Keuzehulp draadloze speakers - FAQ

Inhoudsopgave

  1. Wat is het bereik van bluetooth?
  2. Wat is NFC?
  3. Wat is aptX, AAC en LDAC?
  4. Hoe koppel je een speaker?
  5. Heeft iedere bluetoothspeaker een accu?
  6. Wat is Spotify Connect?
  7. Wat is multiroom?
  8. Wat is casten?
  9. Wat is AirPlay?
  10. Kun je iedere muziekdienst op iedere speaker afspelen?

Een draadloze speaker kopen is niet zo makkelijk als het lijkt. Al die termen die je om de oren vliegen, dingen als bluetooth, NFC, aptX, multiroom, casten... Wat heb je nou echt nodig, wat is totaal niet belangrijk en wat is leuk om te hebben?

Wat is het bereik van bluetooth?

Wanneer je bluetooth gebruikt om muziek af te spelen, dan is er een directe draadloze verbinding tussen je bronapparaat zoals je smartphone en je speaker. Hoewel bluetooth theoretisch een bereik heeft van 100 meter, geldt dat binnen niet. Muren en andere objecten dempen het radiosignaal. Ga voor een goede ervaring in de praktijk uit van een maximale afstand van 10 meter tussen je bronapparaat en speaker.

Wat is NFC?

Steeds vaker kom je bij bluetoothspeakers ook nfc tegen. Dit is een draadloze techniek voor communicatie op heel korte afstand. Nfc wordt niet gebruikt voor het afspelen van muziek en zorgt ook niet voor een betere geluidskwaliteit. Het enige dat nfc doet is zorgen voor een eenvoudigere verbinding tussen speaker en smartphone omdat je de speaker alleen maar hoeft aan te tikken. Je smartphone dient hiervoor ook nfc te ondersteunen.

Wat is aptX, AAC en LDAC?

In de specificaties van bluetoothspeakers kun je de termen aptX, AAC of LDAC tegenkomen. Alle drie zijn dit extra codecs bovenop de normale SBC-codec die bluetooth standaard gebruikt. Een alternatieve codec zorgt voor een betere geluidskwaliteit, maar dezelfde betere codec moet door zowel de speaker als je bronapparaat ondersteund worden.

Hoe koppel je een speaker?

Voordat je muziek kunt afspelen op een bluetoothspeaker, moet je je smartphone eerst koppelen. Op een iPhone (of iPad) activeer je bluetooth via Instellingen / Bluetooth. Tik vervolgens op de naam van je speaker om hem te koppelen. Mogelijk moet je eerst een paringmodus op je speaker activeren, bijvoorbeeld door een knopje enige tijd in te drukken. Op Android ga je naar Instellingen / Verbonden apparaten / Nieuw apparaat koppelen. Selecteer verbolgens je speaker om verbinding te maken. Mogelijk moet je de speaker eerst in een pairingmodus zetten.

Heeft iedere bluetoothspeaker een accu?

Nee, hoewel we bluetooth voornamelijk associëren met apparaten die we onderweg gebruiken zijn er ook veel bluetoothspeakers die echt bedoeld zijn voor thuisgebruik. Dat zijn vaak grotere exemplaren die zich echt richten op de beste geluidskwaliteit. De meer compactere bluetoothspeakers zijn meestal wel voorzien van een accu waardoor je overal naar muziek kunt luisteren.

Wat is Spotify Connect?

Sommige draadloze luidsprekers die werken via wifi zijn voorzien van Spotify Connect. Hiermee kun je muziek direct vanuit de Spotify-app op de luidspreker afspelen. Je smartphone werkt hierbij als afstandsbediening, de luidspreker haalt zelf de stream op waardoor het afspelen de accu van je telefoon niet leeg trekt. Spotify Connect werkte oorspronkelijk alleen in combinatie met een Premium-abonnement, maar tegenwoordig werkt Connect ook in combinatie met de gratis variant. Er is wel ondersteuning vanuit de speaker nodig voorde gratis variant, dus mogelijk werkt Spotify Connect niet op iedere speaker in combinatie met Spotify Free.

Wat is multiroom?

Met een multiroomsysteem systeem kun je vanuit één app in verschillende kamers van je huis dezelfde of juist verschillende muziek afspelen. Bekende voorbeelden van multiroomsystemen zijn Sonos en Denon HEOS. Deze systemen gebruiken een eigen multiroomprotocol waardoor je luidsprekers van hetzelfde merk moet kopen om het systeem uit te breiden. Andere fabrikanten als Sony, Harman Kardon en Marshall maken multiroomspeakers die Googles Cast ondersteunen waardoor je speakers van verschillende merken kunt koppelen.

Wat is casten?

Veel app, waaronder die voor streamingdiensten als Spotify en Deezer, ondersteunen casten. Cast is een protocol van Google, maar werkt ook op iPhone en iPad. Hiermee kun je muziek afspelen op een Google Chromecast (Audio) of een wifi speaker met ingebouwde Chromecast. Handig aan casten is dat je afspeelapparaat als een smartphone enkel een commando naar de Chromecast of luidspreker stuurt, waarna deze zelf verbinding maakt met de streamingdienst. Streamen heeft zo geen invloed op de batterijduur van je smartphone. Wanneer je muziek cast die op je smartphone staat, dan wordt er uiteraard wel data vanaf je smartphone naar je speaker gestuurd. Casten werkt niet altijd in combinatie met een gratis variant van een streamingdienst, soms heb je een abonnement nodig.

Wat is AirPlay?

AirPlay is Apples eigen draadloze protocol voor het draadloos afspelen van video en audio dat werkt via wifi. AirPlay werkt alleen vanaf Apple-producten, maar wordt wel ondersteund door veel wifi speakers. AirPlay 2 is de opvolger van het normale AirPlay en ondersteunt ook afspelen in meerdere kamers tegelijkertijd. Wanneer je via AirPlay een streamingdienst als Spotify gebruikt, dan wordt de muziek via je bronapparaat als je smartphone verstuurd. AirPlay heeft dus net als blutooth invloed op je batterijduur.

Kun je iedere muziekdienst op iedere speaker afspelen?

Voor een bluetoothspeaker geldt dat alle audio die je op je telefoon kunt afspelen, ook op de speaker kunt luisteren. In het geval van een wifi speaker of slimme speaker is het niet zonder meer zo dat je alle muziekdiensten op alle speakers kunt luisteren. De meest populaire streamingservices zoals Spotify werken eigenlijk altijd, maar voor meer obscure diensten is dat niet altijd het geval. Controleer dus goed welke streamingdiensten ondersteund worden.