Speedtest - hoe snel is mijn internet?

Hoe snel is mijn internet? Is het snel genoeg om bijvoorbeeld Netflix te streamen? Of om te gamen? Of om video's in 4K te bekijken? Je internetsnelheid meten kan op verschillende manieren, maar om het makkelijk te maken hebben wij hieronder een echte speedtest staan. Check nu hoe snel jouw internet is met onze speedtest!

Hoe werkt een speedtest?

Bij een speedtest wordt een flinke hoeveelheid data tussen twee servers heen en weer gestuurd. Doorgaans worden drie dingen gemeten: de reactietijd tussen het versturen en terug ontvangen van een van die datapakketjes (ook wel ping genoemd), de gemiddelde downloadsnelheid en de gemiddelde uploadsnelheid.

Let op dat de snelheden die serviceproviders communiceren vaak de theoretische snelheden zijn. In de praktijk zal je dat soort snelheden waarschijnlijk niet halen. Voor de beste resultaten gebruik je een browser zonder plugins en zet je zware programma's even uit. Ook is bekabeld internet altijd sneller dan wifi.

Welke internetsnelheid heb je nodig?

Je inetrnetsnelheid wordt gemeten in bits per seconde - al is dat in de praktijk vaak megabits, oftewel Mb/s. Hoe snel je internet moet zijn, hangt af van wat je precies gaan doen. Hier zijn wat voorbeelden, puur ter indicatie:

  • Spotify en Netflix streamen: 20 Mbit/s
  • Netflix streamen op meerdere apparaten: 50 Mbit/s
  • Tegelijk online tv kijken, Netflixen en downloaden: 100 Mbit/s
  • Streamen in 4K en online gamen zonder lag: 150+ Mbit/s

Ter vergelijking: de gemiddelde snelheid die je haalt op het mobiele 4G-netwerk is ongeveer 80 Mbit/s. Daarmee zou je dus zonder problemen kunnen Netflixen en downloaden tegelijkertijd. Let wel op dat het dan wel flink in de kosten kan gaan lopen, en dat je met bedraad internet of wifi een stuk goedkoper uit bent.