Spotify vs de rest: Tips voor de beste streamingdienst

Inhoudsopgave

  1. Spotify
  2. Deezer
  3. TIDAL
  4. Napster
  5. Apple Music
  6. De keuze

Bij streaming audio denk je misschien gelijk aan Spotify, maar er zwemmen meer vissen in de zee! In de loop der jaren is het aanbod aan muziekdiensten flink toegenomen en we kunnen inmiddels kiezen uit diensten als Apple Music, Napster en TIDAL. Lees hier onze tips over de beste streamingdiensten!

In den beginne

Na de komst van de iPod in 2001 vonden we het al snel de normaalste zaak van de wereld om onze muziek digitaal te bewaren. Binnen no time werd de kast met cd’s ingeruild voor een harde schijf vol muziek. In de jaren die volgden werd het internet steeds sneller en toegankelijker, waardoor een nieuwe manier van media consumeren opdook: streaming. Waar je voorheen specifieke albums of films kocht in een digitale winkel, krijg je nu voor een vast bedrag per maand toegang tot een enorme bibliotheek aan muziek en video – zolang je blijft betalen.

Audio

Spotify was de eerste grote muziekdienst in Nederland en sloeg meteen aan. Het idee is simpel: voor een vast bedrag per maand krijgen gebruikers toegang tot miljoenen nummers die ze op ieder apparaat kunnen beluisteren – in veel gevallen zelfs offline. Het succes van Spotify bleef niet onopgemerkt en werd door allerlei bedrijven met wisselend succes nagedaan. Het ging niet ieder bedrijf even goed af, maar er zijn vijf ‘grote namen’ die zijn blijven plakken.

Spotify

Op dit moment telt Spotify zo’n 140 miljoen gebruikers, waarvan 70 miljoen betalende abonnees zijn. Met deze getallen mag het Zweedse bedrijf zichzelf ’s werelds populairste muziekdienst noemen. Met een Premium-abonnement van 9,99 euro per maand kun je advertentievrij naar meer dan 40 miljoen nummers luisteren. Voor gezinnen is er een gezinsabonnnement voor maximaal vijf personen à 14,99 euro per maand. Studenten kunnen voor slechts 4,99 euro per maand een Premium-abonnement afsluiten.

Apparaten en functionaliteit

Doordat Spotify de meest populaire streamingdienst is, kun je het op veel apparaten gebruiken. Zo is er een app voor mobiele apparaten en desktops en laptops, maar je kunt ook gewoon in de browser je favoriete muziek beluisteren. Via Spotify Connect kun je de app koppelen met veel smart-tv’s, netwerkreceivers en multiroomspeakers.

Gebruikers van Spotify Premium kunnen advertentievrij luisteren en afspeellijsten offline opslaan. Hierdoor is het mogelijk om muziek te luisteren zonder dat je hiervoor je databundel hoeft te gebruiken. Ook zijn de advertenties in de gratis versie luider dan de muziek, waardoor het regelrecht storend is. Ons advies is dan ook om Spotify Premium te gebruiken.

Kwaliteit en aanbod

Premium leden kunnen met Spotify muziek beluisteren met een maximale bitrate van 320kbit/s. Dit is prima voor de gemiddelde gebruiker, maar voor eigenaars van een high-end speaker of hoofdtelefoon zal de compressie hoorbaar zijn. De muziek klinkt net iets minder energiek dan bijvoorbeeld audio van een cd.

Het aanbod van Spotify is uitstekend. Op dit moment telt de bibliotheek van Spotify meer dan 30 miljoen nummers. Nagenoeg alle muziek van populaire artiesten is moeiteloos te vinden. Zelfs muziek van artiesten die eerder weigerden om mee te werken met Spotify is nu beschikbaar. Denk aan Metallica, Pink Floyd, Led Zeppelin en Taylor Swift.

Deezer

Deze Franse muziekdienst is met 7 miljoen leden een stuk kleiner dan Spotify. Net als bij Spotify is er ook een gratis versie, maar dan moet je wel gesproken advertenties verdragen. Voor 9,99 euro per maand kun je zonder advertenties luisteren en voor 14,99 euro kun je een gezinsabonnement afsluiten voor maximaal 6 personen. Abonnees van T-Mobile kunnen Deezer gebruiken voor slechts 5,99 euro, maar dit abonnement kun je niet opzeggen, waardoor het de volledige looptijd van je mobiele abonnement doorloopt.

Apparaten en functionaliteit

Deezer is voor een groot aanbod aan apparaten beschikbaar. Er is een app voor Windows 10, macOS, iOS, Android en de meeste smart-tv’s. Ook in de browser kun je Deezer gewoon gebruiken. Je vindt ondersteuning voor de muziekdienst terug op veel hifi-apparaten van onder andere LG, Harman Kardon, Bose, Sonos en Denon HEOS.

Het is mogelijk om muziek offline op te slaan en op basis van je luistergedrag krijg je aanbevelingen die aansluiten bij je muzieksmaak. Ook krijg je aanbevelingen van de Deezer-redacteuren zelf. Een leuke bijkomstigheid is dat het aantal advertenties van de gratis versie nog meevalt, en het is bij zowel de app- als de browser-variant mogelijk om songteksten op te halen.

Kwaliteit en aanbod

In tegenstelling tot Spotify biedt Deezer wel lossless-muziek aan, al is deze functie alleen beschikbaar voor apparatuur van Sonos. We spreken hierbij van 16-bit/44.1kHz flac-bestanden, wat gelijkstaat aan muziek van cd-kwaliteit. Ter vergelijking: de standaardweergave van de andere apparaten bestaat uit mp3-streams met een bitrate van maximaal 320 kbit/s.

Deezer telt zo’n 43 miljoen nummers. Dit is meer dan Spotify, en vrijwel iedere artiest is dan ook te vinden in de bibliotheek van de Franse muziekdienst. Zelfs veel kleine Nederlandse muzikanten zijn te vinden in het aanbod van Deezer.

TIDAL

TIDAL is opgericht in 2014 en is daarmee een vrij jonge muziekdienst. Het bijzondere aan deze dienst is dat het is opgericht met medewerking van grote artiesten als Beyoncé, Calvin Harris, Daft Punk en Madonna. TIDAL biedt geen gratis versie aan en naar verluidt keert de muziekdienst een hoog percentage van de abonnementsprijs uit aan de artiesten. Op dit moment is TIDAL de enige dienst die lossless-streams aanbiedt in cd-kwaliteit voor alle apparaten, al betaal je voor Tidal HiFi wel 19,99 euro per maand in plaats van 9,99 euro voor reguliere kwaliteit.

Apparaten en functionaliteit

Ondanks dat TIDAL slechts zo’n 850.000 abonnees heeft, wordt de dienst vrij goed gerepresenteerd. Zo zijn er apps voor Windows, macOS, iOS en Android. Ook is TIDAL beschikbaar in de browser en op allerlei hifi-apparatuur, waarbij het HiFi-abonnement goed van pas komt. Op dit moment is TIDAL nog niet beschikbaar voor smart-tv’s.

Kwaliteit en aanbod

We noemden al de mogelijkheid om een abonnement voor cd-kwaliteit af te sluiten, maar voor audiofanaten is er nog meer goed nieuws. In de desktopversie is er een categorie ‘Masters’ aanwezig, met daarin een collectie van ruim 30.000 nummers met een kwaliteit van 24-bit/96kHz. Voorwaarde is wel dat je je moet abonneren op TIDAL HiFi.

Met een collectie van 40 miljoen nummers is het aanbod van TIDAL groot genoeg. De muziekdienst heeft zowel veel grote als kleine artiesten, plus een aanbod aan muziekvideo’s in hoge kwaliteit. Daarnaast zijn verschillende video’s van artiesten exclusief te zien op TIDAL, zoals het visuele album Lemonade van Beyoncé en enkele miniseries van artiesten als Damian Marley en Fat Joe.

Napster

De naam Napster komt je misschien wel bekend voor. In de jaren '90 stond het programma bekend als een downloaddienst waar je illegaal je mp3'tjes kon ophalen. Tegenwoordig is het een muziekdienst waar je zonder toeters en bellen naar muziek kunt luisteren. Er is geen gratis versie, waardoor je alleen gebruik kunt maken van de dienst als je een abonnement van 9,95 euro per maand afsluit.

Apparaten en functionaliteit

Er is een applicatie voor Windows, macOS, iOS en Android, evenals een browser-applicatie. Helaas komen we Napster niet vaak tegen op hifi-apparaten, aangezien de muziekdienst maar met enkele merken samenwerkt. Voorbeelden zijn Sonos, Raumfeld, Denon HEOS en Samsung.

Napster blinkt uit in eenvoud en overzicht. De app is gewoon Nederlandstalig en laat je op een toegankelijke manier zien welke nieuwe releases er zijn en welke albums er op dit moment populair zijn. Op dit moment zijn er niet veel Nederlandse gebruikers, waardoor je niet veel vrienden zult vinden die de dienst gebruiken. Een leuke extraatje is wel dat Napster aangeeft of je muzieksmaak overeenkomt met een andere gebruiker. Vervolgens kun je suggesties uitwisselen met deze gebruiker.

Kwaliteit en aanbod

De muziekkwaliteit van Napster is gelijk aan die van Spotify. De streams worden aangeboden met een maximale bitrate van 320 kbit/s. Waar Spotify gebruikmaakt van Ogg Vorbis om de muziek te coderen, gebruikt Napster de AAC-codec.

Naar eigen zeggen telt Napster een bibliotheek van ruim 40 miljoen nummers: een flink aanbod dus. Het aanbod is breed en bevat zowel populaire als minder populaire artiesten. Daarnaast is het mogelijk om via de dienst naar verschillende radiozenders te luisteren.

Apple Music

Opgericht in 2015 is Apple Music de jongste muziekdienst uit deze lijst. Binnen twee jaar tijd was het aantal abonnees gestegen naar ruim 20 miljoen. Hiermee is Apple Music wereldwijd na Spotify de populairste aanbieder. Apple Music biedt echter geen gratis versie aan, maar wel een studentenabonnement van 4,99 euro per maand. Een regulier abonnement kost 9,99 euro en een gezinsabonnement voor maximaal 6 personen kost 14,99 euro per maand.

Apparaten en functionaliteit

Apple staat erom bekend dat al zijn apparaten goed kunnen samenwerken. Apple Music maakt die reputatie waar: Apple Music past geweldig binnen het ecosysteem van je iOS- en macOS-apparaten. Voor gebruikers die zich niet hebben ondergedompeld in Apple is de drempel iets hoger. Voor iOS en Android is er een app, maar als je de dienst op Windows wil gebruiken moet je eerst iTunes downloaden. De muziekdienst is namelijk ingebakken in de muziekspeler van Apple. Ook is er geen webbrowser-applicatie en komen we Apple Music op weinig hifi-apparaten tegen - alleen Sonos heeft de muziekdienst van Apple geïmplementeerd.

Kwaliteit en aanbod

Als het om de kwaliteit van de muziek gaat, scoort Apple Music het laagste van alle genoemde muziekdiensten. De AAC-streams hebben een kwaliteit van 256 kbit/s, wat nog lager ligt dan de redelijke kwaliteit van de concurrentie. Door de bibliotheek van ruim 40 miljoen nummers is het aanbod wel dik in orde en door de toevoeging van muziekvideo’s heeft Apple Music een streepje voor.

Een andere leuke eigenschap is de aanwezigheid van het radiostation Beats-1, waar bekende dj’s en artiesten hun favoriete muziek draaien. Verder kun je losse nummers en afspeellijsten naar je apparaten sturen, waardoor je ook zonder internetverbinding muziek kunt luisteren.

De keuze

Zoals je ziet is er qua muziekdiensten genoeg om uit te kiezen. Ga je voor de Spotify vanwege de gratis versie en brede apparaatondersteuning? Of wil je lossless cd-streams op je Sonos-speaker met Deezer? De echte muziekfanaat zal misschien liever genieten van de hi-res kwaliteit van TIDAL en de radiofanaat zal Napster de voorkeur kunnen geven. Volledig ondergedompeld in het Apple-ecosysteem? Dan is de kans groot dat je niet om Apple Music heen kunt. De keuze is reuze!