Een beetje muziekliefhebber kan niet zonder een goede koptelefoon. Thuis kun je er lekker hard muziek mee luisteren, films kijken of gamen zonder anderen te storen. En onderweg doe je er hetzelfde mee, maar dan zodat anderen jou niet storen! Investeren in een fijne headset is voor iedereen aan te raden. De keuze is alleen enorm. Voor een paar tientjes heb je al een exemplaar, maar je kunt er ook honderden euro's tegenaan gooien. Hoe vind je jouw ideale koptelefoon en waar moet je op letten? Hier zijn alle tips die je nodig hebt.

Koptelefoon of oordopjes?

Voordat we verder ingaan op koptelefoons, zou je je eerst kunnen afvragen of oordopjes niet beter bij je passen. Hoewel die vaak qua geluid minder goed klinken, hebben ze ook wat voordelen te bieden ten opzichte van hun grote broers. Je neemt ze immers veel gemakkelijker mee, een setje doppen neemt minder ruimte in beslag in je tas. Vooral sporters kunnen meer baat hebben bij oordoppen dan bij headsets, omdat ze niet zo zwaar wegen en minder in de weg zitten tijdens workout-sessies. Misschien vind je het irritant dat oordopjes altijd in de knoop raken, maar dat hoeft tegenwoordig niet meer. Je ziet steeds vaker volledig draadloze dopjes, zoals de Philips Bass+ True Wireless en de Sony WF-1000X. Wil je je oren helemaal vrij houden, verdiep je dan eens in hoofdtelefoons die werken middels bone conduction. Het geluid gaat dan regelrecht van je kaakbot naar je hersenpan.

Lees ook: De beste sportoordopjes getest

Pasvorm: on-ear of over-ear?

Goed, terug naar koptelefoons. Die moeten niet alleen goed klinken, ze moeten in de eerste plaats ook lekker zitten. Dit is iets wat online lastig te vergelijken is, dus daarvoor zou je eigenlijk een keertje naar de winkel moeten gaan om verschillende modellen te passen. We maken over het algemeen onderscheid tussen on-ear en over-ear. Die benamingen spreken eigenlijk voor zich. Bij een on-ear-koptelefoon zitten de oorschelpen tegen je oren aan gedrukt, bij een over-ear zitten de schelpen er omheen. On-ear-modellen kunnen snel knellen, maar zijn doorgaans kleiner en lichter dan over-ear-headsets. Aan de andere kant: over-ear-modellen kunnen wat lomp zijn en sluiten je compleet af van de buitenwereld, maar zitten vaak fijner omdat je oren vrij blijven. Ook iets om rekening mee te houden: bij sommige koptelefoons zijn de oorschelpen naar binnen te klappen, zodat de hele headset makkelijker op te bergen is. Bij andere koptelefoons is die mogelijkheid er weer niet, die hebben een vaste vorm.

On-ear (links / Sudio Regent) zit tegen je oren aan, over-ear (rechts / JBL Everest 700) pakt ze helemaal in.

Kabel of draadloos?

Wil je luisteren via een kabel, of toch liever draadloos? Voor beide valt wat te zeggen. Bekabelde headsets hebben een 3,5 millimeter-aansluiting en zijn zodoende op zo'n beetje alle audio-apparatuur aan te sluiten. Je kunt zo lang luisteren als je wilt, want dergelijke headsets hebben geen aparte voeding nodig. Draadloze headsets daarentegen werken via bluetooth en draaien meestal op een interne batterij. Af en toe moeten ze dus aan de lader. Fabrikanten vertellen er vaak bij wat de maximale accucapaciteit is. Dit soort wireless koptelefoons lijkt de toekomst te hebben nu telkens meer smartphone-fabrikanten er voor kiezen om geen koptelefoonaansluiting in hun nieuwste telefoons te bouwen. Wil je toch met een bekabelde headset luisteren, dan ben je aangewezen op adapters/dongels, namelijk 3,5-mm-naar-usb-c. Voor de geluidskwaliteit maakt je keuze overigens niet zoveel uit. Die is namelijk veel afhankelijker van andere factoren (waarover later meer).

Noise-cancelling of niet?

Met name koptelefoons in het duurdere segment bieden vaak noise-cancelling aan, oftewel ruisonderdrukking. Deze techniek zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden worden gefilterd, zodat je niets meer van buitenaf hoort en helemaal op kunt gaan in de muziek. De vraag is of je er de meerprijs voor wilt betalen. Ruisonderdrukking is met name een interessante optie voor mensen die veel reizen: op lange vluchten kan het echt een uitkomst zijn. Zelfs al luister je niets, dan kun je toch het geroezemoes van je medepassagiers en het gesuis van de motoren wegfilteren om in alle rust een dutje te doen. De meest luxe headsets kunnen tegenwoordig automatisch geluid doorlaten, zodat je bijvoorbeeld op stations geen omroepen mist. Sommige koptelefoons hebben 'adaptive noise-cancelling'; dit betekent dat je - vaak in combinatie met een app - de ruisonderdrukking in verschillende gradaties kunt instellen.

Lees ook: Dit moet je weten over koptelefoons met noise-cancelling

Verscheidene headsets van Sony laten je ruisonderdrukking kort uitschakelen door de oorschelp aan te raken.

Een gaming-headset, misschien?

Gamers stellen vaak wat andere eisen aan hun headset dan reguliere luisteraars. Voor hen loont het de moeite om eens rond te snuffelen bij koptelefoons die specifiek op gamers gericht zijn. Vaak hebben die namelijk een aparte microfoon, om te communiceren met vrienden tijdens het online gamen. In dit segment kom je ook het vaakst headsets tegen met 5.1- of zelfs 7.1-audio, zoals de Teufel Cage. Je hoort dan onder andere geluidseffecten van alle kanten op je afkomen, waardoor je een voordeel hebt ten opzichte van je medespelers. Je kunt iemand bijvoorbeeld van linksachter horen aanlopen, nog voordat je diegene ziet. Hoewel gaming-koptelefoons een andere primaire taak hebben dan puur de beste klanken tevoorschijn toveren, kunnen ze vaak ook prima dienen als koptelefoon buiten gaming-sessies om.

Assistent of niet?

Deze vraag hoef je jezelf nu nog niet te stellen, maar wordt binnenkort telkens belangrijker. Je kent slimme assistenten als Alexa, Cortana, Siri en de Google Assistent nu met name van je smartphone of van slimme speakers, maar ze worden nu ook al in koptelefoons gebouwd. De eerste headset met die eer is de Bose QuietComfort 35 II. Die bevat de Google Assistent, waar je dus tegen kunt praten. Op deze manier kun je via je koptelefoon je andere slimme apparaten aansturen, notities aanmaken, het weerbericht opvragen enzovoort. Deze innovatie moet in Nederland nog van de grond komen, omdat de meeste assistenten de Nederlandse taal nog niet machtig zijn. Maar in de nabije toekomst is dit wel iets waar je, wanneer je je oriënteert voor een koptelefoon, vaker tegenaan zult lopen.

De Bose QuietComfort 35 II is de eerste koptelefoon met ingebouwde spraakassistent.

Soorten geluid: het ene merk is het andere niet

Dan nu tijd voor geluidskwaliteit. Dat is een lastige, want een unaniem 'goed geluid' bestaat niet. Globaal haal je uit online reviews wel of een koptelefoon goed klinkt, maar dat hoeft niet te betekenen dat ook jij je daarin kunt vinden. Het is maar net waar je de meeste waarde aan hecht, en het ene merk is het andere niet.

Houd je bijvoorbeeld van een bovengemiddeld aanwezige bas, dan kom je al snel uit bij koptelefoons van Sony. Deze fabrikant stelt het geluid zo af dat de lage tonen duidelijker naar voren komen dan de hoge tonen. Wil je geluid horen alsof het rechtstreeks uit de studio komt? Dan kun je denken aan merken als Sennheiser of Beyerdynamic. Bose kenmerkt zich door zijn warme geluid en toonaangevende ruisonderdrukking, terwijl JBL een nauwkeurige mix biedt van hoog en laag - met een kleine nadruk op het midden, dus de zang. En dat is slechts een greep uit alle merken die er te kiezen zijn.

Houd tot slot ook rekening met het soort muziek dat je luistert. Voor het streamen van mp3'tjes op Spotify heb je geen koptelefoon van 500 euro nodig. Headsets in deze prijsklasse zijn vaak toegespitst op muziekpuristen die veel naar 'losless' audio luisteren. In deze flac-bestanden is er geen sprake van compressie, de kleinste details in de muziek blijven hoorbaar. Als je dat belangrijk vindt, heb je dus een (vaak duurdere) headset nodig die ook deze details kan oppikken.

Reviews

Op onze redactie komen dikwijls de nieuwste koptelefoons binnen, die we maar wat graag testen. Hieronder vind je een overzicht van de meest recente reviews.

Plantronics Voyager 8200 UC

koptelefoon kopen

Prijs: 340 euro

De Plantronics Voyager is een vrij dure koptelefoon als je kijkt naar zaken als geluid en vormgeving. Als het op bellen aankomt, heeft de koptelefoon van Plantronics echter genoeg leuke functies om deze – vooral voor de frequente beller – heel interessant te maken. Vind je muziekkwaliteit belangrijker dan bellen? Dan zijn er genoeg goedkopere en betere koptelefoons op de markt.

Lees de hele review.

Sony WH-1000XM2

koptelefoon kopen

Prijs: 379 euro

De Sony WH-1000XM2 is een premium bluetooth-koptelefoon die een bijzonder goede indruk achterlaat. Hij heeft een fraai en stevig ontwerp, gaat erg lang mee op een acculading en biedt een indrukwekkende geluidskwaliteit. We zijn ook erg te spreken over de noise cancelling, al vinden we dat de Bose Quietcomfort 35 het in sommige situaties nog nét wat beter doet. Allround presteert de Sony-koptelefoon wel beter, en hij is zijn adviesprijs van 379 euro dubbel en dwars waard.

Lees de hele review.

Philips Bass+ Over-ear

Prijs: 70 euro

De Bass+ Over-ear is niet bepaald de meest comfortabele koptelefoon die we ooit hebben getest. Vooral gebruikers die een zachte hoofdband en oorkussens belangrijk vinden kunnen beter even verder zoeken. Toch is het geluid van de lichte, draadloze koptelefoon verbazingwekkend goed. Wat geluidskwaliteit betreft heeft Philips met de Bass+ de lat enorm hoog gelegd voor betaalbare, draadloze koptelefoons.

Lees de volledige review.

Sony Hear.on Wireless NC

Prijs: 300 euro

De Hear.on is net als zijn bedrade broer een uitstekende koptelefoon met een helder geluid en uitstekende bouwkwaliteit. Het geluid heeft een iets te opgepompte bas als je hem ook aansluit op je pc. Ook met de prijs hebben we een beetje moeite. Maar heb je voor een goede draadloze koptelefoon met noise cancellation 300 euro over, dan is de Hear.on Wireless NC een goede keuze.

Lees de volledige review.

Bowers & Wilkins PX

koptelefoon kopen

Prijs: 399 euro

Wil je goed en natuurgetrouw geluid in een premium jasje? Dan is de Bowers & Wilkins PX zeker het overwegen waard. De koptelefoon combineert een premium uiterlijk met stevige materialen en biedt allerlei leuke functies die makkelijk te bedienen zijn. Ben je op zoek naar een koptelefoon voor lange vliegreizen of het openbaar vervoer? Dan zijn er betere kandidaten op de markt.

Lees de hele review.

Populaire koptelefoons

We kunnen natuurlijk niet alle koptelefoons opnoemen. Dat hoeft trouwens ook niet: onze collega's van Kieskeurig.nl hebben een enorme verzameling, handig gesorteerd prijs en kwaliteit. Zoek je een on-ear-koptelefoon? Of liever een over-ear? Of misschien gewoon oordopjes? Dat kan allemaal. Hieronder vind je de populairste koptelefoons van dit moment.