speakers

Je wilt goed geluid, maar wat voor speaker koop je? Niet alleen het formaat en de prijs zijn belangrijk, ook de grootte van de kamer waarin je de speakers neerzet en de vereiste functies spelen een rol. Vraag jezelf ook af of je vooral muziek gaat luisteren of films kijken en of je een speaker alleen thuis wilt gebruiken of ook onderweg. Wil je je muziek via de kabel versturen, of draadloos? Hier vind je de beste tips om de perfecte speaker te kopen.

Overzicht

Het eerste deel van deze pagina gaat over bluetooth-speakers. Hier kun je je muziek draadloos naartoe sturen en de speaker is dankzij de ingebouwde accu ook nog overal te gebruiken. Het tweede deel gaat over speakers op het gebied van home entertainment. Dit zijn speakers die je vaak bij je televisie zet, waarbij je de keuze hebt uit passieve speakers met een versterker of actieve speakers zoals monitoren of een soundbar of soundplate. In deze categorie zien we ook steeds vaker multiroom-functionaliteit.

Bluetooth

Een bluetooth-speaker is een makkelijke en vaak betaalbare manier om overal goed geluid bij de hand te hebben. Je bent misschien geneigd om te kijken naar de grootste speaker voor het minste geld, maar die klinken lang niet allemaal goed en hebben vaak weinig tot geen extra functies.

Een speaker klinkt al snel beter dan je smartphone.

Als een bluetooth-speaker niet meer hoeft te kunnen dan het afspelen van muziek, ben je snel klaar. Je hebt al exemplaren vanaf twee tientjes die het geluid van je smartphone of laptop een leuke upgrade kunnen geven. Wil je er eentje met meer functies en waarmee je ook in gezelschap muziek kunt luisteren, dan moet je je even oriënteren.

Functies

Als je een speaker ook graag buiten wilt gebruiken, kan het geen kwaad om eentje te kiezen die (spat)waterbestendig is. Zo is je speaker niet gelijk stuk als het gaat regenen of als er een glas drinken overheen valt. Sommige speakers overleven zelfs een val in het water!

Kijk ook goed naar de kracht van de interne accu. Niet alleen bepaalt die of je lekker lang muziek kunt afspelen, er kan bijvoorbeeld ook een powerbank in de speaker zitten. Zo kun je je smartphone of tablet opladen terwijl je de speaker gebruikt.

Geluid

Bedenk ook hoeveel geluid je denkt nodig te hebben. Zoals we al zeiden is een kleine speaker voldoende om het geluid van je smartphone een upgrade te geven, maar misschien wil je wel in gezelschap muziek luisteren of zelfs een feestje bouwen? Je hebt speakers met meerdere drivers, soms zelfs aan meerdere kanten van de speaker. Hierdoor is het geluid doorgaans harder en kan het zelfs in meerdere richtingen worden gestuurd. Zo kun je de speaker midden op tafel zetten, en kan iedereen meegenieten.

Home entertainment

Als je vooral in huis beter geluid wilt, kun je beter kiezen voor een geluidsinstallatie voor je home-entertainmentset of desktop. Je hebt niet altijd enorme speakers of een volledige 7.1-installatie nodig voor goed geluid. Een speaker is bedoeld om de ruimte te vullen met geluid, dus het is belangrijk om rekening te houden met de akoestiek van een ruimte.

Formaat

Een klein setje boekenplankspeakers is leuk voor een kleine keuken, maar zal waarschijnlijk tekortschieten in een grote open woonkamer. Kleine speakers kunnen geweldig klinken in kleine ruimtes, maar als je kamer groter is dan pakweg 40 vierkante meter raden we grotere boekenplankspeakers of vloerstaanders aan.

Weinig speakers klinken goed als je ze met de achterkant tegen de muur zet – een speaker heeft een beetje ruimte nodig. Koop dus niet té grote speakers, aangezien de ruimte dan voor je gevoel al snel vol staat.

Kwaliteit boven kwantiteit

In de wereld van geluid geldt bovenstaande spreuk voor veel gebieden. Liefhebber van bas? Kijk dan verder dan het formaat en het wattage – een goede kleine subwoofer kan een betere basweergave hebben dan een goedkope grote subwoofer. Voor speakers geldt het ook: een losse speaker van 200 euro zal beter klinken dan de speakers in een 5.1-set met hetzelfde prijskaartje. Neem ook de tijd om alles goed aan te sluiten!

Tip: het aantal speakers waaruit een geluidsinstallatie bestaat duiden we aan in cijfers. Het eerste cijfer staat voor het aantal speakers, het tweede voor het aantal subwoofers. Een 2.1-set is een standaard die we vaak zien; deze bestaat uit een linker- en rechterkanaal en een subwoofer. Een 3.1-set bestaat uit een linker-, rechter- en centerkanaal. De twee speakers die erbij komen in een 5.1-set plaats je links- en rechtsachter in de ruimte.

Compacte oplossingen

Wil je geen versterker gebruiken? Dan kunnen actieve monitors het overwegen waard zijn. Waar passieve speakers een versterker nodig hebben die het geluidssignaal over de speakers verdeelt hebben deze speakers een geïntegreerde versterker. Deze kun je hierdoor direct op je televisie of platenspeler aansluiten voor een eenvoudige 2.0-opstelling.

Je hoeft niet altijd meerdere speakers neer te zetten voor een stereoweergave. Soundbars en soundplates worden steeds populairder omdat ze compact zijn en toch een mooie 2.0- of zelfs 3.0-weergave kunnen neerzetten. Ook zijn dit actieve speakers die geen externe versterker nodig hebben en dus minder ruimte innemen in je televisiemeubel.

Waar een soundbar doorgaans goed is in het creëren van een weids geluid, heeft een soundplate door zijn grotere behuizing meestal een betere basweergave.

Subwoofer

Dat brengt ons bij de subwoofer. Dergelijke speakers zijn speciaal ontworpen om de lage tonen weer te geven en laten geluid vaak veel voller klinken. Niet alleen zijn veel soundbars en -plates verkrijgbaar met en zonder subwoofer, ook kun je een reguliere passieve speakerset met versterker uitbreiden met een subwoofer. De versterker voor je passieve speakers moet dan wel een ingang hebben voor een subwoofer.

Het formaat en aantal watt van de subwoofer zijn vaak een goede indicatie om in te schatten of je de buren last van je geluidsinstallatie zouden kunnen hebben. Denk dus goed na over de locatie en de grootte van de ruimte voordat je een subwoofer koopt.

Streaming multiroom

Een vrij nieuwe ontwikkeling die je in steeds meer vormen en maten ziet is streaming audio. Bij deze vorm van audio maakt de speaker verbinding met je thuisnetwerk, om zo op eigen houtje afspeellijsten of radiozenders via het internet af te spelen. Merken als Sonos en HEOS hebben al jaren een dergelijk systeem op de markt met een eigen multiroom-interface. De laatste tijd zie je echter steeds vaker dat ook kleinere merken een eigen multiroom-protocol opzetten of hun speaker bruikbaar maken voor toegankelijke multiroom-systemen als DTS Play-Fi of Google Chromecast Audio.

Bij sommige speakers zijn deze protocollen ingebouwd, zoals de JBL Playlist met Chromecast of de Klipsch-speakers met geïntegreerde DTS Play-Fi-module. Er zijn echter ook docks waarmee je een reguliere speaker kunt laten werken met een multiroom-streamingsysteem. Denk hierbij aan een losse Google Chromecast Audio-module of een dock met Play-Fi waar je een speaker aan kunt hangen. Niet alleen kun je zo een reguliere speaker aan je bestaande multiroom-installatie toevoegen, ook kun je een speakerset die je al hebt omzetten naar een multiroom-installatie. 

Merken

Er is geen universeel speakermerk – bij verschillende wensen passen verschillende merken. Moet het bij je interieur passen, wil je een feestje bouwen of gaat het om de meest natuurgetrouwe geluidsweergave? Ieder merk heeft zijn eigen kenmerken en is gericht op een bepaalde doelgroep. Oriënteer je daarom goed voordat je een aankoop doet en bedenk goed wat je belangrijk vindt.

Heb je een keuze gemaakt? Dan raden we je aan om merktrouw te blijven, tenzij het geluid natuurlijk echt niet bevalt. Elke fabrikant geeft een eigen draai aan de geluidsweergave van zijn speakers, hoe klein ook, en speakers van hetzelfde merk klinken samen beter dan verschillende losse speakers.