Online security - Altijd veilig op internet

Het internet is vooral leuk, leerzaam en interessant, maar ergens ook een beetje gevaarlijk. Online veiligheid is dus geen overbodige luxe. Houd je apparaten en software up-to-date, zorg voor een goede virusscanner en denk altijd goed na voor je ergens op klikt. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om veilig digitaal te leven. Op deze pagina vind je de beste tips voor je online security.

Antivirus

Windows en andere besturingssystemen worden steeds veiliger, maar hackers worden ook steeds slimmer. Veel vaker dan vroeger hoor je over malware, ransomware en andere ongure termen. Er zijn veel dingen die je kunt doen om de kans dat jouw pc besmet raakt zo klein mogelijk te houden, maar het belangrijkste is toch wel het installeren van een goed antivirusprogramma.

En dat hoeft helemaal niet zo veel te kosten. Sterker nog: gratis antivirustools werken vaak (bijna) net zo goed als de bekende betaalde software. Maar voor een paar tientjes per jaar kun je ook gebruikmaken van de echte toppers in het veld, vaak op meerdere pc's tegelijk en soms zelfs op je smartphone. In dit artikel zoeken we uit welke virusscanner het beste presteert.

Ransomware

Een van de meest hardnekkige vormen van malware is ransomware. Die software kaapt je pc en versleutelt je bestanden, en geeft die pas weer vrij als je een bepaald bedrag aan losgeld hebt betaald - althans, dat moet je hopen. Bij ransomware geldt nog veel meer dan bij andere soorten malware: voorkomen is ontelbaar veel keer beter dan genezen.

Dat begint bij een goede antivirustool, maar ook daaromheen kun je veel doen om te zorgen dat je niet ten prooi valt aan gijzelnemers. Dat begint al bij goed opletten: open nooit zomaar bestanden of mailtjes waarvan je niet weet waar ze vandaan komen of wat erin zit, let altijd goed op vinkjes binnen installatieprogramma's die additionele software mee-installeren en maak regelmatig je pc schoon met behulp van een antimalwareprogramma. Toch besmet? Je kunt betalen, maar dat hoeft niet als je zorgt dat je een goede back-up hebt gemaakt. Die kun je dan zonder problemen weer terugzetten.

Ransomware is misschien wel de hardnekkigste vorm van malware.

VPN

Werk je wel eens onderweg, in de trein of in een koffietentje? En gebruik je dan openbare wifi? Dan is een VPN echt een must. VPN staat voor virtual private network, een soort extra netwerkje dat het internetverkeer omleidt zodat je onherkenbaar, en dus bijna onhackbaar bent. Zonder een VPN kunnen kwaadwillen via hetzelfde wifi-netwerk je pc of smartphone binnendringen.

Tegenwoordig is het sowieso aan te raden altijd een VPN te gebruiken, zelfs thuis. Met alle Internet of Things-apparaten die allemaal verbinding maken met het netwerk maar beduidend minder beveiligd zijn, zit een ongeluk in een klein hoekje. Slimme thermostaten, lampen, deurbellen, de verhalen over gehackte apparatuur zijn aan de orde van de dag.

Thuisnetwerk

Dat brengt ons meteen bij het volgende punt: je thuisnetwerk beveiligen. Problemen zijn veel makkelijker aan te pakken op de plek waar ze beginnen, en in dit geval is dat het moment dat ze je thuisnetwerk binnenkomen. Als je je router goed beveiligt, hoef je je veel minder zorgen te maken dat ook andere apparaten binnen je netwerk besmet raken. Steeds meer routerfabrikanten komen met software die de router zelf dichttimmert.

De F-Secure Sense was de eerste beveiligde router die ook in Nederland te koop was.

Internet of Things

Vroeger was je pc slim, en je telefoon, en misschien je horloge. Tegenwoordig zijn er veel meer apparaten in huis die gebruik maken van het internet. Denk aan je speaker of home cinema system, je thermostaat, verlichting, of misschien zelfs je koelkast. Al die apparaten zijn superhandig, maar omdat ze met internet verbonden zijn, zijn ze ook kwetsbaar. Het is in het recente verleden al gebeurt dat talloze slimme apparaten in een botnet gebruikt werden om zo DDoS-aanvallen uit te voeren.

Jezelf hiertegen beschermen is lastig. Vaak lopen slimme apparaten wat achter met beveiligingsupdates of draaien ze op verouderde hardware. Zorg dus dat je goed op de hoogte bent van wat er in je speaker zit. Je kunt overwegen om een router met ingebouwde antivirussoftware aan te schaffen, zoals we hierboven al vertelden. Dat is zeker een begin, maar houd altijd zelf een oogje in het zijn, helemaal bij goedkope producten die je van buitenlandse webshops hebt gekocht.

Gezond verstand

Maar net zoals bij meer zaken, valt of staat alles bij hoe je het gebruikt. Je kunt nog zo veel antivirustools op je pc hebben staan, als je klakkeloos programma's en bestanden downloadt loop je altijd risico. Denk na bij waar je op klikt, vraag je af waarom een programma bepaalde rechten nodig heeft, en of je zonder zou kunnen. Heb je geen zin om een back-up te maken? Het is ook een vervelend klusje, maar je zult jezelf voor het hoofd slaan als je volgende week het slachtoffer wordt van een ransomware-aanval en al je foto's en documenten kwijtraakt.

Er kan altijd iets gebeuren, maar als je deze tips opvolgt, ben je in elk geval zo goed mogelijk beschermd. En mocht het toch gebeuren dat je pc besmet raakt, dan kun je altijd nog je back-up terugzetten.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord