social media

De tijd dat we brieven schreven is allang voorbij, maar ook telefoontjes, mailtjes en sms'jes worden steeds sporadischer. Dat is allemaal te danken aan één ontwikkeling: de opkomst van social media. Facebook, Twitter, Snapchat en Instagram: allemaal hebben ze hun stempel gedrukt op de manier waarop we communiceren.

En dat zijn nog maar de bekendste. Los van de grote vier zijn er nog talloze andere platformen waar mensen bij elkaar komen om ideeën, meningen en foto's te delen. Wij richten ons bij Computer!Totaal voornamelijk op deze vier - vijf, als je WhatsApp tot de social media rekent.

Facebook

Facebook staat tegenwoordig bijna synoniem aan social media. De verwachting is dat Facebook dit kwartaal de grens van 2 miljard maandelijks actieve gebruikers passeert. En dat ondanks welbekende problemen met privacy en nepnieuws. In de artikelen hieronder geven we je tips over hoe je Facebook veilig en op een leuke manier kunt gebruiken.

Twitter

Twitter was ooit de kroonprins van de social media, maar de groeicijfers vallen tegen en het blijkt lastig om geld te verdienen met het platform. Toch loggen elke maand nog altijd ruim 300 miljoen Twitteraars in. Ook wij hebben genoeg tips voor je om je volgers tevreden te stellen.

Instagram

Na Twitter leek Instagram de grootste uitdager van Facebook, maar na een overname vallen de twee onder dezelfde paraplu. De platformen zijn voor de gebruiker wel min of meer gescheiden gebleven. Instagram richt zich alleen op foto's en korte video's, en ook daar hebben we al veel over geschreven.

Snapchat

Snapchat is een beetje de vreemde eend in de bijt. Foto's en video's sturen die na het bekijken verdwijnen of maximaal 24 uur online blijven staan, het leek eerst een leuke gimmick. Toch is Snapchat uitgegroeid tot een van de meest gebruikte social media-platformen, helemaal onder jongeren. Maar hoe werkt Snapchat precies?

WhatsApp

Vooruit, laten we ook WhatsApp maar tot de social media rekenen. Ook WhatsApp valt tegenwoordig onder Facebook, en daar is lang niet iedereen blij mee. Toch kun je prima appen zonder al je gegevens aan Facebook te geven. En je kunt nog veel meer!

LinkedIn

Nog zo'n aparte vogel: LinkedIn. Dit platform richt zich op de zakelijke markt, al begint het ook steeds meer op Facebook te lijken. Toch is LinkedIn vooral handig om contact te houden met collega's en andere professionals uit jouw werkveld. Ook voor LinkedIn hebben we wat handige tips voor je.

De rest?

De kans is groot dat je geen andere social media gebruikt dan bovenstaande, maar er zijn er ontelbaar veel. Vooral in Azië worden equivalenten van onze 'westerse' platformen veel gebruikt: Weibo als alternatief voor Twitter, WeChat voor WhatsApp, enzovoorts. Verder zijn er nog Google+, dat vaak gehyped is maar nooit echt van de grond kwam, en kleinere platformen als Habbo (voor tieners), Tumblr (microblogging), Flickr (fotografie) en Goodreads (boeken). Zo massaal en levensbepalend als de hierboven genoemde platformen zijn deze echter niet.

En dan nog iets...

Ten slot nog enkele tips die niet alleen voor de losse netwerken gelden, maar bij alle sociale media van pas komen. Tweetrapsauthenticatie bijvoorbeeld, een manier om een extra beveiligingslaag over je accounts te hangen. Of nog breder: onze tips voor veilig gebruik van social media. We hebben ook tips voor het beheer van je accounts en leggen uit wat je moet doen als je gehackt bent of als je account gebruikt wordt door iemand die zich als jou voordoet. We schrijven ook het een en ander over privacy op je sociale media. Oh, en vergeet natuurlijk de coverfoto's niet.