Routers

Heb je een internetverbinding, dan heb je vermoedelijk ook een router. Een moderne router is niet alleen het hart van je thuisnetwerk, maar verzorgt ook de draadloze dekking in huis. De router die je van je internetprovider krijgt, is zeker op draadloos gebied lang niet altijd het meest ideale apparaat. Waar moet je op letten als je een nieuwe router wilt kopen?

Routers zijn in allerlei varianten te koop. Koop dus niet zomaar de eerste router die je in een winkel tegenkomt, want de kans is groot dat het apparaat niet optimaal aansluit bij jouw wensen en eisen. Stel daarom een wensenlijstje op waaraan je router moet voldoen. Uiteraard zijn de specificaties belangrijk: deze bepalen voor een groot gedeelte wat de router kan. Een belangrijke eerste schifting kun je maken op basis van de snelheid van de netwerkaansluitingen. Let erop of de router is voorzien van gigabit-netwerkpoorten (1000 Mbit/s). Hoewel routers met langzamere fast ethernet-poorten (100 Mbit/s) een zeldzame verschijning beginnen te worden, kom je ze nog wel tegen.

Sommige routers hebben naast de netwerkaansluitingen ook één of meerdere usb-poorten. Die kun je gebruiken om een externe harde schijf te delen met je netwerk, waardoor je de router kunt inzetten als een simpele nas. Vervolgens is de draadloze standaard die de router ondersteunt belangrijk. Een aantal jaar geleden was 802.11n de courante standaard en je kunt dergelijke routers nog steeds kopen. Je kunt echter beter een 802.11ac-router kopen.

Router netwerkaansluitingen
Een eerste schifting kun je maken op basis van de snelheid van de netwerkaansluitingen.

Snel, sneller snelst?

Met die keuze voor een 802.11ac-router ben je er niet, want ac-routers zijn in ingedeeld in verschillende snelheidsklassen. Waar we begonnen met AC1750- en AC1900-routers, kun je tegenwoordig al AC5400-routers kopen. In beginsel betekent een hoger getal meer snelheid, maar dat betekent niet dat je zonder meer de snelste router moet kopen. Zeker omdat de snelste routers een stuk duurder zijn dan bijvoorbeeld AC1900-routers die ook nog gewoon te koop zijn. Afhankelijk van je gebruiksdoel is het de vraag of je het snelheidsverschil echt merkt.

Het is namelijk niet zo dat een AC5300-router in de praktijk bijvoorbeeld meer dan twee keer zo snel is als een AC1900-router. Sterker nog: waarschijnlijk merk je bij een beperkt aantal clients het verschil niet eens. Een getal als AC5300 drukt namelijk de totale snelheid van de router uit waarbij de snelheid van alle radio’s bij elkaar zijn opgeteld. Wil je weten wat het exacte verschil tussen bijvoorbeeld AC1900 en AC5300 is? Wij hebben alle getallen ontleed. De meeste routers hebben twee of drie radio’s terwijl je client maar met één radio tegelijkertijd verbinding maakt. De ‘snelste’ routers hebben dan ook vooral nut als je heel veel apparaten tegelijkertijd wilt gebruiken. Voor de meeste gebruikers is een AC1900-router al snel genoeg. Benieuwd naar het verschil? We hebben routers in diverse snelheidsklassen met elkaar vergeleken.

Extra veiligheid

Je router is letterlijk het middelpunt van je netwerk. Tegelijkertijd worden er door bijvoorbeeld de opkomst van smarthome-apparatuur steeds meer apparaten in het thuisnetwerk gehangen waarvan je niet direct weet wat voor informatie gedeeld wordt. Routerfabrikanten springen hier op in door beveiligingsmogelijkheden in hun routers te bouwen. TP-Link en ASUS kiezen ervoor om samen te werken met antivirusfabrikant Trend Micro. Daarnaast gebeurt ook het omgekeerde: traditionele beveiligingsfabrikanten als Norton en F-Secure brengen hun producten juist in de vorm van een eigen router naar het thuisnetwerk. Welke router er ook gekozen wordt: veiligheid wordt één van de belangrijkste thema’s op routergebied de komende tijd.

Mesh: op zoek naar perfecte dekking

Steeds vaker blijkt één draadloze router niet genoeg te zijn om overal in huis draadloze dekking te hebben. Wifi is zo populair dat er doorgaans vele draadloze netwerken tegelijkertijd actief zijn: niet alleen jij hebt wifi, al je buren ook. Je kunt de dekking proberen te vergroten met bijvoorbeeld wifi-repeaters, maar ideaal is dat niet omdat je dan doorgaans meerdere netwerknamen krijgt. Kabels naar al je verdiepingen of ruimtes trekken en daar wifi-accesspoints op aansluiten is de beste oplossing, maar het is vaak erg lastig om in een bestaand huis kabels te trekken.

TP-Link Deco M5
Een wifi-mesh-systeem bestaat doorgaans uit twee of drie nodes die samen één dekkend draadloos netwerk verzorgen.

Een nieuw type router, het zogenoemde wifi-mesh-systeem, biedt uitkomst. In plaats van één router krijg je bij aanschaf van een wifi-mesh-systeem meerdere wifi-toegangspunten. De hoofdrouter sluit je net als iedere andere router met een kabel aan op je modem(router) van je internetprovider.

Netgear Orbi
In een wifi-mesh-systeem staat de router draadloos in verbinding met extra wifi-accesspoints.

De magie van een wifi-mesh-systeem zit hem in de meegeleverde extra wifi-punten, ook wel nodes genoemd. De extra wifi-toegangspunten maken draadloos verbinding met de hoofdrouter en breiden de draadloze dekking uit. Omdat de extra wifi-accesspoints draadloos zijn, kun je ze overal in huis neerzetten om de dekking uit te breiden. Je koopt een wifi-mesh-systeem doorgaans in een pakket met twee of drie wifi-toegangspunten waarmee je heel je huis van dekking kunt voorzien. Het eerste wifi-mesh-systeem dat in Nederland te koop was, was de Netgear Orbi. Inmiddels bieden ook andere fabrikanten als Linksys, TP-Link, Ubiquiti en Google een wifi-mesh-systeem.

Instellen en optimaliseren

Heb je eenmaal de perfecte router gevonden, dan wil je natuurlijk wel alles uit je apparaat halen. Het optimaliseren van je router doe je via de webinterface waar je een groot aantal instellingen kunt aanpassen. Overigens kun je steeds meer routers ook (deels) instellen met behulp van een app voor je smartphone. Sommige wifi-mesh-systemen, waaronder TP-Links Deco M5 en Google Wifi, kun je zelfs alleen met een app configureren. In de webinterface kun je de draadloze instellingen optimaliseren. Niet alleen stel je een eigen netwerknaam in, je kunt ook het gebruikte kanaal veranderen als blijkt dat de router zelf niet het meest optimale kanaal kiest.

Router webinterface
Stel je router optimaal in via de webinterface.

Reviews

We testen regelmatig nieuwe routers en andere netwerkapparatuur. Hieronder vind je een overzicht van recente reviews.

Google Wifi

Google Wifi

Prijs: 359 euro

Google introduceerde onlangs zijn wifi-mesh-systeem Google Wifi eindelijk in Nederland. Google Wifi valt op door de fraaie vormgeving in combinatie met een gebruiksvriendelijke app. Uiteraard is, net als bij andere wifi-mesh-systemen, het grote voordeel dat de nodes draadloos met elkaar in verbinding staan. Bij Google Wifi is het voor meer snelheid echter wel mogelijk om de nodes bedraad aan te sluiten.

Lees de volledige review.

F-Secure Sense

F-Secure Sense

Prijs: 199 euro

De F-Secure Sense is de eerste antivirus-router die in Nederland te koop is. Niet alleen houdt de Sense een opogje in het zeil binnen je thuisnetwerk, je krijgt er ook internet security-software voor op je pc's bij. Naast de aanschafprijs van de router, betaal je voor het gebruik na één jaar wel 9,90 euro per maand. De extra beveiligingslaag is een geruststellende gedachte en de router is eenvoudig te configureren, maar in onze praktijktest bleek de snelheid wel tegen te vallen.

Lees de volledige review.

TP-Link Deco M5

TP-Link Deco

Prijs: 269 euro

TP-Links Deco M5 valt op door zijn relatief scherpe prijs van 269 euro. Voor dat geld krijg je drie nodes waarmee je je hele huis kunt voorzien van een draadloos netwerk. Qua snelheid behoort de Deco met zijn AC1300-hardware zoals verwacht niet bij de top, maar de Deco scoort wel beter dan we op basis van de specificaties zouden verwachten. Als extraatje kun je de nodes bovendien ook bedraad aansluiten. Bovendien heeft TP-Link beveiliging van Trend Micro ingebouwd, waardoor de Deco M5 zeker het overwegen waard is.

Lees de volledige review.

AVM FRITZ!Box 4040

AVM Fritzbox 4040

Prijs: 89 euro

Zeg je FRITZ!Box, dan denken wij daar automatisch vdsl bij. Want het gros van de FRITZ!Box-routers is voorzien van een ingebouwd modem. Dat heb je lang niet altijd nodig, zeker niet als je een andere technologie gebruikt voor je internetverbinding dan kabel of glasvezel. De FRITZ!Box 4040 vormt een uitzondering op de modem-routers, want het is een AC1200-router met normale netwerkaansluitingen. Het grote voordeel van de 4040 is dat voor FRITZ-begrippen een scherpe prijs betaalt terwijl je wel alle uitgebreide mogelijkheden van FRITZ in huis haalt.

Lees de volledige review.

Populaire routers

We kunnen hier natuurlijk niet alle routers opnoemen. Dat hoeft trouwens ook niet: onze collega's van Kieskeurig.nl hebben een enorme verzameling, handig gesorteerd prijs en kwaliteit. Zoek je een simpele router om te surfen? Of ben je op zoek naar een krachtig model waarmee je hardcore kunt gamen? Of misschien wil je eindelijk in je hele huis dekking en is een wifi-mesh-systeem voor jou de aangewezen router. Op Kieskeurig.nl vind je het allemaal. Hieronder vind je de populairste routers van dit moment.