Raspberry Pi - Overstijgt oorspronkelijke doel

© PXimport

Raspberry Pi - Overstijgt oorspronkelijke doel

Geplaatst: 28 augustus 2014 - 08:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:03

Redactie ID.nl

De Raspberry Pi is een computer zo groot als een creditcard. Het pc'tje is gemaakt voor kinderen om te leren coderen en programmeren, maar ondertussen wordt de Raspberry Pi al voor veel meer dingen gebruikt. Kleine robots, fotolijstjes, draadloos printen, je kunt het zo gek niet bedenken.

Bekentenis: ik heb de Raspberry Pi zelf nog niet, maar ik ben ontzettend geïnteresseerd nadat ik er veel over heb gelezen en gezien. Als 12-jarige wil ik mijn enthousiasme graag delen met de bezoekers van Computertotaal.nl. Omdat ik hem zelf nog niet heb, ben ik naar mijn oom Marten gegaan, om hem er alles over te vragen.

Wat kan je hiermee?

Als je de Raspberry Pi voor het eerst ziet zou je nooit denken dat je daar iets mee zou kunnen doen, maar je kan er juist heel veel mee. De Raspberry Pi is super goedkoop. Model B heb ik voor 31 euro op het internet gevonden. Model B+ heb ik gevonden voor 33 euro. Maar goed, dan heb je alleen nog maar de computer. Je moet dan nog een SD-kaartje, een hdmi-kabel, internetkabel/wifi-dongel, toetsenbord, muis en de voeding regelen. Totaal kost je dat al gauw rond de 70 euro, afhankelijk wat je allemaal wilt.

Als je de Raspberry Pi hebt gekocht moet je een besturingssysteem installeren. Er zijn veel besturingssystemen om uit te kiezen. Als je begint kun je het beste op de site van Raspberry Pi kijken en daar de Noob-link aanklikken. Daar kan je verschillende tutorials bekijken en lezen.

Mijn oom heeft Open Elec geïnstalleerd als besturingssysteem, en gebruikt de Raspberry dus als media center. Open Elec is eigenlijk XBMC. XBMC Center is een programma dat ook op je pc en Mac te installeren is. In XBMC kun je onder meer naar radio luisteren, films streamen en tv-zenders bekijken, allemaal gratis. Je kunt dit doen door verschillende add-ons te instaleren, iets dat heel makkelijk is om te doen.

 

© PXimport

Je kunt de Raspberry Pi zelfs gebruiken om een digitaal fotolijstje te maken.

Als je Noob hebt geïnstalleerd, is de standaard optie Raspbian. Dat is een desktop die je ook op je normale pc gewent bent. Er zijn zelfs al een paar programma's geïnstalleerd, waarmee je onder andere kunt leren programmeren en coderen! De codeertaal op de Raspberry Pi is overigens Python.

Tal van mogelijkheden

Je hoeft de Raspberry Pi niet perse op je tv aan te sluiten als media center. Mensen maken er super handige en leuke dingen mee. Daarvoor kan je ook genoeg voorbeelden vinden bij Computer!Totaal. Ik heb op YouTube bijvoorbeeld onderstaande video gevonden waarin iemand een ding had gemaakt waarmee je kunt zien wanneer het ruimtestation ISS over je heen vliegt.

Dit project heeft misschien niet heel veel nut, maar is toch super leuk?

Met de Pi kun je bijvoorbeeld ook een fotolijstje maken met je favoriete foto's, je kunt hem aan je printer koppelen of als camera gebruiken. Ik denk dat de Raspberry Pi een super handige en goedkope pc is die je zeker moet gaan uitproberen. En met de vele tutorials op internet gaat dat zeker lukken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten