Desktop-pc's raken een beetje uit de mode. Laptops zijn er gelukkig in vele soorten en maten, waardoor je op het gebied van prestaties, gebruikersgemak en mobiliteit veel te kiezen hebt. Een krachtige laptop voor audio- en videobewerking, gaming of gewoon een degelijke kantoorlaptop, het is allemaal mogelijk.

Formaten

De keuze voor een laptop begint bij het schermformaat. Dit bepaalt namelijk grotendeels de afmeting van het apparaat. Het schermformaat wordt altijd uitgedrukt in het aantal diagonale inches (een inch is 2,54 cm). Als je een laptop vaak meeneemt, is het formaat belangrijk: een 17inch-laptop is bijvoorbeeld veel te groot om vaak mee te nemen. Zo’n model is vooral handig als je voor thuiswerken een verplaatsbare computer wilt hebben. De populairste maten zijn 15,4 en 15,6 inch. Wil je de laptop graag op schoot gebruiken of ben je van plan hem vaak mee te nemen, dan raden we een 13,3- of 14inch-scherm aan. Dat biedt een goed compromis tussen draagbaarheid en prettig werken. Ideaal voor studeren, waarbij je zowel thuis als op school makkelijk en prettig wilt kunnen werken. Kies je voor een scherm kleiner dan 13,3 inch, dan moet je focus wel heel erg op draagbaarheid liggen.

Schermresolutie

Behalve het formaat van het scherm, is ook de schermresolutie een belangrijk aandachtspunt. Die wordt uitgedrukt in pixels en zegt iets over de scherpte van het beeld. Hoe meer pixels er getoond worden, hoe scherper het beeld is. Dat geldt ook voor de pixeldichtheid, want ook hier geldt: hoe hoger het aantal pixels per inch (ppi), des te scherper en mooier het beeld is. Daarnaast zorgt een hogere resolutie er ook voor dat er meer informatie tegelijkertijd getoond kan worden. Ons advies is heel simpel: kies voor een resolutie van minimaal 1920 x 1080 pixels. Daarmee zit je op ieder populair formaat laptop qua scherpte goed. Goed opletten: bij veel 15inch-laptops wordt ook nog wel de lagere resolutie van 1366 bij 768 toegepast. Die modellen zijn dan wat goedkoper, maar de beeldscherpte laat dan wel te wensen over. Hogere schermresoluties zoals 4K of UHD bestaan ook, maar dergelijke laptops zijn wel een flink stuk duurder. Kijk verder nog even naar het type schermpaneel. Een laptop met een ips-paneel geeft betere kleuren en heeft een grotere kijkhoek dan een tn-paneel, waardoor je bij ips ook vanaf de zijkant het scherm goed kunt zien. Altijd fijn voor bijvoorbeeld gaming.

Hoe hoger de schermresolutie, des te meer past er op je scherm

Mat of glanzend scherm

De keuze voor een laptop kan mede afhangen van het type scherm dat je wilt. Los van de schermresolutie en het formaat is de afwerking belangrijk: laptopschermen worden namelijk met een matte of glanzende afwerking geleverd. Een glanzend scherm geeft doorgaans meer heldere kleuren terwijl een mat scherm wat ‘doffer’ oogt. Het nadeel van een glanzend scherm is dat je al snel last hebt van reflecties zoals het licht van tl-buizen of de zon.

Processor

De processor bepaalt voor het grootste deel de kracht van je laptop. Je kunt kiezen uit processors van twee merken: AMD en Intel. In het lagere segment zijn AMD-processors goed presterende processors voor een redelijke prijs, in het duurdere segment laptops vind je eigenlijk alleen Intel-processors. De Intel Core i3 is de goedkoopste dualcore-processor uit het duurdere segment; deze processor is voor veel taken meer dan krachtig genoeg. De Core i5 en Core i7 zijn krachtigere én duurdere processors die voor vrijwel alles toereikend zijn. Let er bij een Core i-processor dat in de specificaties ‘zevende generatie’ vermeld staat, dat zijn de meest recente Intel Core i-processors. Van Intel zijn er naast de Core-processors ook goedkopere Pentium- en Celeron-processors. Deze zijn een stuk langzamer, met name de modellen waarvan het typenummer met N begint. Je komt ze vooral in Chromebooks en goedkope Windows-laptops tegen. Ze zijn niet geschikt voor gaming of zware foto- of videobewerking, maar voor surfen en tekstverwerking kunnen ze wel prima worden gebruikt.

Grafische processor

Moderne processors zijn voorzien van een geïntegreerde grafische processor (gpu) die uitstekend voldoet voor alledaagse werkzaamheden. Alleen als je van plan bent om foto’s of video’s te bewerken of veel te gamen, kun je overwegen om voor een iets krachtigere videoprocessor kiezen. Veel laptops die voor zwaardere toepassingen geschikt zijn hebben een extra grafische chip geïntegreerd van AMD of Nvidia. Die wordt ingeschakeld op het moment dat een zware toepassing zoals een game of een foto- of videobewerkingsprogramma meer processorkracht nodig heeft voor het weergeven van game- of videobeelden. Extra videochips worden alleen ingebouwd in laptops met een Intel Core i5-processor of hoger, maar dat zorgt ook gelijk voor een flinke verhoging van de aanschafprijs.

Wist je trouwens dat je in de nieuwe Fall Creators Update van Windows 10 ook de prestaties van je grafische kaart kunt bekijken?

Met een gaminglaptop met een vlotte NVidia-processor kun je goed uit de voeten.

Geheugen

We raden minimaal 8 GB ram (werkgeheugen) aan voor je nieuwe laptop. Met 8 GB ram heb je voldoende geheugen om meerdere en de wat zwaardere toepassingen tegelijk te gebruiken. Voor een laptop die je alleen gaat gebruiken voor browsen of in de cloud werken in documenten, kun je wel af met 4 GB. Bij veel laptops is het niet mogelijk om het geheugen later te upgraden omdat de modules op het moederbord zijn gesoldeerd. Vind je een eventuele latere upgrade van het geheugen wel belangrijk? Check dan bij de specificaties of het mogelijk is de geheugenmodules te vervangen door modules met meer capaciteit of dat je extra geheugen kunt bijplaatsen.

Opslag

Een ssd is vanwege de snelheid en zuinigheid eigenlijk de enige keuze wat betreft de opslag in een laptop. Een ssd bevat geen bewegende onderdelen, maar bestaat uit een reeks geheugenchips waarop je gegevens worden opgeslagen. Dit werkt een stuk sneller dan een traditionele harde schijf, waarvan de lees- en schrijfkop de grootste vertragende factor is. Laptops die nog een conventionele harde schijf (hdd) hebben zijn wel goedkoper, maar werken echt merkbaar langzamer dan een model met een ssd. Sommige laptops hebben een hybride disk: een combinatie van ssd en hdd. Hierbij wordt het ssd-deel gebruikt voor het besturingssysteem en het hdd-deel voor data. Zolang het besturingssysteem zelf op een ssd is geïnstalleerd, haal je al behoorlijk wat snelheidswinst. Je kunt dan alleen je foto’s en andere bestanden minder snel openen dan wanneer ze op een ssd zouden staan. Overigens: heb je nog een oudere laptop met een conventionele harde schijf? Dan kun je daarmee ook behoorlijk wat snelheidswinst behalen als je overstapt naar een ssd.

Afwijkende modellen

Naast het bekende formaat laptop zijn er al enige jaren modellen die je op een andere manier kunt gebruiken. Bijvoorbeeld als tablet, waarbij je het toetsenbord kunt omklappen of zelfs los kunt klikken, zodat je alleen een aanraakscherm overhoudt. Een 2-in-1-laptop kun je bijvoorbeeld - door het toetsenbord achter het scherm te klappen - veranderen in een tablet. Zo kun je productief werken met het toetsenbord, terwijl je in de tabletmodus alles uit het aanraakscherm haalt. Er zijn drie soorten 2-in-1-laptops met als overeenkomst dat ze allemaal een aanraakscherm hebben en gebruikt kunnen worden als een tablet. Het verschil zit in de manier waarop je de 2-in-1 verandert van laptop naar tablet.

360graden-scharnier

De variant die het meest op een traditionele laptop lijkt, gebruikt een 360graden-scharnier waardoor je het scherm helemaal om kunt klappen. Het voordeel is dat deze laptops van de drie genoemde 2-in-1-soorten het beste toetsenbord hebben, én dat je die nooit kunt vergeten omdat 'ie gewoon aan de laptop vastzit. Het nadeel is dat een dergelijke 2-in-1 in de tabletmodus relatief dik en zwaar is. Vooral handig dus als je een laptop zoekt die je slechts af en toe als tablet wilt gebruiken.

Toetsenborddock

De tweede variant gaat een stapje verder en bestaat uit een tablet die in een toetsenbord geklikt wordt. Hierdoor heb je dus echt een losse tablet, maar tegelijkertijd wel een apparaat waarmee je ook op je schoot kunt typen. Ten opzichte van een convertible met een 360graden-scharnier is de balans bij laptopgebruik minder goed verdeeld, hij heeft de neiging om op schoot achterover te kantelen. Alle technologie zit immers in het ‘scherm’, dat daardoor relatief zwaar is. Soms verwerkt de fabrikant in het toetsenborddock een extra accu, waardoor je in de laptopmodus meer werktijd krijgt.

Afneembaar toetsenbord

De derde categorie is feitelijk een tablet waar je een los toetsenbord aan klikt, dat tevens dient als beschermhoesje of -cover voor die laptop. De Microsoft Surface is het bekendste apparaat in deze categorie, maar het concept wordt ook door andere fabrikanten gebruikt. Het voordeel van een dergelijke convertible is dat dit de lichtste vorm is, waarbij je wel een toetsenbord bij je hebt. Het nadeel is dat het type-comfort minder goed is, vooral omdat je een dergelijk apparaat eigenlijk niet op schoot kunt gebruiken.

Besturingssystemen

Koop je een laptop, dan kun je natuurlijk kiezen uit diverse besturingssystemen. Windows 10-laptops zijn verreweg het populairst, maar worden op de voet gevolgd door MacBooks van Apple. Dan is er ook nog Google: dat heeft zijn eigen ChromeOS-besturingssysteem. Chromebooks zijn vaak stukken goedkoper dan Windows 10-laptops en al helemaal goedkoper dan MacBooks, maar kunnen daardoor ook een stuk minder. De opslagcapaciteit is doorgaans laag en je bent gebonden aan het cloudsysteem van Google voor het opslaan van je documenten en bestanden.

REVIEWS

Regelmatig test Computer!Totaal de beste laptops. Hieronder vind je de meest recente reviews.

ACER PREDATOR HELIOS 300

Prijs: € 1549,-

Als je op zoek bent naar een krachtige gaming-pc, kun je eigenlijk nog niet om de desktop heen. Maar met de Acer Predator Helios 300 kom je zeker een heel eind. Het voordeel van deze laptop is dat hij stijlvol is vormgegeven. Geen overbodige tierelantijntjes, maar een degelijk uitziende laptop die bestaat uit een zware behuizing met wat rode accenten. Het 15,6-inch-model beschikt over usb-c, usb 3.0, een hdmi-aansluiting en zelfs een kaartlezer. Het door ons geteste model is voorzien van een Intel Core i7-7700HQ-processor met een maximale turbo-snelheid van 3,8GHz. 16 GB werkgeheugen en een 256GB nvme-ssd van Intel. Extra opslag voor data en je games kan op de tweede conventionele harde schijf van 1 TB.

Lees de volledige review >

MEDION ERAZER X7853

Prijs: € 1949,-

Op zoek naar een groter model laptop die ook nog eens lekker snel is? Dan is de Medion Erazor X7853 wellicht iets voor jou. Deze laptop is voorzien van de een na snelste mobiele videokaart, de Nvidia GTX1070 met 8 GB geheugen. Qua opslag is er bij dit model gekozen voor een 256 GB Samsung nvme-ssd en voor extra opslag kun je ook hier gebruik maken van een tweede conventionele harde schijf van 1 TB.

Lees de volledige review >

ACER ASPIRE 7

Prijs: € 1200,-

De Acer Aspire 7 (model A715-71G-74QK) is wat lager geprijsd, maar deze laptop heeft dan ook een iets langzamere grafische videokaart, de Nvidia 1050. De laptop is gericht op de prosumer, en het geborstelde aluminium geeft het model een chique uitstraling. Nadeel is echter wel dat de laptop snel vies wordt van alle vegen en vingerafdrukken. Ook dit model heeft een snelle ssd aan boord, en 12 GB werkgeheugen.

Lees de volledige review >

De populairste laptops

Het aanbod van laptops is enorm en al die verschillende modellen passen niet in dit artikel. Maar dat is ook niet nodig, want onze collega's van Kieskeurig.nl hebben ze ze allemaal voor je op een rijtje gezet, handig gesorteerd op prijs en kwaliteit: