Meer informatie: www.yamaha.com
Paul Meeldijk (56 jaar) cijfer: 8
Johan Oudejans (39 jaar) cijfer: 7,5
Dennis Bosman (43 jaar) cijfer:8

PLUS EN MIN MCR-N570

 • + Eenvoudig in gebruik
 • + Goed geluid
 • + Goede app en koppeling diensten
 • - Speakers minder geschikt voor grotere ruimtes

PLUS EN MIN WXA-50

 • + Veel aansluitmogelijkheden
 • + Uitstekende audioprestaties
 • + Goede DA-Converter


PLUS EN MIN YSP-2700

 • + Zeer goed afgewerkt
 • + Geen kabels
 • + Fenomenaal geluid
 • - Wifi-wachtwoord instellen onhandig


PLUS EN MIN WX-010

 • + Klein en compact
 • + Mooi ontwerp
 • + Goede prestaties, ook op vol vermogen
 • - Geen ingangen voor spdif / 3 mm-jack
 • - Kleine foutjes vertalingen (dit wordt per update aangepast, red.)

Multiroom audio in soorten en maten

Uitgelicht

Yamaha heeft een eigen systeem ontwikkeld voor multiroom audio dat de welluidende naam MusicCast heeft gekregen. Met daarvoor geschikte apparatuur én een app creëert u moeiteloos een muzieksysteem voor uw hele huis. Wij laten drie combinaties zien, die MusicCast mogelijk maakt.
 

Combinatie 1: YSP-2700 + WX-010

Hoewel het beeld van veel platte televisies steeds mooier wordt, hebben maar weinig tv’s een paar goede ingebouwde speakers. Hierdoor is het geluid van een televisie vaak wat karig, met name als we het hebben over lagere tonen. Door uw televisie aan te sluiten op een soundbar, kunt u de bioscoopervaring in huis halen. Met de YSP-2700 brengt de Japanse fabrikant een 7.1-kanaals soundbar op de markt met ondersteuning voor 4K UHD en MusicCast. Dankzij de Soundprojector technologie klinkt het alsof het geluid van de soundbar uit verschillende hoeken komt.

 

Met MusicCast kunt u de YSP-2700 koppelen met andere speakers. Daardoor ontstaat een compleet muzieksysteem, dat het mogelijk maakt om bijvoorbeeld het geluid van de tv ook te laten horen in een andere kamer in huis. Prettig als u op tv naar een concert kijkt en tussendoor even elders in huis iets wilt doen. Een handige luidspreker hiervoor is onder andere de WX-010. Deze speaker is zo klein dat-ie nergens in de weg staat. Met behulp van de app kunt u ook uw favoriete afspeellijst op Spotify uit beide speakers laten klinken. Met MusicCast kunt u muziek van onder meer Spotify, Napster, DLNA-apparaten, NAS-servers en internetradiostations naar uw speaker sturen.

 

Combinatie 2: MCR-N570 + WX-010

Hebt u geen behoefte aan een soundbar maar juist aan een systeem waarop u ook cd’s kunt afspelen en naar de radio kunt luisteren, dan is de combinatie MCR-N570 en WX-010 een prima optie. Dankzij MusicCast werkt de hifi-set moeiteloos samen met de WX-010. Door beide te koppelen kunt u gewoon van uw muziek blijven genieten terwijl u door het huis loopt. De MCR-N570 bestaat uit een versterker, de CRX-N470D, en twee speakers. Net als de andere producten met MusicCast, ondersteunt de digitale versterker hi-res audio.

 

Combinatie 3: WXA-50 + je eigen speakers

Hebt u speakers die nog prima mee kunnen, maar wilt u toch genieten van nieuwe ontwikkelingen als streaming en multiroom audio, dan is de WXA-50 iets voor u. Dankzij deze compacte streaming-versterker hoeft u geen volledig nieuw systeem aan te schaffen om toch te genieten van MusicCast.

Testpanel review

Kunnen de nieuwe MusicCast-oplossingen van het gerenommeerde Yamaha onze oren – en die van u - bekoren? Onlangs mochten lezers Paul Meeldijk, Johan Oudejans en Dennis Bosman met een aantal producten kennismaken én deze vervolgens zelf thuis uitgebreid testen.

Yamaha MCR-N570 hifi-set

Wie op zoek is naar een compacte set voor een niet al te grote ruimte, kiest vaak voor een wat kleinere set. Johan Oudejans ging aan de slag met MCR-N570D die ondanks zijn bescheiden formaat toch over flink wat mogelijkheden beschikt, waaronder MusicCast. Johan: “De versterker heeft een mooi, strak gevormd design en is snel aangesloten: meegeleverde (wifi-) antenne erop schroeven, boxen aansluiten, UTP-kabel inprikken, stekker erin en klaar.” Daarna configureert Johan – na drie pogingen – de set met de MusicCast-app.

Johan: “Als de koppeling eenmaal is gemaakt, gaat alles vloeiend. Ook de koppelingen naar geïntegreerde apps die standaard worden meegeleverd, zoals Spotify, werken naadloos met elkaar. En het streamen vanaf mijn NAS en YouTube ging prima. De opties Airplay, Direct WiFi, Bluetooth werken zonder problemen.”

De meegeleverde speakers vindt hij zelf wat meer geschikt voor een kleine omgeving, “maar dat is misschien ook een kwestie van smaak.” In combinatie met zijn eigen speakers is hij over de Yamaha MCR-N570D dik tevreden. Johan: “En ook de monitoren in mijn eigen geluidsstudio gaven duidelijke tonen weer over deze versterker.”

 

Yamaha WXA-50 netwerkversterker

Geluidstechnicus Paul Meeldijk heeft een verfijnde smaak als het op het audio-apparatuur aankomt. Hij mocht de WXA-50 – een kleine eindversterker met MusicCast met een vermogen van 70 watt per kanaal – uitgebreid aan de tand voelen. Het apparaat is speciaal ontwikkeld voor wie al thuis een goede installatie of speakers heeft en daar streamingmogelijkheden aan wil toevoegen.

Paul: “Er zitten nogal wat aansluitingen op: optical in, Cat5 (LAN), cinch (tulp) links en rechts in (en ook uit), usb – en jawel zelfs – een subwoofer-uitgang.” De meegeleverde speakers – de compacte Yamaha NS-B330-set die speciaal ontwikkeld is voor kleine plekken zoals een boekenkast – konden hem daarentegen minder bekoren. Paul: “Mijn advies: geef liever iets meer uit.”

In combinatie met zijn eigen speakers kwam de WXA-50 echter uitstekend tot zijn recht. “Wat mij betreft mag dit versterkertje hier blijven. Hij produceert een heerlijk, open en helder geluid en zelfs de DA-converter mag er zijn. Ik heb hem ook uitgeprobeerd bij het maken van een orkestopname en dit vervolgens afgespeeld. Ook de musici waren aangenaam verrast. Kortom, een fijne versterker. Je zult er geen spijt van hebben als je deze koopt.” Tot slot wijst Paul nog even op het verschil tussen de WXA-50 en zijn broertje WXC-50. “Deze laatste heeft geen ingebouwde versterker en is bedoeld om op je huidige receiver of versterker aan te sluiten. Hierdoor is deze een stuk goedkoper.”

 

Yamaha MusicCast YSP-2700 Soundbar

Dennis Bosman ging aan de slag met de YSP-2700; een draadloze 7.1kanaals-soundbar met maar liefst 16 speakers en een subwoofer voor de lage tonen. Aansluitingen zijn er genoeg, want aan de achterzijde bevinden zich onder andere 3x hdmi (4K), 1 ARC output-hdmi, LAN, analoge en optische aansluiting en de ingang voor een microfoon. Dennis: “Aankoppelen ging in een wereldrecordtijd, alleen instellen wifi-wachtwoord gaat wat lastig.”

YSP-2700 beschikt over Yamaha IntelliBeam, een akoestisch kalibratiesysteem dat automatisch zorgt voor de perfecte luisteromgeving. Dennis: “Tijdens dit proces moet je wel even vertrekken uit de kamer om ervoor te zorgen dat je zelf niet de geluidsgolven vervormt.” Daarna kon Dennis diverse geluidsbronnen gebruiken om de geluidskwaliteit te beoordelen. “Dat is daadwerkelijk overweldigend en spat zuiver. De kinderen waren stomverbaasd. Bij films en concerten heb je het idee alsof je er zelf bij zit.”

En de app? Dennis: “De MusicCast-app is één van de allerbeste. Koppelen van verschillende kamers gaat heel simpel. Elke ruimte heeft een eigen afbeelding en er is direct te zien waar de muziek speelt. Al met al een geweldig product met een fraai staaltje techniek!”

 

Yamaha MusicCast WX-010

Zowel Paul, Johan als Dennis mochten ook de nieuwe Yamaha MusicCast WX-10 testen. Het is een zeer compacte draadloze tweewegspeaker die speciaal is ontwikkeld voor kleine ruimtes en waaraan eenvoudig draadloos een smartphone, tablet of andere audiobron kan worden gekoppeld. Paul: “Bluetooth is geen enkel probleem, binnen 30 seconden heb je muziek. Wil je gebruikmaken van WiFi of MusicCast, dan moeten beide apparaten wel op hetzelfde draadloze netwerk zitten!” Afspelen gaat als zonnetje. De WX-010 kan in combinatie met de MusicCast-app muziek uit allerlei bronnen benaderen, waaronder alle bekende streamingaanbieders en online radio. En hoewel hij klein is, staat deze MusicCast WX-010 zijn mannetje, al raadt Paul wel aan om ervoor te zorgen dat hij op een solide ondergrond staat. Johan is ook dik tevreden over de mogelijkheden van de app en de prestaties. Zijn er ook minpunten? Johan: “De vertalingen in de app zijn niet altijd correct en bij mij begon de online radio te haperen wanneer de internetverbinding zwaar werd belast.” Paul vindt het jammer dat de WX-010 geen accu heeft, “maar ik ga zeker een tweede kopen, voor op de camping of de boot!”