Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld: smartwatches. Deze polsassistenten vertellen je natuurlijk veel meer dan alleen de actuele tijd en datum. In combinatie met je smartphone is een smartwatch ook een ideaal apparaat om meldingen te tonen, gezondheidsgegevens te laten zien of zelfs om contactloos mee te betalen.

Verwarrend aanbod

Het aanbod van smartwatches is behoorlijk verwarrend. Je hebt ze voor verschillende soorten doeleinden. Veel horloges proberen sportievelingen aan te spreken, met hartslagmeters, stappentellers, slaapanalyse en een gps-chip zodat je een afgelegde fiets- of hardlooproute op een kaart kunt terugkijken. Het zijn een soort uitgebreide fitnesstrackers in horlogevorm. Vele andere tech- en modemerken bieden algemene smartwatches, die, gekoppeld aan je smartphone, je onder andere voorzien van handige informatie, meldingen, betaalmogelijkheden, activiteitsgegevens en slimme besturing van bijvoorbeeld je muziek of televisie.

Ten slotte zijn er ook hybride smartwatches, die het uurwerk en batterijtje hebben van een echt horloge, maar ondanks de vermomming meer kunnen dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan een stappentellertje en een extra wijzertje dat je je voortgang qua stappendoel laat zien. Dankzij de bluetooth-verbinding met je telefoon kan het hybride horloge ook trillen bij meldingen of je de muziek die je via je smartphone luistert laten bedienen met de knopjes naast het uurwerk.

De bediening gaat veelal via een relatief klein touchscreen, knopjes aan de zijkant van de behuizing en via de bijbehorende smartphone-app. Samsung heeft op z’n Gear-smartwatches (naast een touchscreen) een eigenzinnig draaiwieltje zitten dat je kunt gebruiken om het horloge te bedienen.

Verbindingen

De smartwatches staan doorgaans in verbinding met je smartphone via bluetooth. Dit heeft als nadeel dat je horloge en smartphone maximaal dertig meter bij elkaar vandaan mogen zijn om gegevens te kunnen synchroniseren. Deze afhankelijkheid wordt echter steeds minder, aangezien smartwatches steeds vaker uitgerust worden met een wifi-chip of zelfs een LTE-verbinding. Hierdoor zijn smartwatches steeds beter in staat zelfstandig te werken.

Ook zijn veel smartwatches uitgerust met een nfc-chip. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor contactloze betalingen of als sleutel. Apple heeft op de Apple Watch deze chip echter dichtgetimmerd, waardoor het alleen gebruikt kan worden met Apple's eigen Apple Pay. En dat is in Nederland nog niet beschikbaar, wat de nfc-chip op dit moment nog nutteloos maakt.

Een hybride smartwatch oogt door zijn uurwerk vaak als een normaal horloge.

Lastige keuze

Omdat een smartwatch gekoppeld wordt aan een smartphone, is de horlogekeuze sterk afhankelijk van de smartphone die je gebruikt. De meeste smartwatches zijn gelukkig te koppelen aan een Android-toestel of een iPhone, met uitzondering van (wederom) de Apple Watch die alleen gekoppeld mag worden aan een iPhone. Maar net als gewone horloges is smaak natuurlijk doorslaggevend. Een smartwatch is immers iets wat je bij je draagt, waar je mee gezien wordt. Zoek je hierin de elegantie van een horloge, met een bescheiden formaat en rond scherm? Of mag het allemaal wat minder subtiel met een groter, vierkant scherm?

Ook de functionaliteit is natuurlijk van belang voor je keuze van een smartwatch. Iedere smartwatch is uitgerust met een stappenteller en vrijwel alle modellen bieden slaapanalyse. Ook hartslagmeters komen vaak voor. Dus voor activiteitmetingen zit je bij de meeste modellen wel goed. Ben je echter wat fanatieker in je sporten of draag je het apparaat alleen tijdens activiteiten, dan ben je beter af met een smartwatch die daar meer op afgestemd is. Een kleiner sport-armbandje volstaat dan ook. De andere functionaliteit is afhankelijk van de platforms en het aanbod van applicatiewinkels.

Lees ook: Zo kies je de beste smartwatch voor je pols

Platforms

Hybride smartwatches hebben niet echt veel besturing nodig: koppelen met je smartphone, instellen via de app en klaar! Ook sportieve smartwatches van Garmin, TomTom en Fitbit zijn behoorlijk recht toe recht aan. De bediening en functionaliteit zit hem vooral in de bijgeleverde app.

Andere smartwatches draaien op eigen platforms. Zo heeft de Apple Watch het eigen WatchOS, installeert Samsung op zijn beurt weer Tizen op de smartwatches en biedt Google Android Wear aan, wat net als Android door verschillende fabrikanten gebruikt wordt. Al deze platforms (besturingssystemen) komen met eigen apps en appwinkels.

Lees ook: Apple Watch vs. Android Wear: De stand van zaken

De meeste smartwatches komen van Apple, de Apple Watch is intussen aan z’n derde generatie toe. Het rijkste app-aanbod vind je daarom in de applicatiewinkel van de Apple Watch. Tizen en Android Wear lopen daar nog behoorlijk in achter. Over het algemeen genomen stelt het app-aanbod nog altijd wat teleur. Fabrikanten vertrouwen nog altijd (ietwat tevergeefs) op de creativiteit van app-ontwikkelaars om de functionaliteit van smartwatches uit te breiden, waardoor er nog wel het nodige te wensen blijft. Met andere woorden: een smartwatch is erg interessant, maar op dit moment echt nog niet onmisbaar.

Lees ook: 15 slimme toepassingen voor wearables

Reviews

Op onze redactie komen dikwijls de nieuwste smartwatches binnen, die we maar wat graag testen. Hieronder vind je een overzicht van de meest recente reviews.

Apple Watch 3

Prijs: € 368,-

Een jaar nadat Apple zijn tweede smartwatch uitbracht, komt het bedrijf met een opvolger. Een snellere processor, een verbeterde hartslag-applicatie en een ingebouwde gps. Waardevolle toepassingen of een overbodige luxe? Wij testen de nieuwe Apple Watch Series 3.

Review Apple Watch 3

Samsung Gear S3

Prijs: € 324,-

De Gear S3-smartwatch van Samsung verschilt op het oog niet zo heel veel van z’n voorganger. Dat hoeft ook niet, want de klokjes zien er prachtig uit. Maar is de Samsung Gear S3 functioneel genoeg om écht onmisbaar te zijn?

Review Samsung Gear S3

Fossil Q Grant

Prijs: € 179,-

De Fossil Q Grant is een hybride smartwatch. Dat wil zeggen dat het een echt horloge is, inclusief uurwerk, zonder scherm. Maar dankzij de koppeling met je smartphone is er veel meer mogelijk.

Review Fossil Q Grant

TomTom Adventurer

Prijs: € 259,-

Veel sporthorloges richten zich op fitnessen en hardlopen, soms met wat zwemmen erbij, maar nu en dan staat er een bedrijf op dat die gebaande paden links laat liggen. De TomTom Adventurer gaat offroad, over de hoogste bergen (en misschien door een dalletje of twee), maar toont zich vooral een uitstekend maatje voor buitenactiviteiten.

Review TomTom Adventurer

Huawei Watch 2

Prijs: € 315,-

Een van de beste én mooiste Android Wear-smartwatches was de eerste uitvoering van de Huawei Watch. Zijn opvolger, de Huawei Watch 2, draait al Android Wear 2.0 en zit stampvol sensoren. Maakt de Huawei Watch de wearable eindelijk onmisbaar?

Review Huawei Watch 2