Reistips: Welke gadgets kan je echt niet thuislaten?

© PXimport

Reistips: Welke gadgets kan je echt niet thuislaten?

Geplaatst: 9 december 2013 - 11:25

Aangepast: 24 november 2022 - 10:30

Redactie Computer!Totaal

Of je nu constant op reis bent of alleen voor vakanties, je weet vast wat een beproeving het kan zijn om ervoor te zorgen dat je alle gadgets en accessoires bij je hebt. Misschien wil je een volledige lading hardware bij je hebben, of misschien wil je juist zo min mogelijk meeslepen?

Ik herinner me dat ik me op een bepaalde reis aan het voorbereiden was door alle apparaten die ik dacht mee te willen nemen op een tafel uit te spreiden. Vervolgens voegde ik alle accessoires toe die bij deze gadgets hoorden: opladers, kabels, opslagapparatuur, enzovoorts. Ik was verrast door de gigantische stapel die dit opleverde. Dus ik begon te snoeien, zodat ik alleen de gadgets die ik echt nodig had hoefde mee te nemen. Het is een ritueel dat ik nog steeds doorloop voordat ik op reis ga. Hieronder leg ik uit hoe ik het doe.

Het kaf van het koren scheiden

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: Heb ik deze gadgets echt allemaal nodig? Als je met de auto gaat is het niet echt een probleem om van alles mee te nemen, dus dan hoef je jezelf niet te beperken. Maar als je met het vliegtuig of met de trein reist, moet je prioriteiten stellen.

 

© PXimport

Je moet voorzichtig zijn, omdat elke gadget (a) ruimte inneemt in je koffer, en (b) meeweegt wanneer je je een weg door de terminals en gangpaden baant.

Gewicht is vooral een belangrijke factor als je met het vliegtuig gaat: Tenzij je het niet erg vindt om je apparaten in de ingecheckte bagage te stoppen, moet je ze in je handbagage meezeulen op de lange route van je huis tot de gate en ze in hoge bagagevakken stoppen en ze er ook weer uithalen.

 

© PXimport

Dan moet je beslissingen gaan nemen. Zoals bijvoorbeeld:

1. Heb je echt een laptop nodig, of is een tablet goed genoeg? Of misschien een tablet met een Bluetooth toetsenbord? Als een tablet volstaat. Moet het dan een volledig formaat tablet zijn, of is een iPad mini voldoende?

2. Moet je een camera meenemen, of is de camera van je telefoon prima? Als je besluit om een toegewijde camera mee te nemen, is je oude point-and-shoot camera voldoende, of heb je echt die DSLR nodig? En kun je uitkomen met slechts één zoomlens in plaats van een tas vol?

3. Als je e-books wilt lezen, is je smartphone of tablet goed genoeg, of heb je je Kindle nodig?

4. Hoe zit het met een gameconsole of andere tech speeltjes?

Uiteraard gaan deze vragen ervan uit dat je een keuze hebt tussen, zeg, een laptop en een tablet. Als je alleen een tablet hebt en je moet er een bij je hebben, dan zul je het ding mee moeten slepen.

Opladen

Wanneer je beslist welke gadgets je mee wilt nemen, vergeet dan niet de accessoires mee te rekenen - kabels, opladers, et cetera.

Een manier om minder gewicht mee te hoeven slepen, is te kijken of je bepaalde kabels en opladers voor meerdere doeleinden kunt gebruiken. Als je bijvoorbeeld een iPhone en een iPad meeneemt, dan kun je voor beide apparaten dezelfde kabel en oplader gebruiken. (Als een van je iOS apparaten gebruik maakt van de oude 30-pin dock connector en de andere gebruikt de nieuwere Lightning poort, dan kun je voor 29 dollar een Lightning naar 30-pin adapter aanschaffen waarmee je beide apparaten met één kabel kunt opladen.

Als je een laptop meeneemt, dan zou je in principe alle opladers thuis kunnen laten, mits de laptop USB-poorten heeft die voor opladen geschikt zijn (tenminste voor apparaten die via een USB-kabel kunnen worden opgeladen).

Ik zorg altijd dat ik een USB-oplader voor de sigarettenaansteker in de auto heb. Ik kan dan wanneer ik een app als Google Maps of Waze gebruik op mijn bestemming aankomen zonder dat mijn iPhone uitvalt, en ik kan bovendien andere USB-oplaadbare apparaten opladen.

 

© PXimport

Een draagbare batterij kan ook een redder in nood zijn. Ik heb een Anker 8400 mAh met twee USB-poorten. Het is handig gebleken op de trein en in het vliegtuig om verschillende apparaten mee op te laden, en het is compact en redelijk licht. Het kan ook daadwerkelijke opladers voor verschillende apparaten vervangen; elke gadget die via een USB-kabel stroom krijgt kan met deze draagbare batterij worden opgeladen. Zorg gewoon dat hij volledig is opgeladen voordat je vertrekt. Er zijn ook hoesjes die ingebouwde batterijen hebben voor extra stroomvoorziening. Je zou ook zonne-energie kunnen overwegen; op die manier kun je overal energie krijgen.

Als je naar het buitenland gaat, controleer dan wat voor soort adapters je nodig zult hebben voor stekkers in het land waar je naartoe gaat, en zorg dat je er een aantal aanschaft voordat je vertrekt. Apple en een heleboel andere fabrikanten verkopen kits met allerlei adapters die je overal ter wereld kunt gebruiken.

In de zak

Zodra je de gadgets en accessoires die je mee gaat nemen geselecteerd hebt, moet je uitzoeken hoe je ze gaat inpakken.

Het inpakken van elektronische gadgets is een kunst op zich. Als je gaat vliegen is het een goed idee om een zogenoemde 'checkpoint vriendelijke' laptoptas mee te nemen. Hiermee is het eenvoudiger om door de TSA-controles te gaan. Voor andere soorten reizen raad ik aan om al je technologie in één tas te stoppen; dit is de tas die je onderweg altijd in de buurt hebt. Het is ook eenvoudiger om alles te organiseren - en terug te vinden - in één enkele tas dan alles over verschillende bagagestukken te verspreiden. Wanneer je naar dat ene kleine kabeltje op zoek bent wil je niet al je koffers moeten doorzoeken.

Ik vind het handig om een gadget checklist te maken. Dit is de mijne:

- MacBook Pro (met oplader/oplaadkabel)

- Draagbare harde schijf (met USB-kabel)

- iPhone

- iPad (met oplader/oplaadkabel, Lightning kabel)

- Kindle (met oplaadkabel)

- Bluetooth hoofdtelefoon (met oplaadkabel)

- Gewone hoofdtelefoon

- Camera (met oplaadkabel)

- SD-kaart naar iPad adapter

- Netadapters

- Draagbare batterij

- USB naar mini USB kabel(s)

- USB-hub

- USB verlengkabel(s)

- Ethernetkabel

- Minijack naar minijack audiokabel

- MiFi (met oplader)

 

© PXimport

Natuurlijk neem ik niet alles in dat lijstje op elke reis mee. Maar ik controleer het even voordat ik wegga, zodat ik alles wat ik nodig heb bij me heb. Ik probeer alles wat niet essentieel is achter te laten, maar ik wil wel alle benodigde kabels en opladers bij me hebben. Op die manier heb ik altijd de technologie bij de hand die ik nodig heb en alles wat ervoor zorgt dat de boel blijft werken

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite TechHive.com, geschreven door Kirk McElhearn (@mcelhearn). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000