Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Idle Athlon1800XP met Zalman waaier en fan op laag 55graden?

Anoniem
None
23 antwoorden
 • Ik heb een Athlon 1800XP op een Ga-7VRXP bord, met een Zalman koperwaaier erop. er zit zo'n regelbare fan bij en als ik hem op z
  stilst laat draaien (1500rpm), wordt de cpu alsnog 48 a 50 graden bij idle !! Is dat niet wat heet?
 • is er voldoende airflow door de kast heen? zijn er dus casefans geplaatst?

  daarnaast, je laat de fan heel erg zacht draaien, dus de luchtverplaatsing is niet echt formidabel te noemen.. hoe meer toeren, hoe meer lucht er verplaatst wordt.

  ik heb zelf ook zo'n zalmann eens op een XP2400 gehad, en die werd ook rond de 48 graden idle als ie op zn allerstilst stond..

  kijk, je krijgt er een boel stilte voor terug, maar qua koelprestatie lever je een boel in…

  zit de koeler er verder wel goed op? niet teveel of per ongeluk geen koelpasta gebruikt?
 • 55 graden is niet de top punt ofzo hoor tenslotte je laat hem op zijn aller laagste toerental draaien dus opzich niks aan de hand. maar aan de andere kant 55 graden idle is wel veel.
 • [quote:3195a84eca="ak47terror"]55 graden is niet de top punt ofzo hoor tenslotte je laat hem op zijn aller laagste toerental draaien dus opzich niks aan de hand. maar aan de andere kant 55 graden idle is wel veel.[/quote:3195a84eca]

  dit is inderdaad wel de idle temp. als mijn idle temp 55 graden zou zijn, zit je stressed rond de 66/68 graden, dan ging ik me wel iets zorgen maken…

  ok, de die-temperatuur van een XP CPU is wel rond de 90 graden, maar zover zou ik het niet laten komen… :wink:
 • [quote:f45c7d150d="turbulence"][quote:f45c7d150d="ak47terror"]55 graden is niet de top punt ofzo hoor tenslotte je laat hem op zijn aller laagste toerental draaien dus opzich niks aan de hand. maar aan de andere kant 55 graden idle is wel veel.[/quote:f45c7d150d]

  dit is inderdaad wel de idle temp. als mijn idle temp 55 graden zou zijn, zit je stressed rond de 66/68 graden, dan ging ik me wel iets zorgen maken…

  ok, de die-temperatuur van een XP CPU is wel rond de 90 graden, maar zover zou ik het niet laten komen… :wink:[/quote:f45c7d150d] oke daar heb je gelijk in :wink:
 • Kijk die zalman fan is wel een grote he, ik dacht iets van 140 mm. En wat de airflow betreft: ik heb een bigtower (5x5.25 bays), en de voeding heeft een 100mm fan op 7V, evenals de 100mm fan boven de voeding (casefan) en die voor-onderin.

  ZOu je dan kunnen zeggen dat door het feit dat de casefans (incl. voedingsfan) op 7V draaien, zo weinig lucht verplaatsen dat het haast geen effect heeft op de airflow? Want bij elke fan in mijn kast is het zo dat ze op 12V gelijk 6x zoveel lawaai maken, wat onacceptabel is.

  Bovendien meot ik zeggen dat als ik met het progje SpeedFan het verschil tussen de case-en voedingsfans op 7V of 12V meet, dat dat verschil niet bijster groot is. (4 a 5 graden ofzo).
 • Ik heb ook een ahtlon xp 1800+ en een boxed cooler op een chaintech 7NJL3 en jammer is datie de temp niet kan meten. :evil: bij sisoft sandra staat er nix bij ofso alleen maar van mijn casefan en die stond op 250 graden ofso klopt dus niet.
 • In het BIOS staan er ook geen temps vermeld? De meeste borden hebben toch wel tempsensors hoor. CPUcool al eens geprobeerd?
 • bij bios ook nie, kheb een (bios)phoenix 6.00versie, en cpucool heb knog niet geprobeerd waar kan je downloaduh.! werkt vast ook nie als er geen sensores zijn op me mobo
 • Nee, zonder sensor werkt ie niet nee ;)

  www.podien.de
 • een nieuw mobo en tog nog nadelen.
 • [quote:21e079bf2b="musicom76"]Kijk die zalman fan is wel een grote he, ik dacht iets van 140 mm. En wat de airflow betreft: ik heb een bigtower (5x5.25 bays), en de voeding heeft een 100mm fan op 7V, evenals de 100mm fan boven de voeding (casefan) en die voor-onderin.[/quote:21e079bf2b]

  iets minder mag ook wel.. is een 120 mm fan die er bij meegeleverd wordt.. :wink: en over die voeding, dat is een 80 mm fan waarschijnlijk, ben nog niet veel PSU's tegengekomen met een 90 fan erin..

  ZOu je dan kunnen zeggen dat door het feit dat de casefans (incl. voedingsfan) op 7V draaien, zo weinig lucht verplaatsen dat het haast geen effect heeft op de airflow? Want bij elke fan in mijn kast is het zo dat ze op 12V gelijk 6x zoveel lawaai maken, wat onacceptabel is. /quote]

  heb je zelf met de draden lopen rommelen dan, zodat ze op 7V draaien?

  kijk zolang het sterke fans zijn, kunnen ze evt wel op 7V draaien, mits ze nog genoeg airflow kunnen verzetten. als je een stille papfst erin hebt zitten, die 20 CFm doet, en die laat je op 7V draaien, dan kan ie ten eerste al haast niet rond komen, en ten tweede doet ie dan niet zoveel, want dan verplaatst ie al helemaal geen lucht meer…
 • Ik heb die casefans hun draadjes gewoon in een molex plug gepropt (dat is toch zo'n harddisk-voedingsplug?), en als je het rode draadje op de rode vn de molex aansluit loopt-ie op 7V en op de gele op 12V dacht ik. Iig het verschil in blaaskracht en vooral ook geluidsproductie is goed te merken !

  Die groottes in mm daar zal je wel gelijk in hebben ja ! Ik heb het niet exact nagemeten.

  Trouwens ik heb laatst, met alle 3 casefans (incl.voedingsfan) op 7V, en de zalman ook op z'n laagst, een uurtje wav's zitten encoden met Lame. Nadien was de CPU volgens SpeedFan 81 graden !!!

  Ik hoorde dat de die-temperatuur 90 graden is, maar gaat hij ook schade lijden bij 81 graden ? (ik ga nu wel even de koeler er opnieuw opzetten ! Ik heb het de vorige keer wel netjes gedaan vond ik, maar nu vertrouw ik de core-koeler verbinding niet zo erg meer! :roll: )
 • Is het 'sanden' van de cpu en de onderkant van de heatsink misschien een goed idee in mijn geval? Ik vind het wel wat eng maar goed..
 • [quote:2722da1fe3="musicom76"]Is het 'sanden' van de cpu en de onderkant van de heatsink misschien een goed idee in mijn geval? Ik vind het wel wat eng maar goed..[/quote:2722da1fe3]
  stoer! als je dat probeert, sanden van je amd cpu ben je echt THE MAN!
  uberdiehard! kan wel ……. maar is niet echt aan te raden
  heatsink kan je wel doen, heb ik ook gedaan 3 kwartier koperpoetsen boenen en me blokje was spiegeltjeglad :P scheelt 2 of 3 graden :)

  ps: dat van dat amd cpu sanden…. uhm…. ik weet eigenlijk niet of dat kan… maar lijkt me wel vet als het kan ^_^ scheelt denk ik wel weer wat graden?
 • Is de core daar te zwak voor ofzo? Of het laagje erbovenop te weinig ?

  In de tijd van de Celeron366 deden heel veel tweakers het, mara nu hoor je het haast niet meer. Zou dat daardoor komen ?
 • [quote:600cb7385a="musicom76"]Is de core daar te zwak voor ofzo? Of het laagje erbovenop te weinig ?

  In de tijd van de Celeron366 deden heel veel tweakers het, mara nu hoor je het haast niet meer. Zou dat daardoor komen ?[/quote:600cb7385a]

  De Celeron 366 had toch een heatspreader? Toch? Het lijkt me een beetje raar om de core (wat moet je anders sanden bij een Athlon XP) te sanden.
 • [quote:c3f77719fe="musicom76"]Is de core daar te zwak voor ofzo? Of het laagje erbovenop te weinig ?
  In de tijd van de Celeron366 deden heel veel tweakers het, mara nu hoor je het haast niet meer. Zou dat daardoor komen ?[/quote:c3f77719fe]

  wat je bij die Celly366 zag was niet de core maar de heatspreader/beschermgebeuren wat erover zat daaronder zit weer tussen de cpu Core en de spreader laagje geleidingspasta… dus die heatspreader kon inderdaad gesand worden :)
  bij een amd zit je met je koelblok al direct op de core…
 • [quote:872cc36aeb="Vandread"][quote:872cc36aeb="musicom76"]Is de core daar te zwak voor ofzo? Of het laagje erbovenop te weinig ?
  In de tijd van de Celeron366 deden heel veel tweakers het, mara nu hoor je het haast niet meer. Zou dat daardoor komen ?[/quote:872cc36aeb]

  wat je bij die Celly366 zag was niet de core maar de heatspreader/beschermgebeuren wat erover zat daaronder zit weer tussen de cpu Core en de spreader laagje geleidingspasta… dus die heatspreader kon inderdaad gesand worden :)
  bij een amd zit je met je koelblok al direct op de core…[/quote:872cc36aeb]

  Precies hetzelfde wat ik postte :evil:
 • [quote:32cb99a9ed="MDJ"]Precies hetzelfde wat ik postte :evil:[/quote:32cb99a9ed]
  mja maar jij had overal vraagtekens bij dus erg verhelderend is dat niet he….. ik heb gewoon wat uitgebreider en helderderder neergezet
  so dont get ur knickers in a twist m8

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord