Vpn, wellicht heb je de term weleens voorbij zien komen in de instellingen van je telefoon. Waar vpn's voorheen vooral voor zakelijk gebruik waren, zijn er inmiddels tal van mogelijkheden voor privégebruik. Maar wat is een vpn en waarvoor je gebruik zo'n virtueel netwerk?

Met een Virtual Private Network sluis je het netwerkverkeer van je apparaat, via een beveiligde verbinding, door een vpn-server. Op deze manier verbind je jouw computer of telefoon, met het internet via de internetaansluiting van de vpn-server. Zo word je onderdeel van een netwerk waarmee je eigenlijk niet verbonden bent.

Toepassingen

Je kunt om verschillende redenen een vpn overwegen. Eén van de redenen om zo’n vpn te gebruiken is veiligheid. Doordat het internetverkeer door de vpn-tunnel gaat, ben je niet af te luisteren door netwerksniffers. Als je vaak gebruik maakt van openbare netwerken raden we een virtueel netwerk aan. Ook wanneer je slechts incidenteel via een openbaar netwerk surft, kan zo’n tunnel de moeite waard zijn. Bijvoorbeeld als je beroepshalve met gevoelige informatie werkt, of wanneer je gewoon liever geen pottenkijkers hebt.

De afgelopen jaren zijn vpn’s ook populair geworden in combinatie met streamingdiensten. Vanwege uitzendrechten is NPO uitzending gemist niet beschikbaar in het buitenland. Om dezelfde reden verschilt het aanbod van diensten als Netflix per land. Wil je op vakantie graag het NOS journaal terugkijken? Of gewoon thuis een serie kijken die alleen nog maar in Amerika beschikbaar is? Doordat je met het internet verbindt vanaf de server, en niet vanaf jouw geografische locatie, hou je Netflix of de NPO voor de gek. Ook dan is een vpn-server de oplossing.

Verder is een vpn nuttig wanneer je van buitenaf toegang wilt tot netwerklocaties. Doordat je vanaf een externe locatie in het netwerk van de vpn-server hangt, heb je ook toegang tot bijvoorbeeld een NAS of de netwerkschijven van je werk.

Hoe kom je aan een vpn?

Er zijn twee manieren om aan zo’n privétunnel te komen; je kunt een dienst gebruiken of zelf een server beheren. Als je snel aan de slag wilt met een vpn, zonder al te veel technische kennis, is een vpn-provider de makkelijkste keuze. In een eerder artikel testten we de negen beste diensten.

Als je de touwtjes liever zelf in handen houdt, kies je de doe-het-zelf-optie. Routers, Raspberry Pi’s en NAS-apparaten zijn een aantal potentiële vpn-servers.