Waarschijnlijk heb je weleens van de Raspberry Pi gehoord. Deze minicomputer is qua afmetingen misschien niet echt indrukwekkend, voor het aantal toepassingen is het tegenovergestelde waar. De Pi 3 Model B, het nieuwste lid uit de Pi-familie, beschikt over onder meer 1GB werkgeheugen, een ethernetpoort en maar liefst vier USB-poorten voor de nodige randapparatuur.

Het begon allemaal in 2012 met de Pi A en Pi B. Inmiddels beschikt de Pi over vier keer zoveel RAM, is de SD-kaart ingeruild voor microSD en krijg je er standaard een draadloze netwerkadapter bij.

Wat kan je met de Raspberry Pi?

De Pi is in de eerste plaats een computer. Als je nog ergens een monitor, muis en toetsenbord hebt liggen, heb je binnen no-time je nieuwe desktop aan het draaien. De installatie is een fluitje van een cent, zeker als je kiest voor de grafische modus. Als je geen fan bent van Linux (Raspbian), dan kan je ook kiezen voor een uitgeklede versie van Windows 10.

De minicomputer is natuurlijk geen desktopvervanger en je zult hem dus ook eerder tegenkomen als mediaspeler of bij de besturing van een slim huis. Muziek streamen is trouwens ook een mogelijkheid.

Verder is de Pi uitgerust met GPIO-pinnen waarmee je bijvoorbeeld sensoren of RF zenders kunt aansluiten. Deze aansluitingen worden vaak gebruikt in knutselprojecten.

De Pi’s afmetingen, lage energieverbruik en gebrek aan ventilatoren (stilte!) maken hem uitermate geschikt als server. Je kunt natuurlijk niet een volwaardige webserver (met bijbehorend verkeer) verwachten, maar als printserver is het bordje uitermate geschikt. Ook als Network Attached Storage (NAS) of VPN-server heeft de Pi zich bewezen.

Een Pi kiezen

Als je besluit een Raspberry Pi aan te schaffen, hoef je natuurlijk niet voor het nieuwste van het nieuwst te gaan. Afhankelijk van je plannen kun je ook met een ouder model uit de voeten. Eerder verschenen al de Raspberry Pi model A en B, die later werden opgevolgd door de A+ en B+. Er is ook nog een Raspberry 2 (B) verschenen.

Bedenk bij het maken van een keuze dat de A-versies uitgerust zijn met minder aansluitingen dan hun tegenhangers – geen ethernet en minder USB-poorten. Alleen de Raspberry Pi 3 beschikt over een wifi-aansluiting, hoewel je dat probleem met een goedkope wifi-dongle zo getackeld hebt.

Naast de normale Pi modellen bestaat er ook nog een Zero-variant. Deze is aanzienlijk kleiner en uitgerust met kleinere poorten; data-in gaat via micro-usb en video-out via mini-HDMI. De Zero is ook nog verkrijgbaar met een draadloze netwerkadapter; onder de naam Zero W.

Je kunt ook nog even kijken naar één van de vele alternatieven die er op de markt zijn.

Ideeën

Knutselen met de Pi is het leukste als je zelf je project bedenkt en uitwerkt. Maar waar moet je beginnen als de mogelijkheden eindeloos zijn? Een aantal van onze eerdere artikelen ter inspiratie:

Zo maak je een adblocker met Raspberry Pi en Pi-hole

Raspberry Pi, creëer je eigen cloud

Gebruik de Raspberry Pi als Tor-router

Maak je eigen AirPlay-speakers met de Raspberry Pi 2

In 18 stappen een Raspberry Pi 2 als weerstation