NAS
Niet genoeg opslag op je computer, maar – vanwege privacyoverwegingen – geen zin om je bestanden in de cloud te hangen? Dan biedt een nas (Network Attached Storage) uitkomst. Met zo’n netwerkschijf deel je eenvoudig bestanden met het hele gezin.

Strikt genomen is een nas ‘aan het netwerk verbonden opslag’. Mogelijk beschikt je router over een usb-poort waarmee je een harde schijf aan het netwerk knoopt. Ook een Raspberry Pi is te gebruiken als goedkope nas. Toch worden meestal de speciale nas-apparaten bedoeld als we het over Network Attached Storage hebben. Dat zijn in feite computers, bijna altijd met een Linux-installatie, die speciaal ontwikkeld zijn als netwerkopslag. Onze Pi-oplossing is weliswaar leuk bedacht, en technisch gezien is het inderdaad een nas, maar met een usb-schijf via usb 2.0, en bijbehorende snelheid van 480 Mbit/s, zal je geen top schrijf- en leessnelheden halen. Hetzelfde geldt uiteraard voor je router, tenzij die voorzien is van een nieuwere usb-versie.

Nas-apparaten

Zoals gezegd bedoelen we met ‘nas’ veelal de computers die speciaal ontwikkeld zijn voor netwerkopslag. Eerder zetten we al de beste nas’en voor minder dan 200 euro voor je op een rijtje. Het is goed om te weten dat een hedendaagse nas veel meer is dan alleen een bestandsserver. Er zijn bijvoorbeeld allerlei apps te installeren. Zo kan je nas bijvoorbeeld een web- of mediaserver draaien. Of je kunt je nas gebruiken als back-upserver.

Al die extra functionaliteit is natuurlijk hartstikke leuk en misschien wel heel erg handig, maar misschien heb je helemaal geen behoefte aan een webserver, terwijl je wel om andere functionaliteit zit te springen. Hou dus rekening met de mogelijkheden en jouw wensen wanneer je een nas gaat aanschaffen.

Schijven

Afhankelijk van de nas die je gekocht hebt kun je één of meerdere – meestal twee of vier – schijven aansluiten. Er zijn allerlei speciale nas-schijven te koop die bijvoorbeeld stiller of energiezuiniger zijn dan reguliere schijven. Uiteraard kun je ook gewoon ‘normale’ schijven in je nas plaatsen.

Bij de aankoopkeuze van je nas houd je rekening met het aantal harde schijven je dat je wil plaatsen en hoeveel capaciteit die schijven moeten opleveren. Je kunt natuurlijk besparen op je nas-apparaat door er eentje te kopen met ruimte voor maar één harde schijf. Je bespaart dan weliswaar op je nas, maar als je toch dezelfde opslagcapaciteit wilt, zou je weleens van een koude kermis thuis kunnen komen. Een schijf met 8 TB aan opslag is namelijk duurder dan twee schijven van 4 TB, terwijl de laatste in RAID 0 hetzelfde aan opslag opleveren.

Raid

RAID wordt gebruikt om diverse fysieke schijven als één schijf benaderbaar te maken. Zo wordt RAID 0 gebruikt om diverse schijven als één volume te koppelen. Op deze manier worden bijvoorbeeld twee schijven van 4 TB zichtbaar als één volume van 8 TB.

Verder kun je RAID ook gebruiken voor het maken van back-ups. Wanneer je twee schijven van 1 TB in RAID 1 koppelt, levert dat één schijf van 1 TB op. Gegevens worden naar beide schijven geschreven en je hebt dus een exacte kopie als een van de schijven het begeeft. Inmiddels is de techniek al gevorderd tot RAID 5, een veel veiligere én supersnelle oplossing voor het maken van back-ups op je NAS.