Keuzehulp systeemcamera - FAQ

Inhoudsopgave

  1. Wat is een systeemcamera precies?
  2. Is een systeemcamera beter dan een spiegelreflexcamera?
  3. Hoe goed is de scherpstelling van een systeemcamera?
  4. Waarom kunnen systeemcamera’s meer foto’s maken per seconde?
  5. Hoe zit het met de accucapaciteit?
  6. Zijn systeemcamera’s altijd lichter en kleiner dan een spiegelreflexcamera?
  7. Wat is een elektronische zoeker?
  8. Wat is een Micro Four Thirds sensor?
  9. Wat is focus peaking?
  10. Kun je filmen met een systeemcamera?

Ben je nog niet bekend met het verschil tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera? Deze en andere vragen vind je terug in deze FAQ!

Wat is een systeemcamera precies?

Een systeemcamera is een type camera, net zoals de digitale spiegelreflex of de compactcamera. Net zoals bij een spiegelreflex kun je van lens wisselen, maar verder verschilt de techniek behoorlijk. Een systeemcamera heeft geen spiegel aan boord, zoals bij een spiegelreflex het geval is. Daarom worden ze ook regelmatig spiegelloze camera’s genoemd. Ongeveer tien jaar geleden hebben enkele merken met de systeemcamera de achtervolging ingezet op de spiegelreflexcamera’s van o.a. Nikon en Canon. Met succes, want ondertussen is de markt voor systeemcamera’s minstens even groot of groter geworden.

Is een systeemcamera beter dan een spiegelreflexcamera?

Nee, er is geen sprake van beter of slechter. Het is een ander soort systeem, dat eigen voor- en nadelen met zich meebrengt. Een systeemcamera en de daarvoor gemaakte lenzen zijn doorgaans wat kleiner en compacter, maar dat is zeker niet in alle gevallen zo. De keuze voor een systeemcamera of een meer traditionele spiegelreflex is dan ook afhankelijk van persoonlijke voorkeur, ervaring én eisen.

Hoe goed is de scherpstelling van een systeemcamera?

De aard van een systeemcamera zorgt ervoor dat je heel erg geavanceerde scherpstellingssystemen vindt in systeemcamera’s. Die maken gebruik van de sensor met fasedetectie-pixels. Regelmatig zie je ook hybride systemen, waarbij zowel gebruikgemaakt wordt van fasedetectie als het traditionele contrastdetectie. Bij recente systeemcamera’s kun je ongeveer overal op je beeld scherpstellen, dat is een groot voordeel tegenover de spiegelreflexcamera. In de eerste jaren van de systeemcamera ging het scherpstellen niet zo soepel, met veel ‘gezoek’. Dat is echter al lang verleden tijd en op dit moment vind je de meest snelle, goede en accurate scherpstellingssystemen in systeemcamera’s.

Waarom kunnen systeemcamera’s meer foto’s maken per seconde?

Veel zaken die in een spiegelreflex mechanisch gebeuren, vinden in een systeemcamera volledig elektronisch plaats. Zo ook bij de sluiter, want in een systeemcamera vind je een elektronische sluiter. Door het ontbreken van mechanische onderdelen kan die veel sneller opereren dan een mechanische sluiter. Daarnaast is een elektronische sluiter geruisloos en trillingvrij, wat ook een hoop voordelen biedt.

Hoe zit het met de accucapaciteit?

Hier is een duidelijk verschil te vinden tegenover de spiegelreflexcamera, want de meeste systeemcamera’s verslijten hun accu’s nog altijd een stuk sneller. Dat is op zich logisch, want in een systeemcamera zitten meer elektronische zaken. Want als je niet via live view fotografeert, dan kijk je door een eveneens elektronische zoeker. Een systeemcamera gebruikt dus meer accucapaciteit dan een DSLR. De laatste tijd worden op dit gebied overigens flinke stappen gemaakt door de fabrikanten, dus dit ‘probleem’ is zichzelf aan het oplossen.

Zijn systeemcamera’s altijd lichter en kleiner dan een spiegelreflexcamera?

Nee, dat hoeft niet zo te zijn. In algemeenheid geldt dit overigens wel. Door het ontbreken van de spiegelconstructie zijn systeemcamera’s doorgaans platter en minder ‘bulky’ dan een gemiddelde DSLR. Dit verandert als je kiest voor een high-end systeemcamera en daar een professionele lichtsterke- of telelens op gebruikt. Dan is ook een systeemcamera niet meer compact te noemen en heb je een camera in handen die ongeveer hetzelfde weegt als de gemiddelde (semi)professionele DSLR.

Wat is een elektronische zoeker?

Door het ontbreken van het spiegelsysteem van een spiegelreflexcamera is er geen optisch zoekerbeeld dat via een spiegel en een prisma in je zoeker terechtkomt. Een systeemcamera heeft dan ook altijd - tenminste als er een zoeker op de camera aanwezig is - een elektronische variant. Dit is in feite een klein display waarop het zoekerbeeld te zien is, al dan niet voorzien van handige informatie.

Wat is een Micro Four Thirds sensor?

Niet elke fabrikant kiest voor de ‘gebruikelijke’ APS-C en fullframe-sensoren. Olympus en Panasonic hebben gekozen voor een ander (kleiner) formaat, dat zij Micro Four Thirds genoemd hebben. Doordat de sensor kleiner is dan de aloude 35mm film is er een cropfactor van 2x. Dit geeft je hier en daar een aantrekkelijk voordeel, want een 100mm wordt opeens een 200mm en ga zo maar door. Op die manier vind je bij deze fabrikanten een aanzienlijk telebereik met zeer bescheiden afmetingen.

Wat is focus peaking?

Focus Peaking is een erg handige functie die je enkel op systeemcamera’s vindt. Als je deze Focus Peaking activeert, dan zie je live in je zoekerbeeld of op je beeldscherm waar je beeld precies scherp is. Dit gebeurt via gekleurde markeringen, die je precies vertellen welk haartje of welke steen in je beeld scherp is. Dit is erg handig, zeker als je scherp moet stellen in moeilijke omstandigheden.

Kun je filmen met een systeemcamera?

Ja, je kunt filmen met een systeemcamera. De systeemcamera leent zich daar bijzonder goed voor, doordat je de beschikking hebt over een mooie grote beeldsensor en verwisselbare lenzen. Daarnaast kun je bij een systeemcamera gewoon door de zoeker heen blijven kijken tijdens het filmen, iets dat bij een spiegelreflexcamera niet mogelijk is. Veel systeemcamera’s filmen bovendien in 4K-resolutie.