© PXimport

Test: powerline-adapters

Geplaatst: 19 mei 2011 - 11:24

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Jeroen Boer

U hebt al eerder kunnen lezen over powerline. Dankzij deze techniek verandert u uw elektriciteitsnetwerk in een internetnetwerk. Zo hoeft u geen draden te trekken en kunt u bijvoorbeeld toch internetten op zolder. Wat is er gebeurd sinds onze laatste powerlinetest in 2009?

Dit artikel bestaat uit tien pagina's:

Pagina 1: Inleiding;

Pagina 2: D-Link Powerline AV 500 Starter Kit (DHP-501AV);

Pagina 3: NETGEAR powerline AV+ 500 Adapter Kit (XAVB5501);

Pagina 4: NETGEAR Internet Adapter for Home Theatre (XAVB5004);

Pagina 5: MSI ePower 1000HD;

Pagina 6: Sweex 3 Port Powerline 200 Adapter (LC206);

Pagina 7: WD Livewire Powerline AV Network Kit;

Pagina 8: Devolo dLAN 200 AV Wireless N Powerline Starter Kit;

Pagina 9: D-Link Powerline AV Wireless N Extender (DHP-W306AV);

Pagina 10: Conclusie.

Na de laatste keer dat we powerline-adapters hebben getest, is er lange tijd vrijwel niets veranderd in powerlineland. De HomePlug AV-standaard die een bandbreedte van 200 Mbit/s belooft (in de praktijk kwamen wij op 64 Mbit/s oftewel 8 MB/s) is nog steeds de dominante standaard en het concurrerende UPA is van de markt verdwenen. De gebruikte chipset in de HomePlug AV-oplossingen is de INT6400 van Atheros. Gelukkig zijn er wel wat ontwikkelingen, want een aantal fabrikanten zijn met powerline-oplossingen gekomen die snelheden van 500 Mbit/s of zelfs 1 Gbit/s beloven. In de test van oktober 2009 hadden we al een conceptversie van Belkins gigabitoplossing en bleek dat de snelheid in de praktijk op bijna 15 MB/s lag oftewel bijna 120 Mbit/s, bij lange na dus geen gigabit. Belkin was voor deze nieuwe test helaas niet in staat om wederom zijn gigabitoplossing te sturen, maar we hebben in totaal vier snelle setjes van NETGEAR, MSI en D-Link. NETGEAR en D-Link geven als snelheid van hun sets beide 500 Mbit/s op en maken dan ook gebruik van dezelfde Atheros AR7400-chipset, een doorontwikkeling van de INT6400-chipset die compatibel is met de HomePlug AV-standaard. MSI specificeert voor zijn setje een duizelingwekkende snelheid van 1000 Mbit/s en gebruikt als chipset de Gigle GGL541, die eveneens compatibel is met de HomePlug AV-standaard.

Naast deze ganbare setjes bekijken we een aantal 'bijzondere' HomePlug AV-sets die wat extra's bieden ten opzichte van normale sets bestaande uit twee adapters. Zo zien we ingebouwde switches en draadloze toegangspunten in de powerline-adapter. Al deze bijzondere producten voldoen aan de HomePlug AV-standaard die theoretisch maximaal 200 Mbit/s biedt. Normale HomePlug AV-setjes hebben we deze keer niet meegenomen in de test, als u op zoek bent naar een dergelijke set zouden wij vooral op prijs letten, aangezien de prestaties in de praktijk erg dicht bij elkaar liggen. In deze test spreken we van megabytes en megabits. 1 megabyte staat gelijk aan 8 megabit. Een snelheid van 500 Mbit/s staat dus gelijk aan 62,5 MB/s (MByte/s). Wij spreken liever van megabytes omdat dit meer tot de verbeelding spreekt.

Testprocedure

Om de resultaten van de test te kunnen vergelijken met testresultaten uit het verleden hebben we als snelheidstest wederom gebruikgemaakt van de netwerkbenchmark-plug-in van het programma AIDA32. Ook deze keer zijn de snelheden getest onder optimale en minder optimale omstandigheden, op verschillende stroomgroepen. Helaas kunnen we de exacte testomstandigheden van 2009 niet meer reproduceren, vandaar dat we een setje uit 2009 nogmaals ter referentie hebben getest in de nieuwe omstandigheden. Ten opzichte van 2009 zijn de resultaten van dit setje in de optimale omstandigheid nu sneller en in de minder optimale omstandigheid nu langzamer. Zoals altijd bij powerline-adapters zijn de testresultaten dan ook indicatief en bedoeld om de adapters in deze test met elkaar onder dezelfde omstandigheden te vergelijken. Bij u thuis kunnen de snelheden significant lager of hoger zijn, omdat ze afhankelijk zijn van de configuratie van uw elektriciteitsnetwerk in uw huis en eventueel storende apparatuur als bijvoorbeeld een magnetron of koelkast. Daarnaast kan het zo zijn dat u bij een hoge snelheid toch snelheidsdipjes ervaart, wat vooral bij het streamen van video vervelend is. Helaas geldt dat u enkel met proberen weet hoe powerline in uw huis presteert.

1. D-Link Powerline AV 500 Starter Kit (DHP-501AV)

De D-Link Powerline AV 500 Starter Kit is een powerlinesetje zoals we dat kennen: twee dezelfde adapters met ieder één netwerkaansluiting. De gebruikte chipset is de Atheros AR7400 die zwaar overdreven snelheden tot 500 Mbit/s belooft. We komen in de optimale testconditie op 12,79 MB/s en in de minder optimale testconditie op 5,52 MB/s. Beide sneller dan wat de normale HomePlug AV-setjes bieden in deze test, al is het niet zo'n groot verschil als wat u op basis van de beloftes mag verwachten. Met de software die D-Link meelevert kunt u alleen de adapternaam en het wachtwoord van de beveiliging wijzigen, het is niet mogelijk om zelf opties voor Quality of Service in te stellen. D-Link en NETGEAR maken gebruik van dezelfde Atheros-chipset en zijn dan ook in staat om met elkaar op de hogere snelheid te communiceren.

© PXimport

© PXimport

In de D-Link-software kunnen we de naam van de powerline-adapter en het beveiligingswachtwoord aanpassen.

D-Link Powerline AV 500 Starter Kit (DHP-501AV)

Straatprijs € 125,-

Garantie 2 jaar

Oordeel 7/10

Pluspunten

Snelheden in mindere condities

Net uiterlijk

Minpunten

Software niet uitgebreid

2. NETGEAR powerline AV+ 500 Adapter Kit (XAVB5501)

Ook NETGEAR gebruikt de snellere chipset van Atheros. Qua prestaties is deze set van NETGEAR echter een stukje beter en presteert hij samen met het andere NETGEAR-setje het beste onder alle testcondities. Handig is dat beide adapters in dit setje een contactdoos hebben ingebouwd, zodat u geen contactdoos verliest bij het gebruik van deze AV+ 500. De software die NETGEAR meelevert om de beveiliging en andere opties van de adapters in te stellen is netjes. Het instellen van de beveiligingssleutel wijst zich vanzelf. Grappig is dat via de software de lichtjes op de adapter zijn uit te schakelen, handig als u de adapters in bijvoorbeeld een slaapkamer gebruikt. Verder kunt u via de software de instellingen voor Quality of Service zelf bepalen om bepaald verkeer prioriteit over de verbinding te geven.

© PXimport

© PXimport

De software van NETGEAR is het uitgebreidst, u kunt zelfs de lampjes van de adapters uitschakelen.

NETGEAR powerline AV+ 500 Adapter Kit (XAVB5501)

Straatprijs € 135,-

Garantie 2 jaar

Oordeel 8/10

Pluspunten

Ingebouwde contactdoos

Snelheid

Goede software

Minpunten

Geen

3. NETGEAR Internet Adapter for Home Theatre (XAVB5004)

Het gebruik van het getal 500 in de naam verraadt dat we ook bij dit setje met een Atheros-chipset te maken hebben. Net als de Powerline AV+ 500 Adapter Kit laat ook deze set van NETGEAR prima powerlinesnelheden zien. Als extraatje ten opzichte van de andere NETGEAR-set heeft één van de adapters een ingebouwde switch. De ingebouwde contactdozen moet deze set dan weer missen, maar wij vinden een switch in de praktijk bruikbaarder. Net als bij de andere NETGEAR-set is ook bij dit setje de powerlinesoftware erg duidelijk en kunnen we op de adapters de lampjes uitschakelen, iets dat we bij andere merken niet gezien hebben. In alle testcondities is deze set van NETGEAR (samen met de andere NETGEAR-set) het snelste powerlinesetje en we vinden dit dan ook het beste product.

© PXimport

NETGEAR Internet Adapter for Home Theatre (XAVB5004)

Straatprijs € 132,-

Garantie 2 jaar

Oordeel 8/10

Pluspunten

Ingebouwde switch

Goede software

Snelheid

Minpunten

Geen

4. MSI ePower 1000HD

MSI claimt een snelheid van maar liefst 1000 Mbit/s. Het verschil in geclaimde snelheid is verklaarbaar door het feit dat MSI gebruikmaakt van de Gigle GGL541-chipset. In de praktijk zien we snelheden die gemiddeld zelfs lager zijn dan de op Atheros-gebaseerde oplossingen van NETGEAR en D-Link. De optimale snelheid is met 14,75 MB/s netjes, maar in onder minder optimale omstandigheden verraadt de Gigle-chipset zijn zwakte. De snelheid daalt tot 4,1 MB/s, waar de drie op Atheros gebaseerde setjes gemiddeld 5,67 MB/s halen. Het grootste voordeel lijkt de lagere prijs te zijn. De MSI ePower 1000HD communiceert met de snelle adapters van NETGEAR en D-Link op de normale HomePlug AV-snelheid van rond de 7,5 MB/s. De software laat zien welke adapters er in het netwerk zijn opgenomen en u kunt het wachtwoord voor de beveiliging wijzigen. Andere opties zoals Quality of Service om bepaald verkeer prioriteit te geven zijn er niet. Opvallend is de lage prijs vergeleken met de andere snelle setjes, al denken we dat de Atheros-chipset populairder wordt en een slimmere keus is met het oog op de toekomst.

© PXimport

© PXimport

De software van MSI laat een snelheid van 850 Mbit/s zien, maar haalt dit in de praktijk niet.

MSI ePower 1000HD

Straatprijs € 80,-

Garantie 2 jaar

Oordeel 6/10

Pluspunten

Snel in optimale conditie

Prijs

Minpunten

Langzamer in minder optimale condities

Software op mini-cd

5. Sweex 3 Port Powerline 200 Adapter (LC206)

De Sweex 3 Port Powerline 200 Adapter is een HomePlug AV-adapter met een ingebouwde switch met 3 poorten. Handig, al moet u natuurlijk wel beseffen dat de powerline-link met meerdere apparaten gedeeld moet worden (iets dat ook voor de andere switches in deze test geldt). Qua powerlinesnelheden scoort deze adapter zoals verwacht. Een nadeel kan zijn dat hij nogal fors is en mogelijk andere stopcontacten blokkeert. We hebben de LC206 getest in combinatie met een LC203, de normale HomePlug AV-adapter met één netwerkpoort van Sweex die we eerder een Redactie TIP-label gaven. De software van Sweex laat veel informatie zien, maar blijkt uiteindelijk alleen de naam van een adapter en het wachtwoord van de beveiliging te kunnen wijzigen. Het is onmogelijk om de instellingen voor Quality of Service te wijzigen.

© PXimport

© PXimport

De software van Sweex en WD is vrijwel hetzelfde.

Sweex 3 Port Powerline 200 Adapter (LC206)

Straatprijs € 70,-

Garantie 12 jaar na registratie

Oordeel 7/10

Pluspunten

Ingebouwde switch

Lange garantie

Minpunten

Forse adapter

6. WD Livewire Powerline AV Network Kit

Western Digital heeft zijn Livewire Powerline AV Network Kit voorzien van twee identieke powerline-adapters met ingebouwde switch met vier poorten. De forse kastjes komen met een los snoer, zodat andere stopcontacten niet geblokkeerd worden. Verder valt een aan/uit-schakelaar op. Qua powerlinesnelheden scoort dit setje ongeveer gelijk met de adapter van Sweex en is er dus weinig mis mee. De software van WD is vrijwel dezelfde als die van Sweex. We krijgen dus veel informatie, maar kunnen uiteindelijk enkel het beveiligingswachtwoord wijzigen.

© PXimport

© PXimport

De software van Sweex en WD is vrijwel hetzelfde.

WD Livewire Powerline AV Network Kit

Straatprijs € 95,-

Garantie 2 jaar

Oordeel 7/10

Pluspunten

Beide adapters met switch

Verbonden met snoer

Aan/uit-schakelaar

Minpunten

Geen

7. Devolo dLAN 200 AV Wireless N Powerline Starter Kit

Dit setje van Devolo bestaat uit een forse adapter met 3 ethernetpoorten en een ingebouwd 802.11b/g/n-toegangspunt, in combinatie met een simpele normale powerline-adapter. De software die Devolo meelevert met dit setje heet Devolo Cockpit en oogt indrukwekkend. Qua powerline blijken we alleen de adapternaam en het beveiligingswachtwoord aan te kunnen passen. Wel kunnen we direct naar de webinterface van het draadloze toegangspunt. Het toegangspunt kan zowel via één van de poortjes van de ingebouwde switch, als via het poortje op de andere adapter aan uw router verbonden worden, voor draadloos internet. De opties voor het configureren van het draadloze toegangspunt beperken zich tot de WPA/WPA2-beveligingssleutel, MAC-filtering, het kanaal en de SSID. Niet erg uitgebreid, maar voldoende voor een extra toegangspunt, en in combinatie met de normale adapter een interessant startersetje.

© PXimport

© PXimport

De powerline­software en de webinterface van Devolo passen mooi bij elkaar.

Devolo dLAN 200 AV Wireless N Powerline Starter Kit

Straatprijs € 134,-

Garantie 3 jaar

Oordeel 8/10

Pluspunten

Wifi-schakelaar

Eenvoudige installatie

Ingebouwde switch

Minpunten

Opties webinterface niet erg uitgebreid

Antennes ingebouwd

8. D-Link Powerline AV Wireless N Extender (DHP-W306AV)

De DHP-W306AV is een powerline-adapter met ingebouwd 802.11b/g/n-toegangspunt. D-Link vertrouwt bij de installatieprocedure hier op de drukknopjes en levert geen software mee om de beveiliging van het powerlinegedeelte te wijzigen. In de webinterface zien we uitgebreide instellingen voor het draadloze netwerk, waarbij we veel meer kunnen instellen dan bij het toegangspunt van Devolo mogelijk is. De functionaliteit van de powerlinesoftware die we bij andere adapters tegenkomen blijkt gelukkig ingebouwd in de webinterface. Wij zouden de installatiesoftware op de cd dan ook laten voor wat het is en direct met de webinterface aan de slag gaan. Ook bij dit toegangspunt kan de router met internet zowel op de eigen netwerkpoort van de DHP-W306AV, als op een andere powerline-adapter worden aangesloten. Deze wordt dan draadloos gedeeld. Het enige dat tegenvalt, is de powerlinesnelheid ten opzichte van de andere geteste setjes.

© PXimport

© PXimport

In de webinterface van D-Link kunnen we veel instellen.

D-Link Powerline AV Wireless N Extender (DHP-W306AV)

Straatprijs € 111,-

Garantie 2 jaar

Oordeel 7/10

Pluspunten

Veel opties in webinterface

Externe antennes

Aan/uit-schakelaar

Minpunten

Installatiesoftware onduidelijk en niet uitgebreid

Slechts één netwerkpoort

Powerline langzaamste in test

Conclusie

Net zoals bij de normale HomePlug AV-setjes leveren ook de snellere oplossingen niet de snelheden die ze beloven. Voor wie echt snel en stabiel internet wil, is er nog steeds maar één oplossing: netwerkkabels trekken vanaf een gigabitrouter naar alle pc's die u op uw netwerk wilt aansluiten. Powerline is in onze ogen vooral een oplossing om internet door te geven aan een pc die op een moeilijk bereikbaar plekje in huis staat, en voor dat doel voldoen ook de HomePlug AV-setjes prima. De snellere powerlinesetjes behalen hun snelheden alleen maar in optimale omstandigheden, in minder optimale omstandigheden scoren zijn ze maar iets sneller of zelfs even snel als de normale HomePlug AV-setjes. Wilt u ondanks deze beperkingen toch een snel setje, dan kunt u in onze ogen het beste gaan voor een setje van NETGEAR. De snelheden zijn prima en de software is netjes. De NETGEAR Internet Adapter for Home Theatre (XAVB5004) heeft onze voorkeur door de ingebouwde switch en we geven deze dan ook het label Best Getest. We kunnen voorzichtig concluderen dat ook bij de snellere Atheros-oplossingen, het voor de snelheid eigenlijk weinig uitmaakt welk merk u koopt. Al kunnen we dat pas met zekerheid zeggen als we meer setjes getest hebben. De Gigle-chipset die in de set van MSI gebruikt wordt lijkt langzamer te zijn, maar we hopen in een vervolgtest meer van dergelijke setjes te testen. Bij de bijzondere HomePlug AV-producten delen we geen keurmerken uit, deze producten verschillen te veel van elkaar om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken. De powerline-snelheden verschillen zoals verwacht onderling weinig en bij een simpel powerlinesetje zouden we de prijs sterk mee laten wegen. Leuk zijn de adapters van D-Link en Devolo met ingebouwd 802.11b/g/n-toegangspunt.

Vergeet de beveiliging niet

De HomePlug AV-standaard voorziet in beveiliging, zodat u een powerline-netwerk kunt opzetten dat niet af te luisteren is. Als u een nieuwe powerline-adapter uit de doos haalt, dan is deze voorzien van een standaardwachtwoord dat voor vrijwel ieder merk hetzelfde is. Handig, want zo maken de adapters direct contact als u ze uit de doos haalt. Wij bevelen u echter aan om het wachtwoord te wijzigen. Hoewel het signaal uw meterkast waarschijnlijk niet voorbij gaat, is het gevaar van afluisteren wel aanwezig in bijvoorbeeld studentenflats. Wij hebben in een dergelijke situatie eens onbedoeld toegang gekregen tot een netwerk omdat onze powerline-adapter zich verbond met een al aanwezig powerline-netwerk in hetzelfde pand dat nog was voorzien van het standaardwachtwoord. Beveiligen kan op drie manieren: met behulp van drukknopjes, via software waarbij de adapter verbonden is met de lokale computer, of via software op afstand waarbij uw pc is verbonden met een powerline-adapter en u tevens het wachtwoord van een andere adapter wilt wijzigen. Om op afstand een wachtwoord te wijzigen moet u een codereeks van zestien karakters kennen die op de adapters zelf staat. Deze kunt u het beste opschrijven voordat u de adapters aansluit, zodat u altijd via de software het wachtwoord van uw netwerk op afstand kunt wijzigen.

© PXimport

Het instellen van de beveiliging kan behalve met software ook met knopjes op de adapters.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten