Samsung scherm

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe monitor, dan is de keuze een stuk moeilijker dan een paar jaar geleden. Waar jarenlang een 23inch-scherm min of meer de enige betaalbare keuze was, kun je tegenwoordig kiezen uit allerlei verschillende soorten schermen. Wat is er zoal te koop en waar moet je op letten?

De laatste paar jaar is de monitormarkt niet alleen qua keuzeaanbod flink verbeterd, ook de beeldkwaliteit is flink toegenomen. Waar in het verleden veel gebruik werd gemaakt van tn-panelen (twisted nematic), zien we tegenwoordig ook op goedkope monitoren steeds meer ips-panelen (in-plane switching). Een goede ontwikkeling, want tn-panelen hebben een relatief slechte inkijkhoek en kleurweergave, waardoor je al snel last hebt van een lagere helderheid en minder mooie kleuren. Ips-panelen hebben juist wél een goede inkijkhoek en kleurweergave en zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor beeldbewerking. Naast ips kun je ook de termen pls (plane line switching) en ahva (advanced hyper-viewing angle) tegenkomen; deze technieken lijken erg veel op ips en hebben dezelfde voordelen.

Een andere technologie die veel gebruikt wordt is va (vertical alignment) en dan met name in de variant amva (advanced multi-domain vertical alignment). Het voordeel van deze paneeltechnologie is een hoog contrast en extreem diepe zwartwaarde. Qua inkijkhoek is (am)va veel beter dan tn, maar minder goed dan ips. Door de goede zwartwaarde is (am)va bijvoorbeeld interessant als je veel films kijkt. Overigens betekent het bestaan van betere technieken niet dat tn helemaal geen nut meer heeft. Tn is namelijk nog altijd de snelste technologie en wordt daarom veel gebruikt in speciale gamingschermen. Welke technologie je scherm ook heeft, je moet altijd de instellingen induiken voor het beste plaatje.

Contrast en helderheid

Wanneer je schermen gaat vergelijken, kom je in de specificaties de termen helderheid en contrast tegen. De helderheid van een scherm wordt uitgedrukt in candela per vierkante meter (cd/m2), ook wel nits genoemd. In principe geldt: hoe hoger dit getal is, hoe beter het is. In veel situaties is het echter niet nodig om de helderheid van een scherm voluit te zetten en heb je genoeg aan zo’n 150 nits. Veel schermen hebben een maximale helderheid van zo’n 250 tot 300 nits en zijn in normale lichtomstandigheden dus gewoon goed bruikbaar. De contrastratio geeft het verschil tussen het zwartste zwart en het witste wit aan en wordt uitgedrukt in een verhouding, bijvoorbeeld 1000:1. Let er wel op dat er door fabrikanten twee soorten contrastverhoudingen worden gebruikt: statische en dynamische contrastverhoudingen. Dynamische contrastverhoudingen zijn absurd hoge verhoudingen, soms wel 50 miljoen:1. Neem bij het vergelijken van schermen de statische contrastverhouding als uitgangspunt. Een contrastverhouding van 1000:1 is een goed uitgangspunt, meer is altijd beter.

Ergonomie

Je kunt natuurlijk een stapel boeken of tijdschriften onder je beeldscherm leggen om het scherm een stukje hoger te zetten. Op zich een doeltreffende oplossing, maar fraai is anders. Bovendien onhandig als meerdere gebruikers het scherm willen gebruiken op verschillende hoogtes. Een beeldscherm met een verstelbare voet zorgt ervoor dat je het beeldscherm in hoogte kunt verstellen, zodat je er altijd voor kunt zorgen dat het scherm op de juiste hoogte staat. In het verleden was dergelijke ‘luxe’ voorbehouden aan duurdere zakelijke schermen. In hoogte verstelbare schermen zijn logischerwijs nog altijd wat duurder dan varianten met een vaste voet, maar het scheelt doorgaans nog maar een paar tientjes. Zeker doen dus!

Monitor verstelbaar

Trend: extra breed scherm

Een normaal beeldscherm heeft een beeldverhouding van 16:9. Een paar jaar geleden kwamen er ook extra brede 21:9-schermen op de markt. Deze extra brede beeldverhouding is interessant voor filmliefhebbers of gamers. Maar ook als je geen spellen speelt, kan een extra breed scherm heel interessant zijn. Neem bijvoorbeeld een 29inch-ultrawidescherm met een resolutie van 2560 x 1080 pixels. Qua hoogte is een dergelijk scherm identiek aan een doorsnee 23inch-scherm. Maar door de extra 640 pixels in de breedte is het veel eenvoudiger om met twee programma’s naast elkaar te werken. Handig als je een document in Word wilt maken terwijl je dingen via internet opzoekt. Eigenlijk is een ultrawide-scherm hiermee een interessant alternatief voor twee normale schermen. De 29inch-modellen zijn al voor minder dan 250 euro te koop. Heb je behoefte aan meer werkruimte, dan is een 34inch-model met een resolutie van 3440 x 1440 pixels een logische stap. Op een dergelijk scherm is het nog prettiger om met twee programma’s tegelijkertijd te werken, maar reken dan op minstens 600 euro. Al die werkruimte moet je wel efficiënt benutten.

21:9 scherm
Een extra breed 21:9-scherm biedt veel meer horizontale werkruimte.

Trend: gebogen scherm

Een trend die deels verwant is aan de extra brede schermen, is het gebogen oftewel curved scherm. Een dergelijk scherm is in de breedte licht gebogen. Misschien heb je over gebogen televisies gehoord dat een kromming in het beeld niet zo veel toevoegt. Bij een televisie zit je dan ook relatief ver van het scherm en zelden precies in het midden van het beeld, waardoor een gebogen scherm vaak voor vertekening zorgt. Bij een beeldscherm voor de pc zit je uiteraard wel in het midden en zeker bij een groter (extra breed) scherm is een gebogen variant interessant. De uiteinden van het scherm zitten dan beter in je gezichtsveld. Of een gebogen scherm echt iets toevoegt, is voor een groot gedeelte wel persoonlijke voorkeur. We raden je daarom aan om het verschil tussen een normaal en een gebogen scherm in het echt te bekijken in een winkel. Goed om te weten is dat de mate van de kromming wordt uitgedrukt in straal R. Hoe hoger dit getal is, hoe kleiner de kromming is. Een scherm met een kromming van 3800R is dus minder sterk gebogen dan een scherm van 2000R.

Curved scherm

Ultra hd (4K)

In het verleden werden schermen met een hogere resolutie vaak ook aan een fysiek groter formaat gekoppeld, waardoor de scherpte van het beeld niet echt toenam. Een ultra-hd-scherm (uhd), ook wel 4k-scherm genoemd, heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Dit zijn maar liefst vier keer zoveel pixels als bij full hd! Hierdoor zijn ook de wat grotere schermen scherper dan we voorheen gewend waren. Daar stond lange tijd tegenover dat beeldelementen erg klein werden getoond, omdat Windows niet goed met deze hogere resolutie om kon gaan. Windows 10 is wél geschikt voor uhd, waardoor kleine of wazige beeldelementen en letters vrijwel verdwenen zijn. Om te voorkomen dat alles te klein wordt, stel je bij een 23inch-scherm Windows in op een schaling van 200 procent. Bij een groter uhd-scherm kies je voor een lagere schaling, bijvoorbeeld 150 procent. Omdat een uhd-scherm relatief veel pixels heeft, is het interessant om voor een grotere maat als 27, 28 of 32 inch te kiezen. Let daarbij wel op dat 28inch-modellen doorgaans gebruikmaken van tn-technologie. Een aandachtspunt voor uhd-schermen is dat deze hogere resolutie meer eisen aan de aansluiting stelt. Zo heb je minimaal displayport 1.2 of hdmi 2.0 nodig. Alleen dan kan een uhd-scherm gebruikt worden op 60 Hz; oudere versies van hdmi en displayport gaan maar tot 30 Hz en dat is te weinig.

Gamingschermen

De tn-technologie is door de minder goede inkijkhoeken en kleurechtheid doorgaans de minst geschikte schermtechnologie. Tn heeft echter nog altijd één belangrijk voordeel en dat is de reactiesnelheid. Voor fanatieke gamers is dat een groot voordeel, omdat in games iedere milliseconde telt. Niet alleen qua schermtechnologie verschilt een gamingscherm vaak van andere monitoren, ook kunnen dergelijke schermen vaak meer beelden per seconde tonen. Gamingschermen hebben dan een verversingssnelheid van 120 of 144 Hz. De meeste schermen die niet specifiek voor gaming bedoeld zijn, hebben een verversingssnelheid van 60 Hz. Dat is genoeg voor alle normale gebruiksdoelen. Koop dus geen gamingscherm alleen omdat de verversingssnelheid hoger is als je niet vaak gamet. Bent je wel een fanatieke gamer, dan is een scherm met ondersteuning voor FreeSync of G-Sync mogelijk interessant. Deze technieken zorgen ervoor dat de verversingssnelheid van het scherm automatisch wordt aangepast aan het aantal beelden dat de grafische kaart kan renderen. Want vergis je niet: zelfs voor de allerduurste grafische kaart is het lastig om in iedere situatie netjes 120 of 144 beelden per seconde te leveren. Een scherm met FreeSync is bedoeld voor grafische kaarten van AMD terwijl het duurdere G-Sync bedoeld is voor grafische kaarten van Nvidia.

Gaming-monitoren kun je vaak herkennen aan hun vormgeving.

Ook voor de laptop

Is de aanschaf van een los beeldscherm eigenlijk nog wel van deze tijd? Een laptop is tegenwoordig de meest verkochte computersoort en iedere laptop hééft al een scherm. Dat betekent echter niet dat een los scherm niet nodig is, integendeel juist. Want hoewel een laptop veel voordelen biedt, is het ergonomisch niet slim om enkel met de laptop op het bureau te werken. Een groot deel van de ergonomische problemen kun je oplossen door je laptop op een verhoging te zetten en een los toetsenbord en muis te gebruiken. Maar bij echt serieus werk is dat ook geen ideale oplossing. Want hoewel een 15inch-laptop naar de huidige maatstaven al een behoorlijk groot apparaat is, valt het schermformaat tegen als je het vergelijkt met een doorsnee 23inch-scherm. Een laptop kun je natuurlijk met een kabel aansluiten op het scherm, maar dan moet je eventuele randapparatuur zoals je toetsenbord en muis nog steeds los aansluiten. Geen heel groot probleem, maar wellicht heb je een moderne laptop met usb-c-aansluiting. Deze aansluiting is behalve voor beeld ook geschikt voor andere randapparatuur, waardoor usb-c een interessante aansluiting is voor dockingstations. Sommige beeldschermen zijn voorzien van een usb-c-aansluiting en hebben bijvoorbeeld normale usb-poorten, waardoor je een scherm en randapparatuur met één kabel kunt aansluiten.

Laptop monitor
Ook laptopgebruikers kunnen eigenlijk niet zonder losse monitor.

Reviews

We testen regelmatig nieuwe monitors en aanverwante apparatuur. Hieronder vind je een overzicht van recente reviews.

AOC AGON AG251FZ

AOC AGON AG251FZ
Prijs: 500 euro

AOC's AGON AG251FZ is een perfecte match voor de enthousiaste gamer. Het scherm combineert een lage inputlag met een 240 Hz verversingssnelheid en een goede responstijd. Ook qua aansluitingen kom je met vga, dvi, hdmi, displayport en vier keer usb 3.0 niets tekort. Het scherm heeft ook een aantal praktische extra’s, zoals een haakje waar je je koptelefoon aan kunt ophangen en een switch-afstandsbediening waarmee je het menu van het scherm op afstand kunt bedienen. Heb je een grafische kaart van AMD, dan is dit scherm door de ondersteuning van adaptive sync extra interessant.

Lees de volledige review.

Philips Brilliance 349X7FJEW

Philips Brilliance 349X7FJEW

Prijs: 799 euro

Twee trends op monitorgebied zijn extra brede 21:9-schermen en curved schermen. Philips brengt beide trends met de Philips Brilliance 349X7FJEW bij elkaar. We zijn erg enthousiast over Philips' Brilliance 349X7FJEW, zoeker omdat je alles door het ruime formaat van 34 inch ook nog eens goed kunt zien. De omvang van het scherm, de ultra-wide-beeldverhouding en de sterke kromming, maken de Philips Brilliance 349X7FJEW een erg prettig scherm om mee te werken én gamen.

Lees de volledige review.

BenQ EW3270ZL

BenQ EW3270ZL

Prijs: 500 euro

De BenQ EW3270ZL valt op door zijn combinatie van 32 inch met een resolutie van 2560 x 1440 pixels, dat zie je niet veel. De belangrijkste voordelen van het scherm zijn het hoge contrast en de goede zwartwaardes. Daarnaast is de standaard goede kleurenreproductie ook doorslaggevend. Het is geen scherm voor de fanatieke gamer of professionele fotobewerking, maar wel een erg goede allrounder. De vraagprijs van 500 euro is best fors, maar niet onredelijk voor een scherm met deze specificaties en kwaliteit.

Lees de volledige review.