Inhoudsopgave

  1. Werkt de Apple Watch alleen met een iPhone?
  2. Wat heb je aan GPS op je smartwatch?
  3. Wat zijn de beste apps voor je smartwatch?
  4. Hoe kun je betalen met je smartwatch?
  5. Hoe lang gaat de accu van een smartwatch mee?
  6. Hoe laad je een smartwatch op?
  7. Zijn smartwatches veilig?
  8. Kun je de bandjes verwisselen bij smartwatches

Een smartwatch geeft je veel mogelijkheden, meer dan je misschien denkt. Hieronder geven we antwoord een aantal veelgestelde vragen over Smartwatches.

Werkt de Apple Watch alleen met een iPhone?

Hoewel een Apple Watch tegenwoordig ook prima zonder smartphone aan zijn zijde functioneert, kan de koppeling alleen maar met een iPhone. Vrijwel alle iPhones ondersteunen een Apple Watch. Natuurlijk doet Apple dit om de iPhone en smartwatch perfect samen te kunnen laten werken, maar ook natuurlijk om je als gebruiker vast te houden: je stapt immers niet zo snel over op een Androidsmartphone wanneer je iPhone kapot is als je ook een Apple Watch bezit.

Wat heb je aan GPS op je smartwatch?

GPS gebruik je op je smartphone voornamelijk om te navigeren, bijvoorbeeld met Google Maps. Deze chip kan dankzij een satellietverbinding nauwkeurig op een kaart laten zien waar je je bevindt. Veel smartwatches zijn ook uitgerust met een GPS-chip. Het is mogelijk om Google Maps (of een vergelijkbare navigatie-app) op je smartwatch te gebruiken. Waar GPS echter met name voor geschikt is, dat is route-vastlegging. Wanneer je vaak buiten sport, levert het waardevolle data op als je met je GPS-chip vastlegt welke route je loopt, hoe lang je erover hebt gedaan en welke snelheden je hebt behaald. Je bent al gauw geneigd aan hardlopen of wielrennen te denken, maar het werkt natuurlijk ook voor wandelaars, hiken, schaatsen of zelfs zwemmen (mits je natuurlijk een waterdichte smartwatch hebt).

Wat zijn de beste apps voor je smartwatch?

Het aanbod van apps voor je smartwatch is niet zo uitgebreid en divers als voor je smartphone. Dat komt enerzijds door de versnippering: je hebt de Apple Watch, Google’s Wear OS, Samsung’s Tizen, Fitbit OS en zelfs Huawei heeft sinds kort een eigen platform. Dat is voor ontwikkelaars heel veel werk, niet alleen om apps te ontwikkelen, maar ook om bij te houden. Daarom kijken veel appmakers de kat uit de boom of kiezen ze voor een platform. Maar er zijn wel steeds meer interessante apps te vinden, zoals de 9292OV-app die je actueel laat zien hoe laat je verwacht aan te komen en wanneer je moet overstappen. De KLM app zorgt ervoor dat je je vliegticket op je horlogeschermpje hebt, de Parkmobile-app is praktisch voor je parkeerbetalingen, de Appie-app heeft een boodschappenlijstje en de sporter kan zijn hart op met Google Fit.

Hoe kun je betalen met je smartwatch?

Op dit moment kun je met een smartwatch van twee verschillende merken betalingen doen: Garmin en Fitbit. Apple Pay, Samsung Pay, Google Pay (wat een geïnspireerde namen bedenken ze toch...) zijn nog niet in Nederland beschikbaar en niemand weet wanneer dit wel zo is. Met je smartwatch van Fitbit en Garmin kun je dus wel al betalen: je koppelt je bankkaart aan je smartwatch en deze kun je tegen de betaalautomaat tikken zoals je dat ook met contactloos betalen met je pinpas doet. Je voert nog even de code op je horloge in en je hebt betaald. Zo hoef je geen portemonnee op zak te hebben en kun je bijvoorbeeld tijdens je sporttocht onderweg een flesje drinken kopen.

Hoe lang gaat de accu van een smartwatch mee?

Hoe lang een opgeladen smartwatch mee gaat hangt van verschillende factoren af. Uiteraard hoe vaak je hem gebruikt, maar ook wat de smartwatch allemaal kan. Gebruik je de stappenteller, GPS en de hartslagmeter continue, dan is bij sommige smartwatches de accu na een dag al leeg - gemiddeld gaat een smartwatch dan zo’n drie dagen. Ben je erg zuinig, dan kan een smartwatch een week mee op een acculading. Sommige fabrikanten claimen zelfs twee weken. Je moet dan wel je smartwatch erg weinig gebruiken, waardoor je je weer kunt afvragen waarom je niet voor een gewoon horloge hebt gekozen.

Hoe laad je een smartwatch op?

Op smartwatches zit geen oplaadpoort, dat is je wellicht al opgevallen. Een smartwatch laad je op door hem in een basisstation te zetten of een soort knijper-achtige stekker erop te zetten. Vervolgens laadt hij via pinnetjes of via draadloos (via inductie) op. Natuurlijk krijg je bij iedere smartwatch een oplader in de doos. Alleen zijn ze verre van universeel, en dat is wel jammer. Gaat je oplader stuk of zoek je een extra oplader? Dat kan best een lastige opgave of dure grap worden.

Zijn smartwatches veilig?

Net als bij smartphones hoef je je voor smartwatches geen zorgen te maken om bijvoorbeeld malware. Er zijn echter wel veel zorgen bij kindersmartwatches, vooral bij minder bekende merken. Vaak versturen ze vaak onbeveiligd gegevens, zodat ze door anderen meegelezen worden, of wordt er data verzameld voor dubieuze doeleinden zoals verkoop aan adverteerders.

Kun je de bandjes verwisselen bij smartwatches

Bij vrijwel alle smartwatches kun je bandjes verwisselen. In sommige gevallen kun je zelfs een gewoon horlogebandje gebruiken. De meeste smartwatches hebben echter hun eigen bandjes. Wanneer je op de site van de smartwatchmaker kijkt snap je wel waarom, de wisselbandjes zijn doorgaans schreeuwend duur, tot zelfs wel enkele tientallen euro’s voor een bandje voor je smartwatch. Gelukkig kun je ook terecht op Chinese webshops als AliExpress voor goedkope alternatieve horlogebandjes.