Veiligheid is altijd een heet hangijzer, en dat wordt alleen maar meer het geval. Ook digitaal wil je jezelf zo goed mogelijk kunnen weren tegen gevaar van buitenaf, of van binnenuit. Hier vind je daarom een lijst met tips om je pc, smartphone en alles wat daarbij hoort te beveiligen.

Download de gratis minigids Stop Digikapers!

Weet precies welke informatie je eigenlijk deelt met bepaalde software en diensten en wat kun je ertegen doen. In de minigids stop digikapers vertellen we je alles.

Hoe veilig ben jij? Doe onze quiz en ontdek het!

We denken vaak dat we wel veilig zijn. Maar is dat wel zo? Gelukkig kun je dat bij ons testen! In deze Grote BeveiligingsquizHoe veilig ben jij?" stellen we je tien vragen over jouw online beveiliging. Aan het einde van de quiz krijg je van ons te zien hoe veilig jij online bent. Bovendien kun je dan onze handige gratis online beveiligingsgids downloaden. Er is namelijk altijd nog genoeg te leren!

Beveiligingsproblemen zijn er in allerlei soorten en maten. Soms beperken ze zich tot het uithalen van een grap, maar nu en dan wordt er voor tonnen losgeld betaald of voor nog veel meer geld schade geleden. En ook jij kan gehackt worden. In dit artikel vind je een verzameling van de beste tips die we in de afgelopen tijd hebben verzameld.

Lees ook: De top 5 grootste securityproblemen voor de mensheid.

Ransomware

Een van de bekendste en meest hardnekkige vormen van malware is ransomware (Lees ook: Bitdefender 2018 geeft ransomware geen kans of lees hier wat de vernieuwingen zijn voor de Bitdefender 2018 pakketten). De term laat zich het beste vertalen in 'gijzelsoftware': de inhoud van je pc wordt letterlijk gegijzeld en je krijgt het niet meer terug tot je de hackers een geldbedrag betaalt. Lees ook: Toenemende ransomware-dreiging voor pc's en smartphones.

Overheden, ook de Nederlandse, proberen hard op te treden tegen hackers die ransomware maken en verspreiden. Voor je zelf de dupe wordt, is het belangrijk goed te weten wat ransomware is. Als het toch zo ver komt, wil je natuurlijk ook weten hoe je ervan af komt. Dat vind je allemaal in het artikel Wat is ransomware, en wat kun je ertegen doen?

Op 12 mei sloeg een grote ransomware-infectie toe genaamd "WannaCry" en maakte in een korte tijd wereldwijd veel slachtoffers. Wij zetten de feiten van deze aanval op een rij!

Onderweg

Je thuis-pc beveiligen is één ding, onderweg ben je nóg kwetsbaarder. Met de juiste tools is het een fluitje van een cent om je gegevens te stelen. Dat wil je natuurlijk niet laten gebeuren. Door bijvoorbeeld je eigen router mee te nemen op reis, schiet je al een heel eind op. VPN is een andere goede optie voor veiligheid onderweg (en thuis). Er zijn talloze goede VPN-diensten te vinden die je daarbij kunnen helpen. En in dit artikel leggen we je uit hoe je de beste dienst voor jouw wensen vindt.

Een van de ergste dingen die je op vakantie kunnen gebeuren is misschien wel het kwijtraken van je smartphone. Wil je weten wat je dan moet doen? Lees dan het artikel 5 manieren om je verloren of gestolen telefoon terug te vinden. Weten hoe je je smartphone of tablet ook op vakantie goed beveiligd? Dit zijn de zaken waarop je moet letten.

Hackers

Leuk en aardig allemaal, maar hackers zijn ook gewoon mensen. Waarom hacken zij? Daar zijn verschillende redenen voor. Soms gaat het ze puur om het geld, soms doen ze het alleen maar voor de lol. Maar het heeft vaak wel een diepere laag.

Dat neemt niet weg dat het allemaal illegale praktijken zijn die veel schade kunnen berokkenen, maar ook als je nog nooit met zulke praktijken te maken hebt gehad, is het handig om te weten wat erachter kan zitten. Lees daarom meer over de drijfveren van hackers in ons artikel Waarom hacken hackers?

Beveiligingspakketen

Natuurlijk bescherm je je pc met een virusscanner. Toch kan de beste antivirus wel eens iets over het hoofd zien. Wij geven je 5 beveiligingstips voor naast je virusscanner!

Als je bovenstaande tips allemaal hebt doorgenomen, ben je in elk geval een stuk beter voorbereid op mogelijke gevaren. Maar de deur helemaal dichtdoen kun je natuurlijk nooit. Daarom is een uitgebreid beveiligingspakket zeker geen overbodige luxe. Lees een uitgebreide test op onze website: 13 Internet Security-suites getest.

Een van de pakketten die het best uit de test kwamen, was Bitdefenders Total Security Multi Device-pakket. De vorige versie van dat pakket werd lovend ontvangen door onze lezers.

Veiligheid & Privacy

Beveiliging

Microsoft adviseerde gebruikers onlangs dat het beter is om alvast over te stappen op Windows 10. Is Windows 7 dan nog wel veilig genoeg om te gebruiken? Lees het hier


Nu Windows zelf steeds meer over beveiligingsmaatregelen beschikt, is het een overweging om naar een goedkopere aanvullende beveiligingsoplossing over te stappen en die heeft de redactie getest!Malware

ransomware

Wanneer je pc besmet is geraakt met malware merk je hier meestal weinig tot niks van. Wat dat betreft is er veel veranderd sinds de jaren dat virussen je hele systeem overhoopgooide. Maar waarom merken we tegenwoordig zo weinig meer, terwijl cybercrime groter is dan ooit? Lees hier meer