Meer informatie: https://www.utomik.com/
Isabeau Engelaar (24 jaar) cijfer: 8,0
Martijn Both (29 jaar) cijfer: 6,0
Marco Nuijens (39 jaar) cijfer: 7,8
Tamara Dolle (45 jaar) cijfer: 8,5
Marco Knulst (30 jaar) cijfer: 8,0
PLUS EN MIN Utomik

  • + Schappelijke prijs
  • + Spelen terwijl je downloadt
  • + Veel games
  • + Krijgt maandelijks nieuwe games
  • + Duidelijke zoekfunctie
  • + Intuïtieve lay-out
  • + Snelle hulp bij foutmeldingen
  • - Weinig Triple A-titels
  • -Alleen nog voor Windows beschikbaar
  • - (Nog) geen mogelijkheid om vrienden toe te voegen
Na films, tv en muziek nu ook games on demand

Soepel spelen met Utomik

Na Netflix voor TV en films en Spotify voor muziek is er nu ook Utomik, een streamingdienst voor games met een slimme download techniek waarmee games snel en gemakkelijk starten. Vijf lezers mochten een maand lang aan de slag met deze “Netflix voor games”.
 

Gamers weten hoe lastig het kan zijn om te beginnen aan een nieuw spel. Niet alleen moet er een keuze gemaakt worden uit tal van games, ook komen er codes, installatiebestanden en allerlei downloads aan te pas die een deel van de gametijd in beslag nemen - om nog maar te zwijgen van mogelijke internetproblemen. Met streamingdienst Utomik lijkt dat een stuk minder ingewikkeld. Marco: “De vernieuwing zit hem voor mij in het opstarten en direct kunnen spelen van de game. Geen gezeur met codes; gewoon aanklikken wat je wilt spelen en gaan. Zelfs bij de multiplayergames die ik heb gespeeld viel me op dat de netwerkverbinding, de framerate en eigenlijk alles wat bij een game komt kijken stabiel draait. Het is een systeem dat ik maar blijf gebruiken.” Toch kon niet iedere tester probleemloos streamen. Martijn: “Utomik lijkt niet echt het maximale uit mijn lage downloadsnelheid te halen. Er moet ook meer gedownload worden als je een trage verbinding hebt, dus dat werkt dubbelop. Al snel kwam ik uit bij de indie-games, waar de kracht van Utomik lijkt te liggen. De downloadtijd is hierbij kort en soms zelfs helemaal niet aanwezig.”

 

Een groeiend aanbod

Utomik is voor zijn game-aanbod afhankelijk van licenties van uitgevers, en daarom kan niet zomaar elke game worden toegevoegd. Toch heeft de streamingdienst op moment van testen 410 games en zijn er wereldwijd gesprekken gaande met andere uitgevers om de gamebibliotheek verder aan te vullen. Hoewel de beschikbare games niet de nieuwste zijn, vindt Isabeau (24, student) het aanbod niettemin overweldigend: “Zoveel games! Ik wist niet waar ik moest beginnen.” Marco (39): “Het is ook erg knap dat ze de oudere games goed draaiend krijgen op nieuwere gamesystemen. Ik ben nog geen spel tegengekomen dat niet goed wilde starten. Ik zou Utomik zeker aanraden aan gamers die het leuk vinden om regelmatig te gamen maar niet de behoefte hebben aan de allernieuwste games, of aan mensen die snel zijn uitgekeken op een game.” Utomik moet het vooral nog hebben van die oudere games, en het is onduidelijk of de AAA-games die het team ook graag in de collectie wil, beschikbaar komen. Wel worden er maandelijks nieuwe games toegevoegd. Martijn: “Bij elke login is het spannend om te zien wat er is bijgekomen. Het voelt als het uitpakken van een cadeautje, waarbij het mij eigenlijk niet uitmaakt welke games erin zitten.” Tamara (45) beaamt dat: “Na mijn werk zet ik gelijk mijn laptop aan om te kijken of er weer nieuwe spellen bij zijn gekomen. Het is bijna verslavend …”

Genieten van internet

Via een innovatieve ontwikkeling transporteert u naast televisiebeelden ook een internetsignaal over het bestaande coaxnetwerk, zodat u geen ethernetkabels hoeft te trekken. Een traditionele wandcontactdoos is hiervoor ongeschikt. U kunt een pc, spelconsole, NAS en switch immers niet rechtstreeks op een coax-toegangspunt aansluiten. U lost dit euvel op door aan iedere wandcontactdoos de MOKA 32-adapter te bevestigen. Overigens hebt u minimaal twee adapters nodig om een netwerkverbinding over een coaxkabel tot stand te brengen, namelijk een zender en een ontvanger. Na een vlotte montage beschikt u in iedere kamer over een stabiele coax- en ethernetaansluiting. U sluit vervolgens al uw (audiovisuele) apparatuur hierop aan. Geniet van een betrouwbare netwerkverbinding met een snelheid tot maar liefst 400 Mbit/s!

Bladeren door de bibliotheek

De testers zijn verdeeld over de lay-out en de manier waarop Utomik zijn games indeelt. Hierbij valt op dat mensen met game-ervaring zich makkelijk een weg door de menu’s en de verschillende game-categorieën banen, maar dat het voor mensen met weinig ervaring nogal overweldigend is. Isabeau: “Het zou fijn zijn als er wat specifiekere categorieën zijn of dat je voorkeuren kunt invullen zodat er games op basis van jouw wensen worden aangeraden. Verder zag het er heel strak en overzichtelijk uit, werkt de zoekfunctie naar behoren en is het gebruiksvriendelijk.” Tamara zou ook graag specifiekere categorieën zien omdat ze graag een bepaald soort game speelt, maar als het gaat om nieuwe dingen ontdekken is ze positief: “Het programma is intuïtief ingericht en daarom voor mij makkelijk om aan te wennen. Ik vind meer spellen die me leuk lijken om te doen dan ik van tevoren had verwacht.”

Abonnementsgamen

Utomik kost op dit moment tijdelijk €5,99 per maand. Als de dienst officieel wordt gelanceerd komt dat bedrag op €9,99 per maand. Marco (39): “Voor de prijs die je betaalt krijg je veel games. Niet alles spreekt mij aan, maar er zijn voldoende games die ik zeker nog wil spelen en daarom zal ik Utomik nog regelmatig starten.” Ook de rest van het testpanel is te spreken over de prijs/kwaliteitverhouding van Utomik. Wie de games die Utomik aanbiedt, los wil kopen, is immers (veel) meer geld kwijt. Marco (30): “Eerst liep ik tegen wat kleine dingen aan, maar toen ik eenmaal aan het systeem was gewend bleef ik het maar gebruiken. Zelfs zo veel dat nieuwere games nu bij mij thuis stof liggen te happen.”