Meer informatie: www.hirschmann-multimedia.nl
Adriaan Meenhuis (51 jaar) cijfer: 8
Albert Froling (55 jaar) cijfer: 8
Harold Nijkamp (37 jaar) cijfer: 9
Michael Tijssen (40 jaar) cijfer: 8
PLUS EN MIN MOKA 32

 • + Eenvoudig aan te sluiten
 • + Overal stabiel en snel internet
 • + Ondersteunt MoCo 2.0 (tot 400 Mbps)
 • - Druk knipperende LED-lampjes
 • PLUS EN MIN HMV 41

  • + Goed en doordacht ontwerp
  • + Beter en stabieler tv-signaal
  • + EnergiezuinigHirschmann Multimedia HMV 41 en MOKA 32

Uitgelicht

Hebt u overal in huis coaxkabels liggen, dan is de aanleg van een ethernetwerk overbodig. Via die kabels kunt u namelijk uitstekend internetverkeer versturen, zonder dat dit ten koste gaat van de televisiekwaliteit. Met enkele eenvoudige aanpassingen maakt u het televisienetwerk geschikt voor supersnel internet en haarscherpe tv-beelden. U gebruikt hiervoor de Hirschmann MOKA 32-adapter en HMV 41-versterker.
 

Snel internet overal in huis is tegenwoordig een must! Door de opkomst van streamingdiensten als Netflix en geavanceerde netwerkgames op de pc, PlayStation en Xbox, volstaat een onstabiel wifi-netwerk al lang niet meer. Een bekabelde verbinding is sneller en betrouwbaarder. De aanleg van kabelinternet overal in huis kost vaak minder moeite dan je zou denken. Veel huizen hebben tenslotte al een traditioneel coaxnetwerk, omdat er in elke (slaap)kamer een televisie staat opgesteld. Hoog tijd om dit netwerk geschikt te maken voor internet met behulp van de MOKA 32-adapter. En als u toch bezig bent, versterk dan ook meteen het coaxsignaal met de HMV 41. Dan geniet u op meerdere televisies van uitstekende tv-beelden.

 

Coaxsignaal versterken

Het reguliere coaxsignaal kan te zwak zijn om overal in huis van kwalitatief prima tv-beelden te kunnen genieten. In dat geval is het zaak het signaal te versterken en daar is de HMV 41-versterker van Hirschmann Multimedia bij uitstek geschikt voor. Op de plek waar het coaxsignaal uw woning binnenkomt, sluit u deze versterker aan. Meestal is dat de meterkast. Een groot voordeel is dat de versterker zo krachtig is dat hij ook overweg kan met televisiesignaal in Ultra HD. Daarmee is deze in home CAI-versterker ook future proof. De HMV 41 verstuurt het versterkte coaxsignaal naar 4, uit te breiden tot zes wandcontactdozen over een maximale kabellengte van 35 meter. U kunt dus bijvoorbeeld een woonkamer, zolder en twee slaapkamers voorzien van een krachtige televisieverbinding.

Genieten van internet

Via een innovatieve ontwikkeling transporteert u naast televisiebeelden ook een internetsignaal over het bestaande coaxnetwerk, zodat u geen ethernetkabels hoeft te trekken. Een traditionele wandcontactdoos is hiervoor ongeschikt. U kunt een pc, spelconsole, NAS en switch immers niet rechtstreeks op een coax-toegangspunt aansluiten. U lost dit euvel op door aan iedere wandcontactdoos de MOKA 32-adapter te bevestigen. Overigens hebt u minimaal twee adapters nodig om een netwerkverbinding over een coaxkabel tot stand te brengen, namelijk een zender en een ontvanger. Na een vlotte montage beschikt u in iedere kamer over een stabiele coax- en ethernetaansluiting. U sluit vervolgens al uw (audiovisuele) apparatuur hierop aan. Geniet van een betrouwbare netwerkverbinding met een snelheid tot maar liefst 400 Mbit/s!

Storingsvrij

Er kunnen storingen ontstaan in een coaxnetwerk. Oude of goedkope coaxkabels zijn vaak minder goed afgeschermd en hebben meer kans op interferentie door 4G-netwerken. Hierdoor ontstaat er ruis en hinderlijke blokjes op de televisie. Voor een optimaal resultaat is het verstandig om flexibele en goed afgeschermde coaxkabels zoals de Hirschmann FEKAB 5 met goede connectoren te gebruiken. Ook de FEKAB 9-aansluitkabel voldoet aan alle eisen, zodat de kans dat u te maken krijgt met een verstoord signaal minimaal is.

Testpanel review

Digitale tv in HD-kwaliteit of supersnel internet klinkt mooi. Maar groot is de teleurstelling als de downloadsnelheid bij lange na niet wordt gehaald of het tv-kijken gepaard gaat met storende ruis of haperend beeld. Hirschmann Multimedia maakt producten die aan deze ergernissen voorgoed een einde maken. Vier lezers onderwierpen ze aan een test.  

Multimedia-over-coax adapter (de MOKA 32)

Wel stabiel en snel internet of interactieve HD-tv op onbereikbare plekken in huis, maar geen extra (data)kabels trekken of extra draadloze toegangspunten aanschaffen? Lezers Adriaan Meenhuis en Albert Froling gingen aan de slag met de MOKA 32: een vernuftige oplossing om de al aanwezige coaxbekabeling in huis te gebruiken voor supersnel datatransport. Slim, want vaak is er in veel kamers in huis al wel een coax-aansluiting voor tv of radio aanwezig. Adriaan – zelf netwerkbeheerder – is bekend met dit probleem. “Met veel moeite heb ik naar de computerkamer op de eerste verdieping een CAT7-kabel getrokken. Maar op zolder, waar mijn slaapkamer en fitnessruimte zijn, was dit niet mogelijk. Daar gebruik ik dus noodgedwongen wifi. Er zit daar echter wel een tv-aansluiting!” Ook Albert Froling herkent dit euvel. “Ik heb drie verdiepingen en gebruik nu een powerline-oplossing voor een PlayStation4 op de eerste etage.”

 

Installatie

De MOKA 32 bestaat uit twee onderdelen. Het eerste MOKA-apparaat komt in de meterkast tussen de kabelversterker en de coaxkabel die naar de kamer gaat waar snel internet moet komen. Het tweede apparaat wordt in die betreffende kamer op de bestaande coax-aansluiting ingeprikt en eventueel doorgelust naar de tv. Er verandert verder niks. Ook in andere kamers internet nodig? Dan kan er gewoon een MOKA 32 worden bijgeplaatst. Bij Adriaan gaat aansluiten zonder noemenswaardige problemen. “De installatie was erg simpel en binnen 25 minuten had ik beide internet-over-coax adapters aangesloten. Ik mis wel een beugeltje om de MOKA 32 op te hangen, maar er zitten gelukkig wel twee gaten aan de achterzijde voor schroeven.” Albert is aanzienlijk meer tijd kwijt. Zijn kabelmodem staat in de huiskamer opgesteld en moet eerst naar de meterkast worden verplaatst om ervoor te zorgen dat het Signaal Overname Punt (SOP) juist kan worden gebruikt. “Daarna was het aansluiten een eitje.”

 

Stresstest

Meten is weten en Adriaan neemt dan ook geen halve maatregelen en test uitgebreid. De maximale snelheid van 120 Mbps/12 Mbps van zijn provider haalt hij volledig via de MOKA 32, zelfs als er 30 meter kabel tussen zit. “Internet is erg stabiel en snel, zeker in vergelijking met hoe het was via wifi.” En ook Albert komt na een stresstest tot deze conclusie. Zelfs wanneer hij de coax op de bovenste verdieping nog eens extra verlengt – waardoor er in totaal 35 meter kabel ligt (!) – haalt hij nog steeds de volledige snelheid van zijn internetabonnement (150 Mbps/15 Mbps). Adriaan: “Dit is echt een uitkomst voor mensen die geen internetkabel kunnen óf willen trekken, maar wel beschikken over coax-aansluitingen. Ik beveel dit systeem in ieder geval aan.” En Albert is het hier helemaal mee eens: “Ik overweeg zelfs om mijn Powerline-kastjes te vervangen door een extra MOKA 32, zodat ik ook een snelle verbinding heb naar de PlayStation4!”

In-home CAI-versterker (de HMV-41)

Met digitale tv hebt u geen last meer van slechte ontvangst? Niets is minder waar. Waar een matig signaal bij analoog tv-kijken zorgt voor sneeuw, resulteert dit bij digitaal tv-kijken vaak in storende blokjes en/of stilstaande beelden. En dat is iets dat helaas bij veel mensen die (digitaal) tv-kijken – zeker in ruimtes die wat verder van de meterkast afliggen, zoals de slaapkamer – regelmatig voorkomt. De HMV 41 CAI-versterker corrigeert deze problemen en zorgt er dankzij vier retourgeschikte uitgangen voor dat het signaal overal in huis optimaal is en klaar voor Ultra HD/4K. Lezers Harold Nijkamp en Michael Tijssen hebben de HMV-41 grondig getest.

Aan de slag

De HMV-41 wordt geleverd met een handleiding die de gebruiker in stappen door het installatieproces leidt. Harold: “Inhoudelijke kennis is niet nodig, maar de tekst is wel wat klein.” Eventueel kan er middels een QR-code ook een montagefilmpje online worden bekeken. Alles is netjes en overzichtelijk verpakt. Harold: “Ook handig is het bijgeleverde afdekplaatje om de knipperende LED’s eventueel mee af te plakken.” Ook bij Michael loopt de installatie vloeiend. “Met behulp van de drie LED-indicatoren op de voorzijde kan ook direct het signaalniveau en de activiteit afgelezen worden”, merkt hij op. Hij besluit de coaxkabel naar de huiskamer te vervangen door de meegeleverde kabel en deze te voorzien van de push-on connectoren die inbegrepen zijn. “Het was even uitzoeken hoe deze werken, maar verder was het geen probleem. En omdat het mooie kleine connectoren zijn, vallen ze ook mooi in de aansluitingen.”

Oordeel

Grote vraag is natuurlijk of al deze inspanningen ook daadwerkelijk tot beter beeld leiden. Harold: “Verbetering in beeldkwaliteit heb ik met name op de verst weggelegen tv opgemerkt. Hier zijn de digitale kanalen stabieler, is er geen verschuiving meer van het beeld en zijn er geen blokjes meer te zien.” Ook de storingen waarvan Michael op bepaalde digitale zenders last had, zijn helemaal verdwenen en ook de analoge televisie-kanalen zien er nu beter uit. Harold: “Er is goed over het ontwerp nagedacht en de versterker is in de toekomst uit te breiden. Het aansluiten is ook makkelijk. Ik geef de in-home CAI-versterker een 9!” Ook Michael is er blij mee: “Een echte eyeopener die ons veel frustratie en irritatie gaan schelen. We hadden een dergelijke versterker eigenlijk veel eerder zelf moeten aanschaffen.”