Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Vraag & Antwoord

Moederborden, processors, overklokken, casemodding en koeling

Oud moederbord icm 6GB schijf

Anoniem
Pistolenpaul
8 antwoorden
 • Ik zit wat te knutsellen met een oude pc ( een ibm Pentium 75) en daar wil ik nu een 6 GB schijf op zetten.

  Maar wat gebeurd er…. heel de bios ziet die schijf niet :|…

  Is er een manier om het hele mikkie toch te herkennen??

  Ik weet dat het werkt als ik een 500 MB schijf mee aansluit en daar windows op zet.. In Windows ziet die dan de 6 GB schijf wel.

  Maar er is geen plek voor die extra schijf.

  Hoe is dit redelijk simpel op te lossen?? ( zonder een bios flash, zit ik nou niet echt op te wachten.)
 • Je kunt bij de fabrikant van de schijf vaak een tooltje downloaden dat BIOS limieten omzeilt. Een voorbeeld hiervan is Maxblast van Maxtor.
 • En ik kan dan windows er gewoon op draaien??? ( lees er gewoon van opstarten??)

  En is dit na een format weer verdwenen ( of een fdisk??)
 • Ja je kunt er Windows op draaien en nee het is na een format afair niet verdwenen aangezien het zich in het BIOS nestelt.
 • [quote:273ef9f1eb="Marcel de Reus"]Ja je kunt er Windows op draaien en nee het is na een format afair niet verdwenen aangezien het zich in het BIOS nestelt.[/quote:273ef9f1eb] Hmm, ik denk het van niet. De software nestelt zich allereerst in de bootsector. Ongetwijfeld heeft die wat meer ruimte nodig, en zal dus een klein stukje van de harde schijf gebruiken. Wat die wel doet is dat de nieuwe software een stukje van de BIos functionaliteit overneemt. Na een gewone format ben je er niet af. Met fdisk zie je vermoedelijk een non-DOS partitie. Na verwijdering van die partitie en het vervangen van de bootsector, ben je de boel weer kwijt.
 • [quote:befebfd04d="Pistolenpaul"]Ik zit wat te knutsellen met een oude pc ( een ibm Pentium 75) en daar wil ik nu een 6 GB schijf op zetten. Maar wat gebeurd er…. heel de bios ziet die schijf niet :|… Is er een manier om het hele mikkie toch te herkennen?? Ik weet dat het werkt als ik een 500 MB schijf mee aansluit en daar windows op zet.. In Windows ziet die dan de 6 GB schijf wel. [/quote:befebfd04d]
  Die 500 MB grens heb ik met mijn eerste PC die ik in 1993 kocht mee te maken gehad. Maar dat was een 486DX50 Mhz. Daar had ik toen ik een 820 MB harddisk oid kocht, ook problemen mee. Het nadeel van zo een programma zoals Maxblast was, om op te starten vanaf een op startdiskette, moest er tijdens het opstarten, eerst op de spatiebalk worden gedrukt, alvorens de op startdiskette in het diskette station te plaatsen. Die PC heb ik een paar jaar later verkocht.

  Bij een Pentium lag die grens van de harddisk grootte dacht ik hoger dan die 500 MB. Ik heb hier nog wel een oude Pentium 166 Mhz staan, die ik af en toe nog gebruik. Een Asus TX97-XE Volgens het boekje van het moederbord is de Release Date: August 1997. Nu zit er een BIOS van 12 juni 1998 in. In die PC zit een 6 GB harddisk. Deze wordt wel volledig herkent. Ik heb daar niets voor hoeven doen.
 • [quote:5de69b57ad]Het nadeel van zo een programma zoals Maxblast was, om op te starten vanaf een op startdiskette, moest er tijdens het opstarten, eerst op de spatiebalk worden gedrukt, alvorens de op startdiskette in het diskette station te plaatsen.[/quote:5de69b57ad]

  Heb ik hier nou ook mee te maken?? ( ik ga het vanavond uittesten)
 • [quote:9729469408="Pistolenpaul"]Maar wat gebeurd er…. heel de bios ziet die schijf niet :|… [/quote:9729469408] Hoe heb je dit vastgesteld? Laat die ibm pc tijdens het opstarten wel info zien over de gedetecteerde harddisks? En als je de pc opstart met een op startdiskette, en typt [code:1:9729469408] fdisk /status [/code:1:9729469408] Welke info verschijnt dan?
  [quote:9729469408="Pistolenpaul"]Heb ik hier nou ook mee te maken?? ( ik ga het vanavond uittesten)[/quote:9729469408] Als die [code:1:9729469408] fdisk /status [/code:1:9729469408] de grootte van je harddisk niet juist weergeeft, bijvoorbeeld 500 MB, en je pc wel kan opstarten vanaf CD, en je een CD-Writer hebt, zou je de ultimate bootcd kunnen downloaden. Deze is onder andere te downloaden via freshmeat Op die CD staan een aantal nuttige diagnostics.

Beantwoord deze vraag

Dit is een gearchiveerde pagina. Antwoorden is niet meer mogelijk.